2022-2023学年山东省枣庄市滕州市第二职业中学高二英语下学期期末试卷含解析_第1页
2022-2023学年山东省枣庄市滕州市第二职业中学高二英语下学期期末试卷含解析_第2页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2022-2023学年山东省枣庄市滕州市第二职业中学高二英语下学期期末试卷含解析一、 选择题1. Walter offered us a lift when he was leaving the office, but our work _, we refused his offer.A. not finished B. had not been finished C. not finishing D. not having finished参考答案:A2. Only after the incident happened was I conscious _ his unfriendlines

2、s.A. with B. forC. of D. at参考答案:C【详解】考查形容词定语。句意:在事故发生以后,我才意识到他的不友好。当only放在句首,且强调状语的时候,主句部分要使用部分倒装的形式,同时句中形容词短语be conscious of意识到;故C项正确。3. Jack is welcome here because he is good at telling and_ jokes. A. putting upB. taking up C. making up D. showing up参考答案:C4. Sam, in every way, has handled the cha

3、llenge, _ his friend_how hes achieved success in spite of the difficulties.A overcome; by B overcoming; withC impressed; by D impressing; with参考答案:D试题分析:考查动词和介词。句意:山姆全面的解决了这个问题,他排除万难获得成功,这使他的朋友们印象很深,impress sb with sth使某人印象深刻,动词与主语之间是主动关系,故选D项。考点:考查动词和介词5. The teacher demanded that such things _from

4、 happening again .A. be prevented B. prevent C. prevented D. were prevented参考答案:A6. -Who _ it be that hasnt handed it in yesterday. -It _ be Bob. He handed it in yesterday. A. can; mustnt B. must; can C. can; cant D. may; mustnt参考答案:C7. Hey, if you cant enjoy that at a sensible volume, please use th

5、e earphone. Im studying. Oh, Im sorry. I _ realize it _ you.A. dont; bothersB. didnt; botheredC. dont; was botheringD. didnt; was bothering参考答案:D【详解】考查时态。句意:如果你不能用一个适当的音量(听音乐),请用耳机,我在学习。不好意思,我没有意识到我一直在打扰你。第一空表示过去的动作用一般过去时,第二空用过去进行时表达一种持续性,故D项正确。8. The doctor recommended he _ a few more days in hospi

6、tal.A. stays B. to stay C. stay D. would stay参考答案:C9. _ the approach works or not depends on how you apply it. A. WhetherB. That C. What D. Which参考答案:A本句中的whether.or.是否.;引导的是一个主语从句,本题BCD三个选项都不能和or not连用。句意:这种方法是否有效取决于你如何运用它。That在句中没有任何含义,也不能和or not连用;what和which都是连接代词要在句中做主语宾语等成分。故A正确。【考点】考察连词辨析【举一反三

7、】It doesnt matter _ you pay by cash or credit card in this store. A. howB. whetherC. whatD. why 答案 B解析 此处it是形式主语,后面whether.or引导的主语从句是真正的主语,whether.or意为:是还是都行。句意:在这个商店中用现金或信用卡支付都可以。10. As far as I am concerned, Peter deserves _ for giving back the money he found.A. bravery B. credit C. impression D.

8、enquiry参考答案:B11. -It rained cats and dogs this morning. Im glad we took an umbrella.-Yeah, we would have got wet all over if we .A. hadnt B. havent C. didnt D. dont参考答案:A12. You had better _ some time every day for sports so that you can keep yourself energetic. Aset aside Btake up Cput away Dgive o

9、ut参考答案:A13. It was in Zhongshan Park _ they met for the first time _ the young couple told us their unforgettable experience.A. where; that B. that; thatC. where; when D. that; when 参考答案:A14. We must be practical and _ the cost _ we make a decision.A turn out, before B work out, before C figure out,

10、 until D come true, until参考答案:B略15. The building _in our school is for our teachers, though there is noise most of the day, we still feel happy about it.A. built B.having been built C. to be built D. being built 参考答案:D略二、 完型填空16. A Different ViewAt age 14, 15 and 16, the way we looked was the most i

11、mportant thing in the world to us. My friends and I wanted nothing less than perfection.In high school, we joined the gymnastics (体操) team, and our _21_ became even more important to us. We had no fat, only muscle. On the weekends, we would go to the beach, _22_ of our flat stomachs.One summer day,

12、all my friends were at my house _23_. At one point, I was running back to the pool. I _24_ on a bee, and while it was dying under my foot, it stung (蛰) me. I instantly started to feel _25_. That night, I began to run a high fever and my leg and foot were red, hot and swollen. I couldnt walk. I could

13、 barely _26_.When my foot started to go numb, everyone became more _27_. My foot was not getting enough blood. I had to go to the _28_, and my leg hurt as if it were badly broken. I couldnt move. All I could do was think about how soft my middle was becoming. That _29_ me more than any concern over

14、my leg.That would all _30_ when I heard the doctors mention possibly cutting off my foot. It was still not getting the _31_ supply it needed. The doctors would have to speed up their treatment.Never before did I have such great _32_ for my foot. And walking seemed like a _33_ from the gods. Less and

15、 less would I want to hear my friends talk about _34_ and who was wearing what. More and more I expected visits from other kids in the hospital, who were quickly becoming my friends.One girl came to visit me _35_. Every time she came, she brought flowers. She was recovering from cancer and felt she

16、should come back and _36_ the other patients.She still had no hair, and she was swollen from medications she had been taking. I would not have given this girl a second _37_ before. I now loved every inch of her and looked forward to her _38_.Finally, I was improving and soon I went home. My leg was

17、still swollen,_39_ I was walking, and I had my foot! When I would go back to the hospital, I often saw my friend. She was still visiting people and _40_ good cheer. I thought if there was an angel on this earth, it had to be her.21. A. grades B. brains C. bodies D. clothes22. A. ashamed B. proud C.

18、sure D. tired23. A. dancing B. chatting C. jogging D. swimming24. A. stepped B. focused C. held D. took25. A. upset B. fearful C. sick D. anxious26. A. jump B. run C. stand D. rest27. A. concerned B. relieved C. surprised D. interested28. A. beach B. hospital C. gym D. school29. A. blamed B. impress

19、ed C. shocked D. troubled30. A. change B. bother C. help D. happen31. A. nutrition B. blood C. time D. air32. A. observation B. devotion C. appreciation D. evaluation33. A. gift B. hand C. promise D. treat34. A. homework B. appointment C. movies D. gymnastics35. A. suddenly B. regularly C. eventuall

20、y D. recently36. A. advise B. encourage C. serve D. instruct37. A. choice B. thought C. glance D. chance38. A. words B. ideas C. flowers D. visits39. A. but B. then C. so D. for40. A. enjoying B. gaining C. discovering D. spreading参考答案:21. C 22. B 23. D 24. A 25. C 26. C 27. A 28. B 29. D 30. A 31.

21、B 32. C 33. A 34. D 35. B 36. B 37. C 38. D 39. A 40. D试题分析:本文讲的是在14到16岁期间,作者参加了体操队,这时对作者来说最重要的是她的身体形象。但是作者一次无意中踩到一只蜜蜂,然后她开始生病,更发展到不能走路,作者很崩溃;这时一个正在从癌症中恢复的小女孩定期来看作者,并鼓励她,这让作者重新振作起来,她的病也开始慢慢好起来。作者认为这个小女孩才是天使。【小题1】C 考查名词词义辨析。grade分数;brain大脑;body身体;clothes衣服。由上下文可知,“我”们参加了体操队。我们身上只有肌肉,没有脂肪。故可推知,“我”们的身体

22、对我们来说更重要。故选C。【小题2】B 考查形容词词义辨析。ashamed羞愧的;proud骄傲的,自豪的;sure肯定的;tired疲惫的。由上文可知,作者练习体操。身材非常重要,所以他们对自己扁平的腹部很骄傲。故选B。【小题3】D 考查动词词义辨析。dance跳舞;chat聊天;jog慢跑;swim游泳。下一句提到,作者跑回到游泳池中。由此可知,她的朋友们到作者家来游泳。故选D。【小题4】A 考查动词词义辨析。step跨步,迈步,踩;focus(使)集中,(使)聚集;hold拿,握;take拿走,取走。由语境可知,作者踩住了一只蜜蜂。故选A。【小题5】C 考查形容词词义辨析。upset心烦

23、的,苦恼的;fearful害怕的,恐惧的;sick生病的,恶心的;anxious渴望的,焦虑的。由上文可知,作者被蜜蜂蜇了,晚上就发高烧。由此可知,作者刚被咬了,马上就感觉非常不舒服。故选C。【小题6】C 考查动词词义辨析。jump跳;run跑;stand站;rest休息。由上文可知,腿和脚红肿,作者不能走路,所以可以推知作者几乎不能站立。故选C。【小题7】A 考查形容词词义辨析。concerned关心的,担心的;relieved感到宽慰的;surprised惊讶的;interested感兴趣的。由语境可知,当作者的脚没有了知觉时,所有的人更加担心(作者了)。故选A。【小题8】B 考查名词词义

24、辨析。beach海滩;hospital医院;gym体育馆;school学校。由语境可知,作者的脚的伤势越来越严重,作者不得不去医院。故选B。【小题9】D 考查动词词义辨析。blame责备;impress给留下印象;shock使震惊;trouble使烦恼。上一句提到,作者身体的中部越来越软(越无力),这种情况使作者更烦恼,因为作者是练体操的,这超过了腿部带给她的烦恼。故选D。【小题10】A 考查动词词义辨析。change改变;bother使烦恼,使担忧;help帮助;happen发生。由语境可知,作者听到医生说要将她的脚截去,在这种情况下,一切都将会发生变化。故选A。【小题11】B 考查名词词义

25、辨析。nutrition营养;blood血;time时间;air空气。第三段提到作者的脚部得不到足够的血液。由该句中的still可知,作者的脚仍然得不到足够的血液。故选B。【小题12】C 考查名词词义辨析。observation观察;devotion贡献,献身;appreciation欣赏,感激,了解;evaluation评估。由语境可知,作者的脚受伤,不能行走,这时,作者才意识到脚的重要性,感激自己的脚可以让自己的行走。由此可知,以前作者从未如此感激自己的脚。故选C。【小题13】A 考查名词词义辨析。gift礼物;hand手;promise诺言;treat治疗。由上文可知,作者行走不容易,故

26、走路对作者而言就像是来自上帝的礼物。故选A。【小题14】D 考查名词词义辨析。homework作业;appointment约定,约会;movie电影;gymnastics体操。由语境可知,作者的脚受伤,无法行动,更无法像以前那样练习体操。所以作者越来越不愿意听到朋友们谈论和体操有关的东西。故选D。【小题15】B 考查副词词义辨析。suddenly突然;regularly定期地,有规律地;eventually最后,最终;recently最近,近来。由下文every time可知,有一个女孩子经常来看作者。故选B。【小题16】B 考查动词词义辨析。advise建议;encourage鼓励;serv

27、e为服务;instruct指示,指导,命令。上文提到,这个女孩子正在从癌症中康复过来。所以她认为自己应该回医院鼓励其他病人。最后一个空后面的“good cheer” 亦是呼应。故选B。【小题17】C 考查名词词义辨析。choice选择;thought想法;glance一瞥;chance机会。下一句提到作者现在非常喜欢这个女孩子的到来。故可推知,以前(在作者脚未受伤之前),她对这个女孩子肯定不屑一顾,不会在意她。故选C。【小题18】D 考查名词词义辨析。word词;idea想法,主意;flower花;visit看望,访问,参观。由上一句可知,作者喜欢这个女孩子,盼望她来看望自己。故选D。【小题1

28、9】A 考查连词词义辨析。but但是;then是副词,意为“然后,那么”;so所以,因此;for因为。由下一句“I had my foot”可知,作者的脚伤渐愈。所以前后两句话之间是转折关系:尽管我的腿仍然很肿胀,但是我可以行走了。【小题20】D 考查动词词义辨析。enjoy喜欢,欣赏;gain获得;discover发现;spread(使)传播,(使)散布,(使)扩散。由语境可知,女孩子到医院来鼓励其他病人,就相当于是将勇气传播给人们。故选D。【学法指导】做忘形填空时要瞻前顾后,利用好语境,抓关键词。【小题11】B考查名词词义辨析。nutrition营养;blood血;time时间;air空气

29、。第三段提到作者的脚部得不到足够的血液。由该句中的still可知,作者的脚仍然得不到足够的血液。故选B。【小题12】 C考查名词词义辨析。observation观察;devotion贡献,献身;appreciation欣赏,感激,了解;evaluation评估。由语境可知,作者的脚受伤,不能行走,这时,作者才意识到脚的重要性,感激自己的脚可以让自己的行走。由此可知,以前作者从未如此感激自己的脚。故选C。【小题15】B考查副词词义辨析。suddenly突然;regularly定期地,有规律地;eventually最后,最终;recently最近,近来。由下文every time可知,有一个女孩子

30、经常来看作者。故选B。考点:考查人物故事类阅读三、 阅读理解17. Sitting on the peaceful coast of Galapagos Islands, Ecuador(厄瓜多尔), watching the sun move quietly into the sea, you shouldnt forget that Charles Darwin (1809-1882) arrived here in 1835. He stayed on the islands for five weeks, observing various animals. This finally

31、inspired (启发) his famous work, On the Origin of Species. You can certainly follow Darwins footsteps and enjoy a trip from four to seven days to the islands. The islands are certainly a paradise (天堂) for wildlife, as there are no natural killers on the islands and the number of boats and visitors is

32、under government control. Though you cannot walk freely as Darwin did about 200 years ago, each day is as impressive as it could be. The most well-known animal of the Galapagos is the giant tortoise(巨型海龟), which can be seen moving slowly around the highlands of Sanra Cruz, the second largest island

33、in the archipelago(群岛). Some of these creatures are so old that they might have been seen in their youth by Darwin himself. Despite strict control over activities and timing, your stay on the Galapagos will be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play w

34、ithin inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air. Travelling between the islands and observing the wildlife that so inspired Darwin, you will feel as though you are getting a special view of an

35、untouched world. At night you will sleep on board the ship, leaving the wildlife in complete occupation of the islands, which are as undisturbed now as they have been since the beginning of time. 67. What do we know about Darwins visit to the islands? A. He studied different creatures on the islands

36、 B. He completed his famous book on the islands C. He was touched by the geography of the islands D. He was attracted by well-known animals of the islands 68. Which of the following plays a role in making the islands a paradise for wildlife? A. Animals on the islands feed on grass. B. It is an islan

37、d visited by Charles Darwin. C. People cannot visit the islands as they wish. D. Tourists are not allowed to touch the animals. 69. Your stay on the islands will be most impressive mainly because of_. A. The beautiful sea views B. Darwins inspiring trip C. a closer view of animals D. various daring

38、activities 70. Which of the following would be the best title for the passage? A. A Unique Attraction for Wildlife Lovers B. Calapagos as a Paradise for Adventures C. Charles Darwin as a Symbol of Galapagos D. A Successful Example of Wildlife Protection 参考答案:ACCA【语篇解读】本文介绍了一个冒险家的乐园 Galapagos Islands

39、,达尔文曾在这儿受到启发写出了物种起源一书,同时,由于这儿保护得很好,直到现在依然是旅游的好去处。67. 答案 A 细节理解题.由文中的 He stayed on the islands for five weeks, observing various animals.可知达尔文在这儿观察了各种各样的动物. 68 答案 C 细节理解题.根据文中.strict control over activities and timing.可知,当地对游客的 活动和参观时间都是有严格限制的,所以答案选 C 项. 69. 答案 C 细节理解题.根据 your stay on the Galapagos w

40、ill be remembered as a chain of incomparable pictures: diving with sea lions that swim and play within inches of you; feeling small sharks touch your feet as you swim; and, most magically, seeing a whale and her baby surface with a great breath of air.可知,在 Galapagos 岛上能与动物亲密接触. 70. 答案 A 主旨大意题.这篇文章主要

41、是向我们推荐 Galapagos Islands,因此题目要具有醒目 的特点,方能达到吸引读者眼球的目的,故题目以 A 为佳. 18. A small piece of fish each day may keep the heart doctor away. Thats the finding of a study of Dutchmen in which deaths from heart disease were more than 50 percent lower among those who consumed at least an ounce of salt water fish

42、 per day compared to those who never ate fish.The Dutch research is one of three human studies that give strong scientific support to the long-held belief that eating fish can provide health benefits, particularly to the heart. Heart disease is the number-one killer in the United States, with more t

43、han 550,000 deaths occurring from heart attacks each year. But previous research has shown that the level of heart disease is lower in cultures that consume more fish than Americans do. There are fewer heart disease deaths, for example, among the Eskimos of Greenland, who consume about 14 ounces of fish a day,

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论