版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、精选优质文档-倾情为你奉上【英语】中考英语阅读理解难题及答案(word)一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)1阅读理解 Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne(凡尔纳) as the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a lawyer, but from his early 20s Ve
2、rne decided to become a writer. At first he wrote plays for the theater. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories such as A Journey to the Center of the Earth(1864) and From the Earth to the Moon(1865). &
3、#160; In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. Verne's writing included many predictions(预言) for the 20th century and many of them came true. He described space
4、 flight, movies, and air conditioning, a long time before they appeared. These books were very successful and they made Verne rich. Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea was a successful movie for Walt Disney. It was the firs
5、t time that Disney movie had used real actors instead of cartoon drawings. Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him, the most important thing is to be always on time!(1)What does the ph
6、rase "the father of science fiction" mean? A. The father who has several children.B. The man who loves science and inventions.C. The writer whose father wrote science fiction.D. The man who first started writing science fiction successfully.(2)What encouraged Jules Vern
7、e to write more stories? A. The plays he wrote for the theater. B. The encouragement from his father.C. The success of Five Weeks in a Balloon.
8、; D. The scientific subjects in his stories.(3)Why were Jules Verne's books very popular in the 19th century? A. Because his books made him rich and famous.B. Because he wrote many plays for the theater at that time.C. Because his books were the subjects for many m
9、ovies.D. Because many people were interested in science and inventions.(4)Which of the following has the main character called Phileas Fogg? A. Five Weeks in a Balloon.
10、160; B. Around the World in Eighty Days.C. A Journey to the Center of the Earth. D. From the Earth to the Moon.(5)According to the
11、passage, which of the following is TRUE? A. The space flight Verne described was different from others.B. The main characters in Verne's books are always on time.C. Jules Verne only wrote in the 19th century.D. Many of the predictions in Verne's stories came true.【答案】 (1)
12、D(2)C(3)D(4)B(5)D 【解析】【分析】文章大意:许多人认为朱勒凡尔纳是科幻小说之父,他的父亲希望他能成为一名律师,但是当他二十岁的时候,凡尔纳决定成为一名作家,他的书写的非常受欢迎,朱勒凡尔纳的书已经成为许多电影的主题。 (1)词语理解题。根据短语the father of science fiction 科幻小说之父。可知,Jules Verne被认为是第一个写科幻小说的人,故选D。 (2)细节理解题。根据文中的语句he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encourag
13、ed him to write more stories”可知故事Five Weeks in a Balloon的成功让凡尔纳更有动力写更多的小说,故选C。 (3)细节理解题。根据文中的语句由文中 In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. 可知在19世纪,许多人对科学
14、和发明感兴趣。儒勒·凡尔纳在他的小说中写下了科学主题,因此很受欢迎。故选D。 (4)细节理解题。根据文中的语句Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg.可知八十天环游世界是根据凡尔纳的一本书改编的另一部著名电影。主角是一个叫斐利亚·福克的英国人。故选B。 (5)理解判断题。根据文中的语句Verne's writing
15、included many predictions (预言) for the 20th century and many of them came true.可知凡尔纳的作品包括了许多对20世纪的预言,其中许多预言都实现了,故选D。 【点评】考查阅读理解。 本题主要考查了细节理解题,词义理解归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。2根据短文内容理解选择正确答案。A According to a new survey, students safety has become a bi
16、g problem. Nearly 50% of students say they are worried about robbery on the way to and from school. Now in main big cities in China, some schools have taught an unusual lesson: self-protection. Students like this lesson because there are no exams or boring classes. And they can learn how to save liv
17、es and know how to stop danger before it really happens. Chen Haoyu, a teacher at Beijing No. 25 Middle School, gives young students advice on how to deal with danger.If you are robbed Keep calm. lf you can not cry for help or run away. Give the
18、robber your money. Try to remember what the robber looks like and tell the police later.If you are in a traffic accident If a car hits you. You should remember the car number. If it is a bicycle, try to call your parents before you let the rider go. This is because you don
19、9;t know how seriously you are hurtIf it is raining hard and there is lighting Don't stay in high places and stay away from trees.When there is a fire Get away as fast as yon can. Put wet things on your body and try to find an exit. Do not take the lift.If som
20、eone is drowning If you can't swim, don't get into the water. Cry out for help. Remember that danger is never as far away as you think. Take care of yourself at all time! (1)Why do students like the self-protection lesson?Because there ar
21、e no tests. Because the lessons are boringBecause they can learn how to save lives.Because they can know how to stop danger before it happens. A.
22、 B. C.
23、160; D. (2)What will you do if a bicycle hurts you? A. I will remember the bicycle number. B.&
24、#160;I won't let the rider go until I call my parents.C. I will let the rider go before I call my parents.D. I will let the rider go because I know how seriously I am hurt.(3)lf your house is on fire, you must_. A. put dry things on your body
25、60; B. run quickly and take the liftC. run away and find an exit as quickly as you canD. take everything you have and then run away(4)There are _ways of self-protection mentioned in the passage. A. 3
26、0; B. 4 &
27、#160; C. 5
28、0; D. 6(5)The best title for this passage is _. A. How to Keep Calm
29、160; B. Self-protection C. An usual lesson D. Danger【答案】(1)D(2)B(3)C(4)C(5)B 【解析】【分析】据调查,学
30、生的安全是一个大问题,现在很多学校开设特殊的安全课。一位来自北京25中的老师给我们介绍的几点遇到危险时的正确做法。发生交通事故时首先要记下车号码,有闪电的时候不要使用手机不要看电视,发生火灾时要及时逃生,有人溺水时要呼救,遇到抢劫时要保持冷静等等。细节理解。根据第一段 Students like this lesson because there are no exams or boring classes. And they can learn how to save lives and know how to stop danger before it really happens.可知学
31、生喜欢这个课时因为没有考试,不无聊,可以学习如何救命,知道怎样预防危险。故选D。细节理解。根据 If it is a bicycle, try to call your parents before you let the rider go. 可知被自行车撞了给父母打电话来了才能让肇事者离开。故选B。细节理解。根据 Get away as fast as yon can. Put wet things on your body and try to find an exit. Do not take the lift.可知家里着火要尽快离开,把东西打湿披在身上,别乘电梯。故选C。细节理解题。通
32、过阅读可知,文中提到了5种自保方式,发生交通事故时首先要记下车号码,有闪电的时候不要使用手机不要看电视,发生火灾时要及时逃生,有人溺水时要呼救,遇到抢劫时要保持冷静。故选C。主旨大意。本文讲述学生学习遇到危险时如何自保。故选B。【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。3根据短文内容理解选择正确答案。C What is your favorite color? Ask famous persons like Cate Blanchett, Scarlett Johnson, and B
33、ono (singer for the band U2), and maybe they will say “green.” Thats not because these artists like the color green best. Instead, they are interested in green fashion. Green fashion is about making (and wearing) clothes that are good for humans, animals, and the
34、Earth. In the past, green fashion made people think of ugly clothes. But today, green fashion is different. It is about looking good and caring about the Earth and other people. You can have interesting clothes and be green. Around the world, green fashion is becoming popul
35、ar. For example, the U.K. company People Tree sells mens and womens clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物) like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the
36、 clothes they make.Singer Bono and his wife also started a clothing company called EDUN. When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world.(1)From this passage, we know that “green fashion” means_.A. putting green color on your face
37、160; B. making clothes from green treesC. wearing the color green all the time D. wearing clothes that are good f
38、or the Earth(2)Today, green fashion is _.A. the same as it was in the past B. making people work harderC. more popular and interesting
39、160; D. mostly popular with famous persons(3)Which sentence about green clothing companies is true?A. They are all in Africa.
40、0; B. They do not pay their workers well.C. They make clothes only for wome
41、n. D. They use natural fabrics to make clothes.(4)What does EDUN do?A. It teaches people to make clothes. B. It makes interesting clothes for teenagers.C. It sells clothes and uses
42、 the money to help people.D. It pays people good money for the clothes they make.【答案】(1)D(2)C(3)D(4)C 【解析】【分析】细节理解。根据第二段Green fashion is about making (and wearing) clothes that are good for humans, animals, and the Earth可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的衣服。故选D。细节理解。根据第二段 But today, green fashion is differe
43、nt.和第三段Around the world, green fashion is becoming popular可知当今绿色时尚更受欢迎。故选C。细节理解。根据第三段可知he U.K. company People Tree sells men's and women's clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物) like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼
44、亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the clothes they make. 可知他们用天然纤维制作衣服。ABC错误,故选D。细节理解。跟最后一句When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world. 可知他们用钱帮助全世界的人们。故选【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。4阅读理解
45、 Some people think only school children do not agree with their parents. However, it is not true. Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here
46、 is some advice for you to bridge the generation gap(消除代沟). Don't argue with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry
47、. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter. Try to reach a compromise(和解).Perhaps you and your parents disagre
48、e on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days. Of course, yo
49、ur parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect to them. Showing respect will keep your relationship strong. Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your ow
50、n. Tell your parents what you care about and why. Understanding your values might help them see your purposes in life. A good relationship with your parents can make you a better and happier person. Please have a try!(1)The passage tells us
51、; have a communication problem. A. parents and other people B. school kids and their parentsC.
52、 teachers and their students D. parents and their children of all ages(2)Your parents probably won't consider you
53、r ideas if you . A. don't often get to them
54、160; B. write a letter to themC. don't speak to them politely D. express yourself well(3)The underlined
55、 phrase "calm down" in the passage means " ". A. make yourself happy
56、60; B. get yourself quiet and relaxedC. have a good rest &
57、#160; D. hide yourself quickly(4)From the passage we can learn that . A. parents and children should not have a generation gapB. parents shoul
58、d show love and respect to their childrenC. there are some good ways to bridge the generation gapD. there are so many serious problems in families today【答案】 (1)D(2)C(3)B(4)C 【解析】【分析】文章大意:有些人认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非如此。沟通对所有年龄段的父母和孩子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担心。短文为我们提供了一些见建议,告诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母
59、和好相处的人才会更有出息。 (1)细节理解题,根据 Communication is a problem for parents and children of all ages. 可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是D。 (2)细节理解题,根据 Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. 可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是C。 (3)细节理解题,根据 And you can't express y
60、ourself well if you are angry. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. 可知,calm down是冷静,镇静的意思,故答案是B。 (4)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是有好多办法来弥补的,故答案是C。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答
61、案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。5阅读理解 When he was small, Hill was a famous bad boy. At the age of 9, his father married his stepmother. At that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family. His father
62、introduced Hill to his stepmother as he said, "Dear, I hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way. Maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine." To Hill's surpri
63、se, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. She then turned around to tell her husband, "You're wrong. He is not the worst boy in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show himself.&qu
64、ot; His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building friendship with his stepmother. And this became the drive of his life, making him create 28 successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the
65、 road to success. Before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbours considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life. When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and sai
66、d to him, "I believe you will become a writer." Hill accepted his stepmother's gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his family. T
67、herefore, he would do as well as she expected him to. The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States and one of the most important persons in the 20th century. Praise will never be unnecessary, especially for children.
68、A sincere(真诚的)praise may be better than 10, 000 bad words.(1)What did people think of Hill before the age of nine? A. Clever. B.
69、 Creative. C. Unfriendly.
70、160; D. Foolish.(2)Hill started making friends with his stepmother after she . A. smiled at him
71、0; B. looked at him carefullyC. said good words abo
72、ut him D. said bad words about him(3)Which of the following is WRONG about Hill? A. He accepted his stepmother's typewr
73、iter. B. He failed to do as he was expected.C. He started writing to a local newspaper. D. He understood his stepmother.(4)The passage was written mainly to tell us that
74、0; . A. children should be praised B. Hill's father married againC. Hill's
75、 stepmother was kind to him D. Hill's father was cruel to him【答案】 (1)C(2)C(3)B(4)A 【解析】【分析】文章大意:小时候,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关系变的越来越好。在继母的关爱下成为美国著名的作
76、家。 (1)细节理解题,根据 When he was small, Hill was a famous bad boy. 可知,希尔九岁前是个出了名的坏孩子,故答案是C。 (2)细节理解题,根据 His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building friendship with his stepmother. 可知,在继母说了他的好话后,他开始跟继母交朋友,故答案是C。 (3)正误判断题,根据 Therefore, he would d
77、o as well as she expected him to. 可知他跟继母期盼的做的一样好,因此B的陈述是错误的,故答案是B。 (4)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,孩子们是需要表扬的,故答案是A。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和主旨大意题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要根据文章内容做出正误判定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。6阅读理解 Welcome to the Art Museum! You've just ste
78、pped into one of the world's greatest collections of art, covering centuries of human creativity from around the world. With thousands of works on show, you may wonder how to start your visit, but we are here to help. On the back of this Visitor Guide, you'll find directions to some must-see
79、 works in our collection- the "don't miss" list for the Art Museum, It's a great choice to start if you are new to the museum. The following pages include a clear floor plan of the museum and its collections, But because we have several buildings, the overlook(鸟瞰图) below might be helpful. Enjoy your visit and feel free to ask for help and directions at any point during your stay.(1)The passage is a page from _. A. a tour map &
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 任务1.8 提供产品预售信息
- 医疗数据安全治理:区块链智能审计
- 医疗数据安全文化培育的区块链生态构建策略
- 医疗数据安全成熟度评估:区块链技术的整合应用
- 医疗数据安全态势感知:价值实现
- 胸引管课件教学课件
- 医疗数据安全合规的区块链成熟度模型
- 胖胖乎乎的小手课件
- 医疗数据安全共享的区块链政策合规框架
- 医疗数据安全共享成本控制
- 大学计算机教程-计算与人工智能导论(第4版)课件 第3章 算法和数据结构
- 带脉的课件教学课件
- 中国昭通中药材国际中心项目可行性研究报告
- 2025年广东省第一次普通高中学业水平合格性考试(春季高考)思想政治试题(含答案详解)
- 学堂在线医学英语词汇进阶(首医)作业单元测验答案
- 教科版四年级上册科学期末测试卷(含答案)
- 医院诊断证明书word模板
- 广告维修合同
- 《材料性能学》课件-第四章 材料的断裂韧性
- 公司葡萄图模板
- GB/T 26714-2011油墨圆珠笔和笔芯
评论
0/150
提交评论