




免费预览已结束,剩余4页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
广东省广州市2015高考英语十月文章类课外练习(3)及答案包括短文语法填空、完形填空、阅读理解。都有参考答案或者解析。短文语法填空(1)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为110的相应位置上。it is said that long ago there (1) _ to be 10 suns in the sky. each day, one of the suns would travel around the sky on a carriage (2) _ by xihe, the mother of the suns. one day, (3) _ (expect), all 10 suns simultaneously appeared in the sky, (4) _ instantly dried the crops and caused disaster to the people on earth. hou一i, a local archer, had great sympathy (5) _ peoples sufferings from the blistering(酷热的)weather and decided to help them (6) _. houyi climbed up to the summit of kunlun mountains and shot down the suns leaving only (7) _ to benefit people. after he shot down the sun, hou yi became a hero (8) _ was revered by local people. (9)_, hou yi married a beautiful girlchange. the young couple lived (10) _ happy and sweet life.【参考答案】1. used 2. driven 3. unexpectedly 4. which. 5. for 6. out 7. one 8. who 9. later 10. a短文语法填空(2)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为110的相应位置上。the presidents message to students was simple: study hard, pay attention in class and embrace the opportunity to learn. we can have the most dedicated teachers, the most 1 (support) parents and the best schools in the world. and none of it will make a difference; none of it will matter, 2 all of you fulfill(履行) your responsibilities, mr. obama said.it was a presidential talk 3 (deliver) at a time of economic uncertainty for many american families. mr. obama said he understood the tensions 4 many students faced. but that was no excuse 5 neglecting their homework or cutting class or dropping out of school. critics of the president strongly criticized the speech as an effort by the white house to promote the presidents domestic agenda. some parents 6 (tell) their children to resist the address.a colorado student stayed away, 7 (think) their parents should be 8 to push them more in their education rather than the president.but 9 mother in north carolina said she thought the 10 (speak) could have a positive impact. when kids get to hear something about motivation from someone like that, its fantastic, she said.【参考答案】1. supportive2. unless3. delivered4. that/which5. for 6. told7. thinking8. those9. a 10. speech完形填空阅读下面的短文,掌握其大意,然后从36-45各题 所给的四个选项中选出最佳答案each spring brings a new blossom of wildflowers in the ditches along the highway i travel daily to work.there is one _1_ blue flower that has always caught my eye. ive_2_ that it blooms only in the _3_ hours. the afternoon sun is too _4_ for it. every day for approximately two weeks, i see those beautiful flowers.this spring, i _5_ a wildflower garden in our yard. i can look out of the _6_ window while doing the dishes and see the flowers. ive often _7_ that those lovely blue flowers from the ditch would _8_ great in that bed alongside other wildflowers. every day i drove past the flowers _9_ , “ill stop on my way home and dig them.” gee, i dont want to get my good _10_ dirty. whatever the reason, i _11_ stopped to dig them. my husband even gave me a folding shovel (铲子) one year to be used for that expressed _12_ .one day on my way home from work, i was _13_ to see that the highway department had mowed the ditches and the pretty blue flowers were _14_ . i thought to myself, “way to go, you_15_ too long. you should have done it when you first saw them blooming this spring.”a week ago we were shocked and saddened to _16_ that my oldest sister-in-law has a terminal brain tumor(晚期脑肿瘤) . _17_ we havent been as close as we all would have liked. i couldnt help but see the _18_ between the pretty blue flowers and the relationship between my husbands sister and us.and yes, _19_ i see the blue flowers again, you can bet ill stop and _20_ them to my wildflower garden.1aparticularbexpensivecpreviousdcolorful2a .imagined bfeltcnoticeddheard3amorningbdaytimecafternoondnight4awarmbimportantcweakdresponsible5aboughtbrentcstarteddmanaged6abedroombhallcstudydkitchen7adoubtedbthoughtcagreedddreamed8asmellblookcprovedbecome9awonderingbcomplainingcsayingdthinking10acarbflowerscclothesdhands11aseldombsometimescoftendnever12asatisfactionbdisappointmentcpurposedanxiety13asurprisedbsaddenedcencourageddashamed14aunhappyblonelycgonedalive15awaitedbdrovecwentdstopped16arealizeblearncobserveddecide17asurprisinglybgenerallycobviouslydunfortunately18alovebdifferencecsecretdconnection19asincebunlesscifdbefore20atransportbsteal cinvitedpull参考答案1-5 acaac 6-10 dbbdc 11-15 dcbca 16-20 bddca阅读理解【1】housed in milan, one of europes dirtiest cities, leonardo da vincis masterpiece the last supper still faces a threat from air pollution, researchers say, despite preventative measures that have significantly decreased pollutants in the church where the famous painting is on display.in 2009, italian authorities installed a heating, ventilation (通风) and airconditioning system to protect the painting from milans polluted air. to see whether the system could improve air quality, a team of researchers led by constantinos sioutas, a professor of civil and environmental engineering at the university of southern california, placed two airquality monitors inside the church for a year to collect samples from around painting. results showed the levels of fine and coarse particulates were reduced near the painting by 88 percent and 94 percent, respectively, compared with the corresponding outdoor levels. “its a spectacular reduction,” sioutas said in a statement. “it is, frankly, very impressive.”although the researchers applauded the successful decrease in particulates around da vincis painting, they warned that indoor sources of pollution may still pose a threat to the priceless painting. fatty lipids (油脂) from the skin of customers in the church appeared in significant quantities around the painting, despite the fact that visitors getting access to the artwork are strictly regulated.only a few visitors are allowed inside the church at a time, and they enter the building and can stay for only 15 minutes each. however, fatty lipids from visitors skin can combine with dust in the air and pollute the painting if they come in contact with it, says study researcher nancy daher of the university of southern california.even previous restorations of the painting may pollute its surface, daher said. tiny particulates of the wax applied during early repair efforts can be emitted from the painting, get into the air and tarnish (使失去光泽) the painting in the same manner as the fatty lipids.the researchers noted that their airsample analysis could be used as a point of reference for future studies aimed at protecting valuable artwork and artefacts.1what does the underlined word “particulates” in paragraph 2 probably mean?athe smallest parts of a chemical substance.bthings dirtier than usual.ccertain types of gas.dextremely small pieces of dirt, which cause serious pollution.2according to the text, the following factors pollute the painting except _afatty lipids from the skin btiny particles of the waxcbreath of the visitors ddust in the air3according to the researchers, which of the following is not true of their airsample analysis?a. the airsample analysis was got by gathering air in the church for a year.bthe airsample analysis showed that the painting was completely away from air pollution.cthe airsample analysis can be helpful for future studies protecting valuable artwork.dthe airsample analysis showed that the particulates around da vincis painting were decreased successfully.4what can be the best title of the text?ahow to decrease levels of particulates effectivelybthe famous painting da vincis the last supperckeeping air pollution from damaging da vincis the last supperdhow to protect artwork in households【要点综述】保存在意大利米兰市一家教堂的达芬奇名画最后的晚餐受到空气污染的影响。虽采取了措施使教堂空气质量得到提高,但仍存在一些污染隐患。1d词义猜测题。综合分析文章及该词所在句子,可推知该词意为“颗粒(污染)物”。2c细节理解题。根据文章信息可知,对名画最后的晚餐带来污染的因素主要有参观者皮肤上的油脂、修复时产生的蜡颗粒及空气中的灰尘等。3b细节理解题。从文章第一、二段可知,虽然教堂室内环境大为改善,但这幅伟大的画作仍受到各种污染物的威胁。4c主旨大意题。综合分析文章可知,本文主要介绍如何保护达芬奇的名画最后的晚餐免受污染物的影响,故c项为标题最佳。阅读理解【2】 in the fall of 1985. i was a bright-eyed girl heading off to howard university, aiming at a legal career and dreaming of sitting on a supreme court bench somewhere. twenty-one years later i am later i am still a bright-eyed dreamer and one with quite a different tale to tell. my grandma, an amazing woman, graduated from college an the age of 65. she was the first in our family to reach that goal. but one year after i started college, she developed cancer. i made the choice to withdraw from college to care for her. it meant that school and my personal dream would have to wait. then i got married with another dream: building my family with a combination of adopt and biological children. in 1999, we adopted our first son. to lay eyes on him was fantastic-and very emotional. a year later came our second adopted boy. then followed son no. 3. in 2003, i gave birth to another boy. you can imagine how fully occupied i became, raising four boys under the age of 81. our home was a complete zoo-a joyous zoo. not surprising, i never did make it back to college full-time. but i never gave up on the dream either. i had only one choice: to find a way. that meant talking as few as one class each semester. the hardest part was feeling guilty about the time i spent away from the boys. they often wanted me to stay home with them. there certainly were times i wanted to quit, but i knew i should set an example for them to follow through the rest of their lives.in 2007, i graduated from the university of north carolina. it took me over 21 years to get my college degree!i am not special, just single-minded. it always struck me that when youre looking at a big challenge from the outside it looks huge, but when youre in the midst of it, it just seems normal. everything you want wont arrive in your life on one day. its a process. remember;little steps add up to big dreams.( ) 1. when the author went to howard university, her dream was tobe a. a writer b. a teacher c. a judge d. a doctor( ) 2. why did the author quit school in her second year of college?a. she wanted to study by herself.b. she fell in love and got married.c. she suffered from a serious illness.d. she decided to look after her grandma. ( ) 3. what can we learn about the author from paragraphs 4 and 5?a. she was busy yet happy with her family life.b. she ignored her guilty feeling for her sons.c. she wanted to remain a full-t
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年智能办公空间租赁合同(含智能化装修及服务内容)
- 2025年生态草原租赁及综合环境监测服务协议
- 2025年度智能家居物联网技术实施劳动合同范本
- 2025年市中心环保节能型一居室公寓租赁运营合同
- 2025年农业产业职工工作责任担保协议书
- 2025年环保设备智能化运维派遣服务合同
- 2025年国际原油贸易居间代理服务合同样本
- 2025年城市轨道交通供电设备升级改造与维护服务合同
- 近两年公务员面试题型及答案
- 代收款协议书
- 2025年科研项目经理专业知识考试题目答案解析
- 2025广东肇庆市怀集县卫生事业单位招聘102人笔试模拟试题及答案解析
- 青马考试题目及答案
- 2024-2025学年广东省深圳市南山区四年级(下)期末数学试卷
- 算力中心计算任务优化方案
- 劳务派遣工作知识培训课件
- AutoCAD电气工程制图 课件 项目1 低压配电柜的绘制与识图
- 无人机反制设备原理课件
- 北京市2025年普通高中学业水平等级性考试政治试题(解析版)
- 2025年村干部考试试题(含答案)
- 新华书店招聘面试题库全攻略:行业知识、技能与面试技巧
评论
0/150
提交评论