



全文预览已结束
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
江苏省泗阳中学2013届高三“艺体类”专项复习:阅读专题一教学素材:so long as teachers fail to distinguish between teaching and learning, they will continue to undertake to do for children that which only children can do for themselves. teaching children to read is not passing reading on to them. it is certainly not endless hours spent in activities about reading. douglas insists that “reading cannot be taught directly and schools should stop trying to do the impossible”.teaching and learning are two entirely different processes. they differ in kind and function. the function of teaching is to create the conditions and the climate that will make it possible for children to devise the most efficient system for teaching themselves to read. teaching is also public activity. it can be seen and observed.learning to read involves all that each individual does to make sense of the world of printed language. almost all of it is private, for learning is an occupation of the mind, and that process is not open to public scrutiny.if teacher and learner roles are not interchangeable ,what then can be done through teaching that will aid the child in the quest(探索)for knowledge? smith has one principal rule for all teaching instructions. “make learning to read easy, which means making reading a meaningful, enjoyable and frequent experience for children.”when the roles of teacher and learner are seen for what they are, and when both teacher and learner fulfill them appropriately, then much of the pressure and feeling of failure for both is eliminated. learning to read is made easier when teachers create an environment where children are given the opportunity to solve the problem of leaning to read by reading.1. the problem with the reading course as mentioned in the first paragraph is that _.a. it is one of the most difficult school coursesb. students spend endless hours in readingc. reading tasks are assigned with little guidanced. too much time is spent in teaching about reading2. the teaching of reading will be successful if _.a. teachers can improve conditions at school for the studentsb. teachers can enable students to develop their own way of readingc. teachers can devise the most efficient system for readingd. teachers can make their teaching activities observable3the underlined word “scrutiny” most probably means“_”.a. inquiry b. observationc. control d. suspicion4according to the passage, learning to read will no longer be a difficult task when _. a. children become highly motivatedb. teacher and learner roles are interchangeablec. teaching helps children in the search for knowledged. reading enriches childrens experience5the main idea of the passage is that _.a. teachers should do as little as possible in helping students learn to readb. teachers should encourage students to read as widely as possiblec. reading ability is something acquired rather than taughtd. reading is more complicated that generally believed教学步骤:(一)例题感悟 本文是一篇议论文,在对传统的阅读教学方式进行批判的同时,论述了作者自己阅读的教学观:阅读的教与学是两个完全不同的过程。教学的任务是为学生能够找出自己最有效的自学阅读的方法创造条件和氛围。学生的阅读能力并不是通过教师教就能掌握的;教师应做的是给学生创造一个好的环境和条件,激发学生阅读的渴望,培养出良好的阅读习惯、方法。只有这样,学生才能掌握阅读技能,提高阅读水平。(二)解题分析与学法指导 1d。推理判断题。依据文章第一自然段第3行“it is certainly not endless hours spent in activities about reading.”(教学生如何阅读当然不是带着学生花费大量的时间去一点一点地读)。可以看出,作者认为现在教阅读的时间太多了,这当然是因为教而不教法。所以选项d正确。2b。细节理解题。依据文章第二自然段第2行开始的句子:“the function of teaching is to create the conditions and the climate that will make it possible for children to devise the most efficient system for teaching themselvesto read”(教学的任务是为学生能够找出自己最有效的自学阅读的方法创造条件和氛围),b项符合上述意思,为正确答案。3b。意义猜测题。该题为猜测词义。inquiry“询问”。observation“观察”。control“控制”。suspicion“怀疑”。该词出现在第三自然段最后一句“process is not open to public scrutiny”,考生可从该句的上文作出推测。最明显的提示出现在第二自然段最后一句“teaching is also a public activity;it can be seen and observed”所以,scrutiny最可能的词义应该是observation,故b项正确。4a。细节理解题。依据文章第四自然段、第五自然段所提供的信息,特别是第5段第3行“learning to read is made easier when teachers create an environment where children are given the opportunity to solve the problem of learning to read by reading”(当教师们创造了一种环境,使孩子们有机会自己通过阅读解决所遇到的问题时,学习阅读就变得容易多了),可以看出a项与之最为相近。5c。主旨大意题。依据文章第一自然段第4行“reading cannot be taught directly and”说明学生的阅读能力并不是通过教师教就能掌握的。教师应做的是给学生创造一个好的环境和条件,激发学生阅读的渴望,培养出良好的阅读习惯、方法。只有这样,学生才能掌握阅读技能,提高阅读水平。所以选项c正确。其他选项与文章讨论的范围不符。(三)基础与巩固训练motherhood may make women smarter and may help prevent dementia(痴呆) in old age by bathing the brain in protective hormones(荷尔蒙) , u.s. researchers reported on thursday.tests on rats show that those who raise two or more litters of pups do considerably better in tests of memory and skills than rats who have no babies, and their brains show changes that suggest they may be protected against diseases such as alzheimers(早老痴呆症). university of richmond psychology professor craig kinsley believes his findings will translate into humans.“our research shows that the hormones of pregnancy(怀孕) are protecting the brain, including estrogen(雌激素), which we know has many neuroprotective (保护神经的) effects,” kinsley said. “its rat data but humans are mammals just like these animals are mammals,” he added in a telephone interview. “they go through pregnancy and hormonal changes.” kinsley said he hoped public health officials and researchers will look to see if having had children protects a woman from alzheimers and other forms of age-related brain decline.“when people think about pregnancy, they think about what happens to babies and the mother from the neck down,” said kinsley, who presented his findings to the annual meeting of the society of neuroscience in orlando, florida.“they do not realize that hormones are washing on the brain. if you look at female animals who have never gone through pregnancy, they act differently toward young. but if she goes through pregnancy, she will sacrifice her life for her infant that is a great change in her behavior that showed in genetic alterations(改变) to the brain.”1. how do scientists know “motherhood may make women smarter”?a. some researchers have told them.b. many women say so.c. they know it by experimenting on rats.d. they know it through their own experience.2. what does the phrase “litters of pups” mean in the second paragraph?a. baby rats.b. animals.c. old rats.d. grown-up rats.3. what can protect the brain of a woman according to the passage?a. estrogen. b. the hormones of pregnancy. c. more exercise. d. taking care of children.4. “its rat data but humans are mammals just like these animals are mammals.” what does the sentence suggest?a. the experiments on the rats have nothing to do with humans.b. the experiments on the rats are
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025版智能合约委托管理合同
- 2025版汽车维修场地租赁合同协议(含售后服务)
- 贵州省修文县2025年上半年事业单位公开遴选试题含答案分析
- 2025版建筑设备监造与施工质量监督合同
- 2025年度养老院清洁护理服务合同范本
- 2025版企业内部市场分析与服务承包合同
- 河北省故城县2025年上半年公开招聘村务工作者试题含答案分析
- 2025二手住宅买卖合同范本:山地别墅
- 2025年标准板材市场推广与销售代理合同
- 2025版公共设施消防栓系统更换与维护服务合同
- 肌肉骨骼仿真-洞察及研究
- 2025年贵州毕节市金沙县国有资本投资运营集团有限公司招聘笔试参考题库含答案解析
- 2025届江苏省淮安市实验初级中学七下数学期末检测模拟试题含解析
- 酒店入住结算协议书
- (高清版)TSG 09-2025 缺陷特种设备召回管理规则
- 急性上呼吸道感染护理
- 护士分层管理与培训体系构建
- 绿色食品 饮用菊花生产技术规程
- 2025-2030中国异色性白细胞营养不良(MLD)治疗行业市场发展趋势与前景展望战略研究报告
- 北师大计算机试卷及答案
- 皮划艇旅游线路行业深度调研及发展战略咨询报告
评论
0/150
提交评论