广东省海珠区高二英语下学期学期期末试题新人教版.doc_第1页
广东省海珠区高二英语下学期学期期末试题新人教版.doc_第2页
广东省海珠区高二英语下学期学期期末试题新人教版.doc_第3页
广东省海珠区高二英语下学期学期期末试题新人教版.doc_第4页
广东省海珠区高二英语下学期学期期末试题新人教版.doc_第5页
免费预览已结束,剩余24页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

海珠区2012学年第二学期期末考试试题高二英语本试卷共12页,四大题,满分135分。考试用时120分钟。注意事项:1答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填在答题卡上。用2b铅笔将试卷类型(a)填涂在答题卡相应位置上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。2选择题每小题选出答案后,用2b铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将答题卡上交。第一部分 语言知识应用 (共两节;满分45分)第一节: 完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从1-15各题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项he was just 12 years old when he died. but he brought 1 and hope to people around the world.nkosi johnson, who died last june, is remembered today as an aids 2 . this young boy challenged his governments aids policies and 3 millions of south africans in the fight against the 4 disease. johnson was the longest survivor born hiv positive (携带者). he 5 with the disease for 12 years before it took his life.at first, johnson was 6 to live for nine months when his step-mother, gail johnson took him in at the age of two. she now 7 nkosis haven across town from her house in melville.the haven is home to 20 8 living with hiv or aids, and 11 of their mothers.johnson 9 the worlds attention and stole the hearts of thousands of people across the world at the 13th international aids conference in durban in july 2000. he stood in front of a big 10 including south african president thabo mbeki. he told them that he wanted azt, a drug 11 to treat aids patients, to be given to hiv-positive pregnant women to prevent the disease being passed on to their 12 babies. he received a loud 13 at the end of his speech. johnsons speech was broadcast 14 across the area. with views beyond his age and even a sense of humor, johnson soon became an international 15 of the fight against aids and hiv.【文章大意】本文叙述了johnson是天生一个艾滋病的携带者,他是一个小男孩,医生预计他能活两个月的情况下,而他坚持与疾病作斗争,激励了其他的艾滋病人,是患艾滋病存活最长的人。1. a. courage b. fame c. wealth d. solution【答案】a【解析】考查名词及语境的理解。a. courage勇气; b. fame名声; c. wealth财富; d. solution解决方案。根据this young boy challenged his governments aids policies and 3 millions of south africans in the fight against the 4 disease. 可知他给人们带来了勇气和希望,故选a。2. a. patient b. doctor c. worker d. fighter【答案】d【解析】考查名词及语境的理解。a. patient病人; b. doctor 医生; c. worker工人; d. fighter战士。根据millions of south africans in the fight against the 4 disease. 可知因为他的勇气,人们认为他是一名战士,故选d。3. a. assisted b. inspired c. praised d. educated【答案】b【解析】考查动词及语境的理解。a. assisted帮助; b. inspired鼓舞; c. praised称赞; d. educated教育。这个小孩挑战政府的艾滋病政策,并且鼓励南非艾滋病人同这种致命的疾病作斗争。故选b。4. a. harmful b. deadly c. painful d. curable【答案】b【解析】考查形容词及语境的理解。a. harmful有害的; b. deadly 致命的; c. painful 痛苦的; d. curable可治愈的。根据常识可知艾子病是致命的疾病,故选b。5. a. moved b. stayed c. fought d.survived【答案】d【解析】考查动词及语境的理解。a. moved感动,移动; b. stayed 停留; c. fought战斗; d.survived幸存。根据he was just 12 years old when he died可知他携带这种疾病12年,故选d。幸他6. a. suggested b. promised c.expected d. allowed【答案】c【解析】考查动词及语境的理解。a. suggested建议; b. promised允诺; c.expected希望; d. allowed允许。根据live for nine months可知最初的时候johnson被预料可能活9个月,故选c。7. a. visits b. accepts c. possesses d.runs【答案】d【解析】考查动词及语境的理解。a. visits参观; b. accepts接受;c. possesses拥有; d.runs经营。根据haven is home to 20 8 living with hiv or aids可知她经营nkosis haven,故选d。8. a. children b. women c. survivors d. fighters【答案】a【解析】考查名词及语境的理解。a. children 孩子们; b. women妇女; c. survivors 幸存者; d. fighters战士。the haven里有20个带有艾滋病的孩子,故选a。9. a. paid b. attracted c. addicted d. collected【答案】b【解析】考查动词及语境的理解。a. paid支付; b. attracted吸引; c. addicted沉迷; d. collected收集。johnson吸引人们的注意,故选b。10. a. family b. team c. audience d. person【答案】c【解析】考查名词及语境的理解。a. family家庭; b. team队; c. audience 观众; d. person人。他站在一大群人观众的前面,故选c。11. a. used b. taken c. cured d. experimented【答案】a【解析】考查动词及语境的理解。a. used to do过去常常; b. taken 拿; c. cured治愈; d. experimented实验。这种azt药过去是治疗艾滋病人的,故选a。12. a.newborn b. unborn c. healthy d. lovely【答案】b【解析】考查形容词及语境的理解。a.newborn 新生的; b. unborn未诞生的; c. healthy健康的; d. lovely可爱的。根据pregnant women可知这种azt药过去是治疗艾滋病人的,和让那些怀孕的母亲吃的以防把疾病传染给未出生的孩子。13.a. encouragement b. approval c. voice d. cheer【答案】d【解析】考查名词及语境的理解。a. encouragement鼓励; b. approval 批准; c. voice声音; d. cheer欢呼。根据at the end of his speech可知指人们的欢呼声,故选d。14. a. life b. lively c. live d. alive【答案】c【解析】考查名词及语境的理解。a. life生命; b. lively活泼的; c. live现场的,生动的; d. alive活泼的。johnson的现场演讲广泛地被传播,故选c。15. a. sign b. expert c. reminder d. publisher【答案】a【解析】考查名词及语境的理解。a. sign 象征,标志,手势; b. expert专家; c. reminder提醒; d. publisher出版商。johnson不久就成为一个国际的战胜艾滋病的一种象征,故选a。第二节: 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文的连贯的要求,在空格处填入一个适当的词,或使用括号中的词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡上标号为16-25的相应位置。i was sitting on a beach one summer day, watching two children, a boy and a girl, playing in the sandby the waters edge. they were hard 16 work building a sandcastle with gates,towers and inside passages. just 17 they had nearly finished their project, a big wave came along and knocked it down, making it to a pile of wet sand.i then expected the children to burst into tears, or to get discouraged by 18 had happened to all their hard work. but to my great surprise, they ran up the shore 19 from the water, laughing and holding hands, and sat down to build 20 castle.it was the two children who had taught me 21 important lesson. all the things in our lives, all the structures(结构) we spend so much time and energy 22 (create), are built on sand. only our 23 (relate)to other peoplelast long. sooner or later, the wave will come along and knock down what we 24 (work) so hard to build up. when that happens, only the person 25 has somebodys hand to hold will be able to laugh.第二部分 阅读 (共两节;满分50分)第一节: 阅读理解:(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从短文后各题所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ai was raised on a farm in the fraser valley along with five sisters and one brother. when i was 15, i got addicted to drinking at weekends and then dropped out of school. by the time i was17, i continued to drink heavily.i couldnt find a job to support myself. so, i had no other choice but to join the army. i retired(退役) and went back home three years later, still a heavy drinker. when i was 22, i met sue whose father was also a heavy drinker, so my behavior didnt surprise her. we were soon married and later had two daughters.i started my first business when i was in my mid-twenties. a few years later, i bought a large chicken farm. even with this success, though, my drinking was always a problem. it affected my marriage and family so much that i knew i had to make up my mind to stop drinking. so i tried great efforts. but two years later, i began drinking again.when i was in my mid-thirties, i sold both of my businesses, and bought the big house on the hill. i was not at all happy, although i had everything that was supposed to make me happy. i sold our big house on the hill and bought a large land, where i built a new house. our marriage was in big trouble, and my finances would go down the drain. for the first time in many years, i had to go to work for someone as an employee. i took a job as a heavy equipment operator in a road building camp. my marriage still came apart when i was 38, and my kids had to go through our divorce(离婚). i spent 6 months in giving up drinking on a school camp. nearly a year later, i met my childhoodneighbor girl, june. we were married not long afterwards. my kids learned to trust me again and i have two stepchildren that also love me.happy life continued about ten years. everything was going so well when i felt there was something wrong with my body. i went to see adoctor, and the medical examination came out that i had als. record shows that people with als generally survive between two to five years after symptoms(症状)appear. ive probably had the symptoms for one-and-a-half years already, so i dont know how much time i have left.god knows【文章大意】本文叙述了作者由于酗酒影响了自己的生活及家庭,出现了家庭变故。同时也影响了自己的生意。26. which of the following is the right order for the authors experience? a. he married june. b. he married sue.c. he bought the big house on the hill.d. he bought a large chicken farm.e. he succeeded in giving up drinking.f. he tried but failed to get rid of drinking.a. a, d, c, b, f, e b. b, c, d, a, f, e c. b, d, f, c, e, a d. f,b, d, c, e , a【答案】c【解析】细节理解题。根据when i was 22, i met sue whose father was also a heavy drinker, so my behavior didnt surprise her. we were soon married and later had two daughters. i bought a large chicken farm.作者和sue结婚后,他买了一个农场,就根据前两个句子的顺序就能得知答案为c。27. the underlined phrase “go down the drain”(in paragraph4) is closest in meaning to “_”. a. be in a mess b. be totally wastedc. be safe in ones pocket d. be tough for a time【答案】b【解析】词义猜测题。根据i had to go to work for someone as an employee.可推知生意每况愈下,几乎全部浪费了,故选b。28. what can we know about the author? a. he began drinking at theage of 17.b. he ended his army life at theage of 19. c. he bought the big house on the hillwhen he was 25.d. he was not happy, although he lived in the big house at the age of 35.【答案】d【解析】细节理解题。根据bought the big house on the hill. i was not at all happy, although i had everything that was supposed to make me happy.作者虽然住在大房子里但是他仍然不高兴,故选d。29. what can we infer about the authors marriage? a. his first wife didnt know about his drinking before marriage. b. his finance was the first thing that led to the failure of his first marriage.c. his two kids didnt trust him before he remarried.d. he gave birth to two children in his 40s.【答案】c【解析】推理判断题。根据my kids learned to trust me again可推出作者的孩子在他结婚前不相信他,故选c。30. what is true according to the last paragraph? a. the author is hopeless because he will be dead in a few years because of als. b. the author has hope because the doctor concluded that he had 2-5 years left.c. the author is uncertain whetherthe symptoms of als have appeared or not.d. the author will ask god whether the disease is curable or not.【答案】a【解析】细节理解题。根据record shows that people with als generally survive between two to five years after symptoms(症状)appear.作者在得了als病后因为他仅能活几年作者感到没有希望了。brunners in a relay race pass a stick in one direction. however, merchants passed silk, gold, fruit, and glass along the silk road in more than one direction. they earned their living by traveling the famous silk roadthe silk road was not a simple trading network. it passed through thousands of citiesand towns. it started from eastern china, across central asia and the middle east, and ended in the mediterranean sea. it was used from about 200 b.c.to about a.d.1300, when sea travel offered new routes (路线).it was sometimes called the worlds longest highway. however, the silk road was made up of many routes, not one smooth path. they passed through what are now 18 countries. the routes crossed mountains and deserts and had many dangers of hot sun, deep snow and even battles. only experienced traders could return safe.the silk road got its name from its most prized product. silk could be used like money to pay taxes or buy goods. but the traders carried more than just silk. gold, silver, and glass from europe were much found in the middle east and asia. horses traded from other areas changed farming practices in china. indian merchants traded salt and other valuable goods. chinese merchants traded paper, which produced an immediate effect on the west. apples traveled from central asia to rome. the chinese had learned to graft(嫁接) different trees together to make new kinds of fruit. they passed this science on to others, including the romans. the romans used grafting to grow the apple. trading along the silk road led to world-wide business 2,000 years before the world wide web.the people along the silk road did not share just goods. they also shared their beliefs. the silk road provided pathways for learning, diplomacy (外交), and religion.【文章大意】本文叙述了通过丝绸之路人们不仅交流了商品而且也可分享他们的信仰,还互相进行了了解,进行外交活动和宗教信仰的沟通。31its probable that traders along the silk road needed a.to remember the entire trade route b.to know the making of productsc.to receive certain special training d.to deal with a lot of difficulties【答案】d【解析】细节理解题。根据 “the routes crossed mountains and deserts and had many dangers of hot sun, deep snow and even battles. only experienced traders could return safe.”一句可知沿着丝绸之路要经历许多困难,故选d。32. the silk road became less important because_ .a.it was made up of different routesb. silk trading became less popularc.sea travel provided easier routes d.people needed fewer foreign goods.【答案】c【解析】细节理解题。根据it(the silk road) was used from about 200 b.c. to about a.d. 1300, when sea travel offered new routes”可知由于海洋旅行提供了更加便利的路线,故选c。33. all the following happened except that _ by means of the silk road.a. china traded paper to the west b. china sold horses to other areasc. rome bought apples from asia d. asia bought glass from europe【答案】b【解析】细节理解题。根据horses traded from other areas changed farming practices in china.由于马的贸易改变了中国的农耕技术,并不是中国把马,卖到了其他地区,故选b。34. new technologies could travel along the silk road because people_. a.learned from one another b.shared each others beliefsc.traded goods along the route d.earned their living by traveling【答案】a【解析】细节理解题。根据最后一段the people along the silk road did not share just goods. they also shared their beliefs. the silk road provided pathways for learning, diplomacy (外交), and religion.人们通过丝绸之路可以不仅可以进行物质交流也可分享他们信仰,还互相了解,进行外交活动和宗教信仰的沟通。故选a。35. what is the best title for the passage? a.the silk road :past and present. b.the silk road: east meets west.c.the silk road: routes full of dangers. d.the silk road:pathways for learning.【答案】b【解析】标题归纳题。根据the silk road was not a simple trading network. it passed through thousands of citiesand towns. it started from eastern china, across central asia and the middle east, and ended in the mediterranean sea.可知通过丝绸之路进行了东西交流,故选b。cbrian dyson, ceo of coca cola enterprises, once spoke of the relation of work to ones other commitments(使命): imagine life as a game in which you are juggling some five balls i.e. work, family, health, friends and spirit. you will soon understand that work is a rubber ball. if you drop it, it will bounce back. but the other four balls family, health, friends and spirit are made of glass. you must understand that and strive for balance in your life. how?dont suppose you are not as good as somebody else by comparing yourself with others. it is because we are different that each of us is special. dont set your goals by what other people think important. only you know what is best for you. dont take for granted the things closest to your heart. cling to them as they would be your life, for without them, life is meaningless. dont let your life slip through your fingers by living in the past or for the future. by living your life one day at a time, you live all the days of your life. dont give up when you still have something to give. nothing is really over until the moment you stop trying. dont be afraid to admit that you are less than perfect. it is this thread that binds us to each together. dont be afraid to face risks. it is by taking chances that we learn how to be brave. dont shut love out of your life by saying its impossible to find. the quickest way to receive love is to give it; the fastest way to lose love is to hold it too tightly; and the best way to keep love is to give it wings. dont run through life so fast that you forget not only where youve been, but also where you are going. dont forget a persons greatest emotional need is to feel appreciated. dont be afraid to learn. knowledge is weightless, a treasure that offers you power. dont use time or words carelessly. neither can be found if lost .life is not a race, but a journey to be enjoyed each step of the way. yesterday is history, tomorrow is a mystery and today is a gift: thats why we call it the present.【文章大意】本文叙述了生命是一场不停丢掷五个球于空中的游戏。这五个球分别为工作、家庭、健康、朋友和心灵,而且你很努力地掷着这五个球,不让它们落地。很快地你会了解工作是一个橡皮球。如果你不幸失手落下它,它还是会弹回来。本文提醒我们要处理好它们之间的关系。36. what does the author mainly talk about? a. knowledge is the most important thing in life. b. dont let your life slip through your fingers by living in the past or for the future. c. knowledge is weightless, a treasure you can always carry easily. d. we must deal well with the relationships among work, family, health, friends and spirit.【答案】d【解析】主旨大意题。根据imagine life as a game in which you are juggling some five balls i.e. work, family, health, friends and spirit.全文的内容叙述的是如何处理工作、家庭、健康、朋友和心灵之间的关系,故选d。37.compared with the balls of family, health, friends and spirit,the ball of work_.a.is different from the other fourb.is the same as the other four c.couldnt be found if lost d. is not at all important【答案】a【解析】细节理解题。根据you will soon understand that work is a rubber ball. if you drop it, it will bounce back. but the other four balls family, health, friends and spirit are made of glass.工作的球不同于其他四个球,故选a。38. what can best replace the underlined phrase “cling to”(in paragraph 2)?a. hold on b. stick to c. set to d. persist in【答案】b【解析】词义猜测题。根据for without them, life is meaningless因为没有它们,生命就好无意义,cling to坚持。故选b。39. whats the best way to find love in your life according to this passage? a. holding love tightly. b. trying to find love from others. c. giving up when you still have something to give. d. giving love to others. 【答案】d【解析】细节理解题。根据the quickest way to receive love is to give it;收到爱的最好的方式是给别人爱,故选d。40. what is not true according to the writer?a. remember your destination in life.b. everybody would like to be appreciated.c. knowledge

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论