




已阅读5页,还剩3页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
高考英语阅读理解解题技巧导学案 南宁市第21中学高三英语备课组班级: 姓名: 一、学习目标1、进一步检测阅读理解题阅读方法的正确运用,提高做题效率与正确率。 2、找出错题原因,有针对性的弥补知识点的缺漏。二、高考链接:阅读理解的主要题型及常用提问方式(课前背诵)1 .主旨大意 常见的提问方式: (1) The best title/headline for this passage is _. (2)The passage (or the first paragraph) is mainly about _. (3) What is the main idea/topic/purpose/subject of the passage? (4)Which of the following titles best summarizes the main idea of the passage?(5)The passage chiefly discusses/deals with _. (6) Which of the following best states the theme of the passage? (7) What topic is treated in the passage? (8) The passage makes clear that _. (9) Which of the following best sum up the passage? 2.细节理解常见的提问方式: (1) Which of the following is NOT included/ mentioned in the passage? (2) Which of the following (sentences /statements) is NOT true? (3) According to the passage, all of the following are true except/but _.(4) Choose the right order of the events given in the passage. (5) Which of the following maps/diagrams gives the right position of? (6) Which of the drawings below gives an idea of what is like?3.推理判断常见的提问方式: (1) We can know from the passage that _. (2) We can infer from the (first/last) passage that _. (3) The passage implies that _. (4) The passage suggests that _. (5) It can be concluded from the passage that _. (6) The underlined sentence indicates that _. (7) From the passage we can draw the conclusion that _.4.作者意图(态度)常见的提问方式: (1) The author seems to be in favor of / against _. (2) The authors purpose of writing this passage is _. (3) The author may probably agree with/ support _. (4) Whats the authors attitude /viewpoint towards _? (5) How does the author feel about _? (6) The author implies that _. (7) The author gives the impression that _. (8) In the authors opinion, _. (9) The tone of the author may be _. 5.猜测词义 常见的提问方式: (1) The word in the passage means_. (2) The word could be best replaced by _. (3) Which of the following is nearest/closest in meaning to _. (4) The word probably refers to _. (5) According to the passage, the word is known as _. 三、可以大大提高阅读速度和解题速度的三种阅读方法。略读(skimming) :主要解决主旨大意,观点态度题。注意文章头、尾及每段头句。查读(scanning):细节理解,猜测词义题。带着问题找关键词。研读(study reading):推理判断题。在查读的基础上揣摩推敲。四、学习过程要求:1、个人明确学习目标,自主学习,课前认真完成导学案。2、注意运用略读(skimming) ,查读(scanning),研读(study reading来解题。3、注意总结解题技巧或规律。4、注意错题及其原因。AArriving in Sydney on his own from India, my husband, zxxk Rashid, stayed in a hotel for a short time while looking for a short time while looking for a house for me and our children.During the first week of his stay, he went out one day to do some shopping. He came back in the late afternoon to discover that his suitcase was gone. He was extremely worried as the suitcase had all his important papers, including his passport.He reported the case to the police and then sat there,lost and lonely in strange city, thinking of the terrible troubles of getting all the paperwork organized again from a distant country while trying to settle down in a new one.Late in the evening, the phone rang. It was a stranger. He was trying to pronounce my husbands name and was asking him a lot of questions. Then he said they had found a pile of papers in their trash can(垃圾桶)that had been left out on the footpath.My husband rushed to their home to find a kind family holding all his papers and documents. Their young daughter had gone to the trash can and found a pile of unfamiliar papers. Her parents had carefully sorted them out, although they had found mainly foreign addresses on most of the documents. At last they had seen a half-written letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend.That family not only restored the important documents to us that day but also restored our faith and trust in people. We still remember their kindness and often send a warm wish their way.2014高考真题1.What did Rashid plan to do after his arrival in Sydney?A. Go shopping B. Find a house C. Join his family D. Take his family2.The girls parents got Rashids phone number from_.A. a friend of his family B. a Sydney policemanC. a letter in his papers D. a stranger in Sydney3.What does the underlined word “restored” in the last paragraph mean?A. Showed B. Sent out C. Delivered D. Gave back4.Which of the following can be the best title for the text?A. From India to Australia. B. Living in a a New Country.C. Turning Trash to Treasure. D. In Search of New Friends.好句翻译与积累:1. At last they had seen a half-written letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend.2.That family not only restored the important documents to us that day but also restored our faith and trust in people. 反思:我认为解答此类题目需要注意的是: BThe quality of drinking water in Shanghai will meet European Union standard by 2010 and, a decade later, citizens in Shanghai will drink the best water in the world.These were the goals set out by the Shanghai Water Authority. With the citys population expected to increase only slightly and the economy to boom by 2020, Chen Yin, and official with the water authority, said Shanghais water consumption will not increase from its present amount.Zhang Yue, director of the Urban Construction Division under the Ministry of Construction, said, “Shanghai is the first city in the country to publicize these ambitions. They will not be easy to achieve.” He said water saving will help keep the sustainable development of Chinas economy. Saving one cubic meter of water means saving the citys infrastructure(基础设施)costs by 10,000 Yuan. Last year, Shanghai saved 300 million cubic meters of water either from readjustment of industrial structure or the employment of new technology.“The aim is to arouse public awareness of the seriousness of water shortages,” Chen said. “The abundant surface water and amount of rain of the city are so misleading that they result in improper use of water.”Shanghai lacks drinkable water. The Huangpu River, which supplies 80 percent of the citys drinkable water, is nearing exhaustion. The city, therefore, has been exploring new sources from the Yangtze River and growing forests along it to conserve quality water. Besides penning regulations, the authority is popularizing technology among the public to efficiently cut the amount of water used.At present, the city has 600,000 family toilets, each using 13 liters of water per flush. These are to be renovated(整修)to use only 9 liters of water per flush. The authority is renovating the first 200 toilets for households at a cost of 40 Yuan each.In three years, all the toilets will be renovated, which saves the city nearly 15 million Yuan every year in water conservation. Another task the city is engaged in is the treatment of sewage(污水)to improve the water environment.At present the city can only treat 44 percent of its daily 5.04 million tons of waste water. To meet the total demand, 27 more sewage treatment factories are to be established with an estimated investment of 18 billion Yuan.【From Chinadaily】5People in Shanghai get their daily water mainly from _now.Athe underground Bthe rain Cthe Yangtze River Dthe Huangpu River6According to the passage, some people have the wrong opinion of using water because _ Athe renovating of family toilets will save plenty of waterBabout half of waste water has been treated alreadyCadvanced technology makes people use water as much as possibleDthere is plenty surface water and large amount of rain at present7The authority is renovating the first 200 toilets for households to_ .Amake peoples living more convenient Bimprove peoples living standardsCease employment pressure Dmeet the total demand of water8We can infer from the passage that_ Athe boom of economy will need a larger amount of water in the futureBcitizens today in Shanghai drink the best quality of water in the worldCnot everyone today in Shanghai is aware of water shortageDall the family toilets will be renovated to save water within 3 years好句翻译与积累:1Another task the city is engaged in is the treatment of sewage(污水)to improve the water environment2.To meet the total demand, 27 more sewage treatment factories are to be established with an estimated investment of 18 billion Yuan. 反思:我认为解答此类题目需要注意的是: CYou wake up in the morning, the day is beautiful and the plans for the day are what you have been looking forward to for a long time. Then the telephone rings, you say hello, and the drama starts. The person on the other end has a depressing tone in his voice as he starts to tell you how terrible his morning is and that there is nothing to look forward to. You are still in a wonderful mood? Impossible! Communicating with negative people can wash out your happiness. It may not change what you think, but communicating long enough with them will make you feeldepressed for a moment or a long time. Life brings ups and downs, but some people are stuck in the wrong idea that life has no happiness to offer. They only feel glad when they make others feel bad. No wonder they can hardly win others pity or respect. When you communicate with positive people, your spirit stays happy and therefore more positive things are attracted. When the dagger(匕首)of a negative person is put in you, you feel the heavy feeling that all in all, brings you down. Sometimes we have no choice but to communicate with negative people. This could be a co-worker, or a relative. In this case, say what needs to be said as little as possible. Sometimes it feels good to let out your anger back to the negative person, but all this does is to lower you to that same negative level and they wont feel ashamed of themselves about that. Negativity often affects happiness without even being realized. The negative words of another at the start of the day can cling to(附着) you throughout the rest of your day, which makes you feel bad and steals your happiness. Life is too short to feel negative. Stay positive and avoid negativity as much as possible.【2015高考模拟卷】9. The purpose of the first paragraph is to _ .A. make a comparison B. offer an evidenceC. introduce a topic D. describe a daily scene10. How can negative people have effect on us?_ A. By influencing our emotion. B. By telling us the nature of life.C. By changing our ways of thinking. D. By comparing their attitudes to life with ours.11. According to the passage, to reduce negative peoples influence on us, we are advised to _ . A. change negative peoples attitudes to lifeB. show our dissatisfaction to negative peopleC. make negative people feel ashamed of themselvesD. communicate with negative people as little as possible12. What is the authors attitude towards negative people?A. Favorable. B. Critical. C. Indifferent. D. Supportive. 好句翻译与积累:Negativity often affects happiness without even being realized. The negative words of another at the start of the day can cling to(附着) you throughout the rest of your day, which makes you feel bad and steals your happiness. Life is too short to feel negative. Stay positive and avoid negativity as much as possible.反思:我认为解答此类题目需要注意的是: DMetro Pocket GuideMetrorail(地铁)Each passenger needs a farecard to enter and go out. Up to two children under ago five may travel free with a paying customer.Farecard machine are in every station, Bring small bills because there are no change machines in the station and farecard machine only provide up to $ 5 in change.Get one of unlimited Metrorail rides with a One Day Pass. Buy it from a farecard machine in Metro stations. Use it after 9:30 a.m. until closing on weekdays, and all day on weekends and holidays.Hours of Service Open: 5 a.m MonFri 7a.m. SatSun. Close: midnight SunThur. 3a.m. FriSat. nights Last train time vary. To avoid (避免) missing the last train, please check the last train time posted in the station.MetrobusWhen paying with exact change, the fare is $ 1.35 . when paying with a smatTrip CARD the fare is $1.25Fares for the Senior /disabled custome
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年医保知识考试题库及答案:医保政策调整与影响医疗保险改革政策案例分析试题
- 2025年消防安全知识培训考试题库(消防行业职业道德)法规政策试题
- STS8200新手操作手册及维护指南
- 服装采购合同标准条款及范本解析
- 2025年美容师初级技能水平测试卷:美容师美容院美容院市场营销实施试题
- 2025年电工中级职业技能考试真题模拟卷-电气设备运行与维护试题
- 2025年美容师初级技能水平测试卷:美容师美容院人力资源薪酬体系实施试题
- 高中英语必修课程知识点精讲
- 2025年瑜伽教练资格证考试题库:瑜伽教学课程开发与实施试题
- 2025年高压电工考试题库:高压设备操作流程规范与电气设备检修试题
- 2025山西阳泉平定县县属国有企业招聘100人笔试备考试题及答案解析
- 中学生宪法知识竞赛考试题库300题(含答案)
- 食品安全制度和公示栏
- 增材制造技术在铸造行业的应用
- 食品生产许可审查通则试题
- 医保定点零售药店申请表
- 天津大学物理化学教研室《物理化学》(第5版)笔记和课后习题(含考研真题)详解
- 院感及院感管理基本概念课件
- 山西美锦华盛化工新材料有限公司化工新材料生产项目环评报告
- 大体积混凝土裂缝控制大体积混凝土裂缝修复
- GB/T 29776-2013纺织品防虫蛀性能的测定
评论
0/150
提交评论