全国卷高二英语下学期期末考试分类汇编-阅读理解之应用文_第1页
全国卷高二英语下学期期末考试分类汇编-阅读理解之应用文_第2页
全国卷高二英语下学期期末考试分类汇编-阅读理解之应用文_第3页
全国卷高二英语下学期期末考试分类汇编-阅读理解之应用文_第4页
全国卷高二英语下学期期末考试分类汇编-阅读理解之应用文_第5页
已阅读5页,还剩16页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、01应用文Passage 1(2021 ,河南高二期末)Top Four Mountain hike in the WorldJohn Muir Trail, California, USARunning from Yosemite Valley to the summit of Mount Whitney, the highest peak in the USA, the John Muir Trail owns some of the most breathtaking landscapes in North America. It is by far the longest trail

2、in this list. On top of that, perfect weather is almost guaranteed in summer.Distance: 211 milesDuration: 20-25 daysBest time: summer(July - September)Highlights: Kings Canyon and Yosemite National Parks, wildlifeMount Kilimanjaro, TanzaniaAfricas highest mountain towers over the Serengeti Plains, h

3、ome to many of the continents most iconic animals. Climbing Kilimanjaro is possible along a variety of climbing route, which most people do on a guided tour.Distance: 35-46 miles depending on the routeDuration: 6-9 daysBest time: dry season(July-September)Highlights: Mount Kilimanjaro, the Serengeti

4、, iconic wildlife, from savannah to snowInca Trail, peruOne of the most famous and best multi-day bikes in the world, the Inca Trail climbs to one of the planets greatest sights. Youll walk through jungle scenery and past centuries-old ruins. Your efforts are rewarded with a sunrise over Machu Picch

5、u, a truly once-in-a-lifetime experience.Distance: 26 miles Duration: 4 daysBet time: summer(May-September)Highlights; sunrise, Andes mountain scenery, ancient Inca pathsEverest Base Camp tree, NepalA . The BetrothedB. The Name of The RoseC. Orlando FuriosoD. If or a Winters Night A TravelerPassage

6、8(2021 安徽黄山高二期末)Whether youre travelling to the islands or the mountains of Thailand, you9re likely to spend at least one night in its capital city on the way. Bangkok might be noisy and polluted but its also an exciting city with plenty of things to see and do. Why not make it a longer stay?Where t

7、o stayThe Khao San Road was a famous traveller spot even before Leonardo di Caprios character in the film The Beach stayed there. But its noisy, not very pretty and not very Thai. For something more authentic, Phra Kanong offers an alternative place to stay, with its fantastic street markets where e

8、veryday Bangkok people eat, work and live. Its not as convenient fbr the main tourist sites, but it has a Skytrain station so you can be at the Grand Palace in 20 minutes.How to get aroundBangkoks traffic can be a nightmare. Sure, you can easily take a taxi - if you want to spend hours stuck in traf

9、fic jams - but there are two much better ways to get around the city. To explore the temples and historical sites, catch an express boat river taxi or a longtail boat along the Chao Phraya river and the canals. For the modern part of the city, the Sky train is a fast, cheap way to travel from the ri

10、ver to the shopping malls and nightlife of Sukhumvit, and the famous Chatuchak street market.Where to eatThe simple answer is: everywhere! Thai street food is among the best in the world, and for around $5 you can eat a filling and delicious meal. Some food stands have little plastic seats where you

11、 can sit and eat and they cook the same dish over and over, like fried chicken on rice or Pad Thai noodles. Head for Chinatown - Yaowarat Street -and choose whatever looks most interesting from the many excellent Chinese and Thai restaurants and food stands.Where can you experience local peoples lif

12、e ?A. Khao San Road.B. Phra Kanong.C. Sukhumvit.D. Yaowarat Street.What can we learn from the passage?A. One night is enough time to see Bangkok.B , The river boat taxis often get stuck in traffic too.Taking the Skytrain is a faster way to see the city than going by taxi.You need to choose where to

13、eat carefully, as not everywhere is good.Where is the text probably taken from?A. A text book.B. A science report.C. A guidebook.D. A book review.Passage 9(2022陕西岐山县教学研究室高二期末)Travel PeruAmazon Rainforest TourA short flight from Cusco takes you from the Andes into the Amazon rainforest. From there, y

14、ou*ll spend one day travelling by boat to your accommodation in the middle of the forest. You can then spend three days exploring the rainforest with a local guide and enjoying the plants and animals unique to the rainforest.Machu Picchu TourThis four-day walking tour will take you on amazing paths

15、through the Andes Mountains on the way to the city of Machu Picchu. After reaching your destination, you will have a day to explore and be amazed by this ancient city. Especially amazing is the Incas* dry stone method of building Inca builders cut stones to exact sizes so that nothing was needed to

16、hold walls together other than the perfect fit of the stones.Cusco TourSpend four days enjoying the unique Spanish and local Indian culture high in the Andes at Cusco, the capital of the Inca Empire from the 13th until the 16th century. Stay in a local hotel, visit the museums, admire the architectu

17、re, enjoy the excellent local food, and go shopping at the local markets.Lake Titicaca TourEnjoy the beautiful countryside as you spend a day driving along the new highway connecting Cusco to Lake Titicaca. There, a boat will take you to stay with a local Uros family on an island for three days. Bot

18、h the island and the Uros homes are made of water plants from the lake. What is scheduled on Machu Picchu Tour?A. Cutting dry stones.B. Fixing stone walls.C. Exploring the ancient city.D. Enjoying unique animals.What seems to make the Uros homes special?A Water plants.B. Lake Titicaca.C. The local i

19、sland.D. The beautiful sight.What do the four tours have in common?A. They are in the rainforest.B. They are on foot.C. They have a local guide.D. They last four days each.Passage 10(2019四 I 乐山高二期末) Theme Park Tourist is your essential source for news, reviews and park guides for theme parks in Orla

20、ndo, Florida and beyond. We offer a special perspective (观点)on all the latest news from Walt Disney World, Universal Orlando and other parks and resorts, and are proud to deliver some of the most in-depth, well-researched articles about theme parks available anywhere on the web. Here are a few of th

21、e features we have to offer:Latest news - regular updates from theme parks around the world, including Walt Disney World, Universal Orlando and many more.In-depth features - fascinating articles about almost every aspect of theme parks- behind the scenes information and more.Park reviews and guides

22、- all of the key information for over 90 theme parks, including reviews of attractions, restaurants and hotels.Rehab schedules listings of temporary attraction closures that could affect your theme park visit.Contact usWe are always keen to receive details of upcoming new attractions, ride repair ne

23、ws, special offers and any other theme park news-click here to get in touch by e-mail.Learn moreAdvertise with us - information for companies interested in advertising on Theme Park Tourist.Donate (捐赠)to us - Are you interested in donating to Theme Park Tourist? Click here to learn more.Theme Park T

24、ourist is probably a(n). A. person guiding people to theme parksB. website offering information about theme parks C. organization providing service for theme parks D. magazine collecting pictures of theme parksWhich of the following can you refer to if you want to know whether a theme park is availa

25、ble?A Latest news.B. In-depth features.C. Park reviews and guides.D. Rehab schedules.Which can not be found on Theme Park Tourist!A. Peoples donation to theme parks.B . Up-to-date news about Walt Disney World.Tourists, comments on restaurants of Universal Orlando.Newly-opened attractions of theme pa

26、rks.【答案】D2. C3. A【解析】这是一篇应用文,介绍世界上最好的四个山地远足工程。.细节理解题。结合文中讲述四个工程的距离的比拟得知,四个山地远足工程距离分别是“211 miles, 35-46 miles, 26 miles, 38 miles. 211 miles”为最远的距离,指“John Muir Trail, California, USA”,选项 D 符合题 意,应选D。.细节理解题。.根据Inca Trail, Peru ”工程中的Highlights: sunrise, Andes mountain scenery, ancient Inca paths” (亮点旧出

27、,安第斯山脉风景,古印加小路)可知,在秘鲁的远足工程中,远足者可以欣赏日出和 古印加小路,选项C符合题意。应选C。.推理判断题。结合四个山地远足工程的最正确时间,前两个都是July-September (7月至9月),第三个 是 May-September (5 月至 9 月),第四个是 March-May or September-November (三月至 5 月或 9 月至 11 月),可以推测出9月份对四个工程都适合。选项A与文意相符,应选A。. A5. B6. C【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了一些帮助动物的组织机构.细节理解题。根据 Grounds & Hounds 局部 “W

28、hen you buy any item from Jordan Karchers coffee company. Grounds & Hounds, part of the proceeds (收入)go to shelter near you. In 2015, Grounds & Hounds donations helped partners provide blankets, food and services for about 2,000 rescue animals.(当你从 Jordan Karcher 咖啡公 司购买任何商品时,公司收益的一局部会给去附近的收容所。2015年

29、,Grounds & Hounds的捐款帮助 合作伙伴为大约2000只救援动物提供了毯子、食物和服务)”可知,人们通过在该公司买咖啡,可帮助动物 们。应选A项。.细节理解题。根据 Fur for the Animals 局部 “Fur for the Animals, run by the animal advocacy group Born FreeUSA is a campaign( open through December 31) that collects unwanted furs and donates them to wildlife rehabilitation(康复)cen

30、ters.(动物保护组织Bom Free USA发起了一项名为“动物皮毛”的活动,收集多余的 动物皮毛,并捐赠给野生动物康复中心)”以及“Tel:011-5952-5440( :011-5952-5440)”可知,如果有不 想要的皮毛,可以拨打 011-5952-5440。应选B项。.推理判断题。通读全文并根据文章第一段“Want to support animals in need? Here are three ways to show them some love.(想要帮助需要帮助的动物吗?这里有三种方法来表达你对它们的爱)”可知,这篇文章主要想向 读者展示对动物表达爱的三种方式。应选

31、C项。. B8. D9. A【解析】本文是一篇应用文,主要介绍了世界上最好的四个适合儿童参观的公园。.细节理解题。根据 Yellowstone National Park 这一局部中“Visiting here is a great chance to see wildlife.(来 这里参观可以有机会亲近野生动物)”可知,黄石公园是家长带孩子亲近野生动物的好去处。应选B项。.细节理解题。根据 Glacier National Park 这一局部中“and the Jackson Glacier, where they can get a good view of the seventh-la

32、rgest glacier in the park.(还有杰克逊冰川。在这里他们可以饱览第七大冰川的壮丽景色)”以及 Acadia National Park 中“On the way down, you may also keep your eyes open fbr the wild blueberry bush, which is really a different world, compared with the cities.(下山时,郁郁葱葱的野生蓝莓灌木丛会让你大开眼界。与 城市相比,这是一个全新的世界)”可知,Glacier National Park和Acadia Nati

33、onal Park共同点在于,游客可以 尽情欣赏美丽的景色。应选D项。.细节理解题。根据文章 Badlands National Park 局部中“Starting off on the Fossil Exhibit Trail, a long boardwalk with copies of fossils found in the park and good signs, you can tell the kids what theyre looking at.(从 化石展览路线出发,带着从公园找到的化石复制品进行长距离的背包旅行。你可以告诉你的孩子他们发现 的东西是什么)可知,孩子们可以

34、在Badlands National Park学习到化石的知识。应选A项。. Cll. B12. D【解析】这是一篇应用文。介绍了电视节目中不同频道的节目以及相关信息。.细节理解题。根据 The World Around Us 局部“Channel: C8”(第八频道)以及“As well as the obvious camels , there are also many other desert animals and plant life.”(除了显而易见的骆驼之外,还有许多其他沙漠动物和植 物的镜头。)可知,在第八频道可以看到野生动植物。应选C项。.细节理解题。根据 The Crea

35、tive Mind 局部“The Creative Mind has different artistic themes from exhibition reviews, information about major and smaller museums, and interviews with artists, writers, actors andmusicians.创意思维有着不同的艺术主题,从展览评论、大型和小型博物馆的信息,到对艺术家、作 家、演员和音乐家的采访。广可知,The Creative Mind节目中,有对不同人物的采访,喜欢看电视采访的人 可以观看The Creati

36、ve Mindo应选B项。.推理判断题。根据 Born to Run 局部“An interesting story of a young man with learning difficulties who overcame (克服)the problems in his life, through his great talentfor sports.(这是一个有趣的故事,讲的是一个有 学习困难的年轻人,他通过自己的体育天赋克服了生活中的问题。)可知,该节目的主人公虽然有学习困难, 但是通过体育天赋克服生活中的困难,所以他是一个意志坚定的人。应选D项。. A14. D15. D【解析】本文

37、是应用文。文章向读者介绍一个面向所有能力水平的露营者的培训班一一All Skills Campo.细节理解题。根据第一段“An all-skill clinic(培训班)for beginning through advanced levels. All Campers will be grouped with campers of a similar skill level/?(一个为初学者到高阶水平的所有能力水平的培训班。所有 的露营者都会被分到和自己类似能力水平的露营群里。)可知,All Skills Camp是为所有能力水平的露营者 提供的培训班。应选A。.细节理解题。根据 Commu

38、ter campers 局部 “AH commuter campers can check in closer to 5:30 pm. (所 有通勤露营者们能够在接近5点30分时登记入住。)可知,通勤露营者们需要登记入住寝室。应选D。.细节理解题。根据最后一局部“Training session 9:00-11:30 am ”Training session 1:30-4:30 pm”和“Training session 6:30-9:00 pm”可计算出训练时间总共8个小时。应选D。. B17. C18. C【解析】这是一篇应用文,主要介绍了假期放松的好去处。.细节理解题。根据 Polar

39、expeditions 中 uTheres no greater adventure than travelling to the ends of the earth. (没有比去地球的两极更冒险的地方了)”可知,如果你喜欢冒险,你就选择极地探险。应选B。.细节理解题。根据 Cultural journeys 中“Our cultural journeys will help you discover ancient civilizations: India, Thailand, Egypt and many more.(我们的文化旅游将帮你发现古代文明:印度,泰国,埃及和更多地方)”可 知,

40、文化旅游不包括Canada。应选C。.细节理解题。根据 Trekking (徒步)tours 中 Youll have fun enjoying nature with a group of new friends.(你 将和一组新朋友一起享受大自然的乐趣)和 Activity holidays 中 “Our activity holidays are for people who love sports while enjoying natural beauty.(我们的假日活动是为那些热爱运动同时享受大自然的美的人安排的)” 可知,这两个地方的共同之处是可以享受大自然。应选C。. B20.

41、 C21. A【解析】这是一篇应用文。文章介绍了几位意大利著名的作家及其代表作品。.细节理解题。根据 Ludovico Ariosto 局部的“The poem was wildly successful in Ariostos lifetime and inspired artists and musical composers well into the 1700s.(这首诗在阿里奥斯托的一生中获得了巨大的成功,并一直 激励着艺术家和音乐作曲家直到18世纪。)”和Italo Calvino局部的Musicians such as Sting have used the novel as i

42、nspiration for their albums.(斯汀等音乐家将这部小说作为创作专辑的灵感。)”可知,这两部作品 的共同之处在于他们影响了音乐家。应选B。.细节理解题。根据 Umberto Eco 局部的“Eco is probably best known for his book The Name of The Rose, published in 1980.(艾柯最著名的作品可能是他在1980年出版的玫瑰的名字。)“可知,Umberto Eco 是这本书的作者。应选C。.细节理解题。根据 Alessandro Manzoni 局部的Set in northern Italy in

43、 1628, at a time when the country was under Spanish rule, the novel is said to have helped to shape a new unified Italy.(故事发生在 1628 年的意大利北 部,当时这个国家正处于西班牙的统治之下,据说这部小说帮助形成了一个新的统一的意大利。)“可知, The Betrothed这部小说与一个统一国家的形成有关。应选A。. B23. C24. C【解析】这是一篇应用文。主要介绍了如何在泰国首都曼谷旅游。.细节理解题。在“Where to stay” 中第三句 “For som

44、ething more authentic, Phra Kanong offers an alternative place to stay, with its fantastic street markets where everyday Bangkok people eat, work and live. (为了 了解更 真实的情况,Phra Kanong能够提供更多的地方去住。这里有极好的街市,曼谷人每天的生活都可以看到。) 由此可知,这是一个体验曼谷人生活的好去处。应选B。.推理判断题。由第一段第二句Bangkok might be noisy and polluted but its

45、 also an exciting city with plenty of things to see and do. Why not make it a longer stay?”可知,尽管曼谷可能有点吵闹和污染,但是这是一个 有趣的城市,有许多东西要看,要待长一点时间。jfn A. One night is enough time to see Bangkok.(看曼谷, 一个晚上就够了。)显然错误。在“How to get around”中可知坐出租车常会被困。而“but there are two much better ways to get around the city, cat

46、ch an express boat river taxi or a longtail boat ” 可矢口河自台出租车长尾舟台和长 尾船是水上两种较好的交通工具。而B. The river boat taxis often get stuck in traffic too.(河船出租车常会被 困。)与文章不符。在 uWhere to eat” 中 “The simple answer is: everywhere! Thai street food is among the best in the world,”可知,在这里到处都可以见到泰式食物,而且是世界上最好的。ffi D. You n

47、eed to choose where to eat carefully, as not everywhere is good.(你需要挑选地方,这里的事物并不都是好的。)与文章不符。根 据“For the modern part of the city, the Skytrain is a fast, cheap way to travel.(对于这座城市的现代化局部来说, 轻轨是一种快速、廉价的旅行方式。)”可知,乘坐空中轨道列车是一种又快又廉价的交通工具。而 C. Taking the Skytrain is a faster way to see the city than going

48、 by taxi.(乘坐空中轨道列车比坐出租车要好。) 应选C。.推理判断题。文章主要讲去泰国曼谷旅游住在哪里,在哪里吃,交通工具。因此是旅游攻略。来自旅 游指南。A. A text book.(教科书);B. A science report.(科学报道);C. A guidebook.导游指南;D. A book review.书评。应选C。. C26. A27. D【解析】本文是一那么应用文。文章主要介绍了秘鲁四个不同地方的旅游情况,并欢迎游客去秘鲁旅游。.细节理解题。根据第二个景点 Machu Picchu Tour 中的 u After reaching your destinati

49、on, you will have a day to explore and be amazed by this ancient city.(到达目的地后,你将有一天的时间来探索这座古城,并为之惊叹)” 可知,游览马丘比丘古城是马丘比丘旅游计划的一局部。应选C。.细节理解题。根据第四个景点 Lake Titicaca Tour 中的“Both the island and the Uros homes are made of water plants from the lake.(这个岛和乌鲁斯人的家园都是由来自湖中的水中植物建成的)”可知,水生植物似乎让乌 洛家变得特别。应选A。.细节理解题

50、。根据第一个景点 Amazon Rainforest Tour 中的 “one day travelling by boat” 和 “spend three days exploring the rainforest”可知,总共四天;根据第二个景点 Machu Picchu Tour 中的“This four-day walking tour”可知,总共四天;根据第三个景点Cusco Tour中的“Spend four days”可知,总共四天;根据第四个 景点 Lake Titicaca Tour 中的“spend a day ”和 stay with a local Uros family

51、 on an island for three days. ” 可知, 总共四天。由此可知,这四个旅游线路的共同之处是都将持续四天。应选D。. B29. D30. A【解析】这是一篇应用文。主要介绍了一个提供世界各地主题公园信息的网站Theme Park Tourist。.细节理解题。根据第一段中 Theme Park Tourist is your essential source for news, reviews and park guides for theme parks in Orlando, Florida and beyond. We offer a special persp

52、ective on all the latest news from Walt Disney World, Universal Orlando and other parks and resorts, and are proud to deliver some of the most in-depth, well-researched articles about theme parks available anywhere on the web. (Theme Park Tourist 是奥兰多, 佛罗 里达等地主题公园新闻,评论和公园指南的重要来源。我们提供一个特别的视角,从所有最新的新闻

53、,从 沃尔特迪士尼世界,奥兰多环球影城和其他公园和度假村,并自豪地在网上提供一些最深入的,研究充分 的关于主题公园的文章。)可知,Theme Park Tourist可能是一个提供主题公园信息的网站。应选B。.细节理解题。根据第五段 Rehab schedules一 listings of temporary attraction closures that could affect your theme park visit.(修复时间表 可能影响您的主题公园参观的临时景点关闭清单。)可知,如果你想知道 是否有主题公园,你可以参考Rehab schedules。应选D。.细节理解题。根据第二

54、段 Latest news 一 regular updates from theme parks around the world, including Walt Disney World, Universal Orlando and many more.(最新消息-定期更新来自世界各地的主题公园,包括沃尔特 迪士尼世界,奥兰多环球影城和更多。)可知,在Theme Park Tourist可以找到关于迪斯尼世界的最新消息, 故排除 B 选项;根据第四段 Park reviews and guides - all of the key information for over 90 theme

55、parks, including reviews of attractions, restaurants and hotels.可知,在 Theme Park Tourist 可以找到超过 90 个主题公 园的所有关键信息,包括景点、餐厅和酒店的评论,故排除C选项;根据Contact us局部We are always keen to receive details of upcoming new attractions, ride repair news, special offers and any other theme park news click here to get in to

56、uch by e-maiL可知,在Theme Park Tourist可以找到新开放的主题公园景点信息,故排除 D选项。故只有A选项“人们对主题公园的捐赠”文章没有提及,应选A。【点睛】细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住 文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直 接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大局部篇幅都属于这类围绕主体展开的细节。做这 类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再 对相关局部进行分析比照,找出答案。正确选项虽然

57、一般不是原文照搬,但是一般是原文的改写,意思不 变。如换一个同义词,把否认改为肯定,把肯定改为否认等。如第三小题,根据第二段Latest news regular updates from theme parks around the world, including Walt Disney World, Universal Orlando and many more.(最 新消息-定期更新来自世界各地的主题公园,包括华特迪士尼世界,奥兰多环球影城和更多。)可知在Theme Park Tourist可以找到关于迪斯尼世界的最新消息,故排除B选项;根据第四段Park reviews and gu

58、ides all of the key information for over 90 theme parks, including reviews of attractions, restaurants and hotels.可知在 Theme Park Tourist可以找至90个主题公园的所有关键信息,包括景点、餐厅和酒店的评论,故排除C选项; 根据 Contact us 局部 We are always keen to receive details of upcoming new attractions, ride repair news, special offers and an

59、y other theme park newsclick here to get in touch by e-maiL可知在 Theme Park Tourist 可 以找至Uilf 开放的主题公园景点信息,故排除D选项。故只有A选项“人们对主题公园的捐赠”文章没有提及,应选AoWhile chances are slim that youll ever stand on the top of Mount Everest, you can still get the Himalayahiking experience by hiking to Everest Base Camp. This i

60、s a hike that anyone who bikes regularly can do. This is one of the worlds greatest long-distance hikes that last less than one month.Distance: 38 milesDuration; 14 daysBest time: March - May or September - NovemberHighlights; local Sherpa culture, views of Mount EverestWhich mountain hike covers th

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论