辽宁省重点六校协作体2020届高三英语上学期期中试题(含解析)_第1页
辽宁省重点六校协作体2020届高三英语上学期期中试题(含解析)_第2页
辽宁省重点六校协作体2020届高三英语上学期期中试题(含解析)_第3页
辽宁省重点六校协作体2020届高三英语上学期期中试题(含解析)_第4页
辽宁省重点六校协作体2020届高三英语上学期期中试题(含解析)_第5页
已阅读5页,还剩22页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2020学年度上学期省六校协作体高三期中考试英语试题第一节阅读理解,共15小题,每题2分,共计30分。AAfter a few moments, my passenger started a conversation. It began ordinarily enough: “How do you like driving a cab?”“Its OK,” I said. “I make a living and meet interesting people sometimes. How about you? His reply intrigued me.“I would not change jobs even if I could make twice as much money doing something else.”Id never heard that before. “What do you do?“Im in the neurology department at New York Hospital.”Then I decided to ask for this mans help. We were not far from the airport.“Could I ask a big favor of you? I have a son, 15, a good kid. He wants a job, but a 15-year-old cant get hired unless his old man knows someone who owns a business, and I dont.” I paused. “Is there any possibility that you could get him some kind of summer job?”He didnt respond for a while. Finally, he said: “Well, the medical students have a summer research project. Maybe he could fit in. Have him send me his school record.”I tore off a pieceof my brown lunch bag, and he scribbled his name on it and paid me. It was the last time I ever saw him.After I nagged, yelled, and finally threatened to cut off his pocket money, my son Robbie sent off his grades to the guy the next morning.Two weeks later, when I arrived home from work, my son was beaming. He handed me a letter from my passenger, saying he was to call my passengers secretary for an interview.Robbie got the job. He did minor tasks, unpaid, but he fit in well. The following summer, he worked at the hospital again with more responsibility. As high school graduation neared, Dr Plum was kind enough to write letters of recommendation for Robbie and he was accepted by Brown University. Finally, Dr Robert Stern, the son of a taxicab driver, became OB-GYN chief president at Columbia-Presbyterian Medical Center.Some might call it fate, and I guess it was. But it shows that something as ordinary as a taxi ride can change your life.1. What does the underlined word “intrigued” in the second paragraph mean?A. interestedB. confusedC. benefitedD. challenged2. After the author got the passengers name, he _.A. found that his son got the summer job immediately.B. found his son wasnt interested in getting a summer job.C. had difficulty persuading his son to send his school record.D. asked for his help more than once.3. Which of the following is TRUE according to the article?A. The author loves his job and devotes himself to it.B. Robbie was very eager to work at New York Hospital.C. The small summer job led to Robbies career.D. Dr. Plum promised to help the author without hesitation.4. The author develops the article mainly by_.A. providing examplesB. following the natural time orderC. making comparisonsD. presenting causes and effects【答案】1. A 2. C 3. C 4. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲了作者是一名出租车司机,对于一次搭载乘客的经历记忆犹新。因为普普通通的一次经历,却帮助作者的儿子成为了一家医院的主治医生。【1题详解】词义猜测题。根据下文Id never heard that before. “What do you do? 可知他的回答让我感兴趣。A. interested感兴趣的;B. confused困惑的;C. benefited受益的;D. challenged挑战,故选A。【2题详解】推理判断题。答案定位在倒数第四段After I nagged, yelled, and finally threatened to cut off his pocket money, my son Robbie sent off his grades to the guy the next morning.可知经过我唠叨,大喊,并最终威胁中断他的零花钱,我的儿子Robbie才把他的成绩寄出去,由此推断出劝说他的儿子邮寄学校成绩非常困难,故选C。【3题详解】推理判断题。根据倒数第二段Finally, Dr Robert Stern, the son of a taxicab driver, became OB-GYN chief president at Columbia-Presbyterian Medical Center.可知这份暑期小工作却成就了Robbie的事业,故选C。【4题详解】推理判断题。本文作者是一名出租车司机,对于一次搭载乘客的经历记忆犹新。因为普普通通的一次经历,却帮助作者的儿子成为了一家医院的主治医生。这篇文章是按着正常的时间顺序发展的,故选B。【点睛】抓住特定信息进行逆向或正向推理 做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。小题3根据倒数第二段Finally, Dr Robert Stern, the son of a taxicab driver, became OB-GYN chief president at Columbia-Presbyterian Medical Center.可知这份暑期小工作却成就了Robbie的事业,故选C。BHave you ever had your hand held during a dental procedure you feel uneasy about? What about a dental office that mimics(模仿) the spirit of Disneyland? If youre looking for a dental office that provides the best care and the best environment, youre looking for Dr. Lickings office in Sunnyvale.Office manager Judy, who has worked with Dr. Licking for 38 years, speaks highly of his kindness. She believes that the office is “the Disneyland of dentistry”. Everyone from children to their grandparents loves the environment and care they receive from this welcoming office.Dr. Licking is known as the best dental care provider for anyone who fears facing appointments with the dental office. The staff goes out of their way to make patients feel comfortable and at ease. Dr. Licking and Judy set the standard with their saying, “when someone comes to your home, you stand up and welcome them, like an old family friend.”Dr. Lickings office has all. They recently relocated to put the new equipment into their practice. The office is equipped with an intra-oral video camera, and as a patient you can get pictures of your teeth as youre walking out the door.Setting himself apart from other dentists, Dr. Licking continues his education beyond what is required. For this reason, he is one of few dentists in the country who offers ozone treatment. Ozone can naturally stop decay (蛀蚀) in its tracks. For more information on this new technology, visit their website at .Dr. Lickings office is Diamond Certified, an honor given only to companies with the higher quality after extensive and continual research. Dr. Lickings office extends an invitation to you to meet their gentle staff and offers you a free office visit, including x-rays and an exam.The office holds extended hours ranging from 7 a. m. to 8 p, m., Monday through Thursday. Dont worry if you have an emergency. Dr. Lickings office responds to all emergencies and urgent calls.JOHN LICKING, D.D.S.Cosmetic & Family Dentistry since 19704087366235877 W. Fremont Ave. Suite C3, Sunnyvale5. What is special about the dental office?A. It uses the most advanced equipment.B. It is decorated like Disneyland.C. It has a caring environment.D. It provides service for both kids and old people.6. What do we know about Dr. Licking?A. He has developed ozone treatment.B. He is the best dentist all over the country.C. He has been studying dentistry continuously.D. He has worked as a dentist for nearly 38 years.7. The passage is written to _.A. introduce a famous dentistB. show a new treatment for tooth decayC. advise people to have their teeth examinedD. invite people to visit Dr. Lickings office【答案】5. C 6. C 7. D【解析】这是一篇广告布告类阅读。本文介绍了一家比较受欢迎的牙科诊所。【5题详解】细节理解题。答案定位在第一段What about a dental office that mimics(模仿) the spirit of Disneyland? If youre looking for a dental office that provides the best care and the best environment, youre looking for Dr. Lickings office in Sunnyvale.可知这家牙科诊所的特殊之处在于它特有的关怀环境,故选C。【6题详解】细节理解题。答案定位在第五段Dr. Licking continues his education beyond what is required.并且根据下文可知,他学习的东西仍然是关于牙科的,故选C。【7题详解】写作意图题。整篇文章都是对这家牙科诊所的介绍,并且根据倒数第二段Dr. Lickings office extends an invitation to you to meet their gentle staff and offers you a free office visit, including x-rays and an exam.(邀请你来),可知作者写这篇文章的目的是邀请人们来这家牙科诊所,故选D。CIn 2020, three viruses made news, and they present difficult problems for health officials in the New Year. One virus threatens babies in many parts of the world. Another has reappeared in an African nation. And a third is one of the deadliest viruses of modern times. The three viruses are Zika, polio and HIV. However, in 2020 scientists and researchers from all over the world worked to make progress against those viruses and to develop better ways to control them.The spread of the Zika virus caused public health officials in many nations to put in place strong measures to control its spread.Brazil, which hosted the 2020 Summer Olympic Games, was hit hard by the virus. Health officials warned pregnant women against traveling to the sporting event. Zika is usually a mild illness. It is so mild that most people who are infected do not know they have it. However, in the past two years in the Western Hemisphere, Zika has been linked to babies being born with extremely small heads. This condition is called microcephaly. The international medical community found that this link to birth defects makes Zika a very dangerous virus.Zika first appeared in Uganda more than 60 years ago. It is spread by mosquitos and by sex. The virus recently appeared in Brazil. Then cases appeared in other countries to the North. Cases were reported in the United States in the southern state of Florida. Health officials in Texas are also concerned the virus might be spreading there.Doctors can only advise women to be careful. They advise women not to travel to areas where the virus is spreading, to avoid mosquito bites or to delay pregnancy. Currently there is no vaccine against Zika. However, one could be available by 2020.8. What is the best title of the passage?A. The virus of ZikaB. Three viruses made the newsC. The cause of ZikaD. The causes of the three viruses9. If a pregnant woman is infected with Zika , the result will probably be_.A. that she is dying soonB. that she will give birth to a dead babyC. that she will be seriously illD. that she will have a baby with a very small head10. All of the following are right except _.A. HIV is one of the most deadliest viruses of modern timesB. Many countries have take measures to control the spread of ZikaC. Pregnant women were forbidden to travel to the 2020 Summer Olympic GamesD. People are not easy to feel infected with Zika in the very beginning11. What will be possibly talked about after the passage?A. something about the virus PolioB. something about the virus HIVC. something about BrazilD. something about Uganda【答案】8. A 9. D 10. C 11. A【解析】这是一篇说明文。文章主要讲了寨卡病毒的严重危害以及医生建议女性不要到有寨卡病毒的地方旅行,避免蚊虫叮咬,或者建议女性推迟孕期。虽然目前还未有寨卡病毒疫苗,但有望在2020年研制成功。【8题详解】主旨大意题。文章主要讲了寨卡病毒的严重危害以及医生建议女性不要到有寨卡病毒的地方旅行,避免蚊虫叮咬,或者建议女性推迟孕期。虽然目前还未有寨卡病毒疫苗,但有望在2020年研制成功,故选A。【9题详解】细节理解题。答案定位在第三段However, in the past two years in the Western Hemisphere, Zika has been linked to babiesbeing born with extremely small heads.可知怀孕的妇女感染寨卡病毒生出的婴儿,头会特别小,故选D。【10题详解】细节理解题。答案定位在第三段Health officials warned pregnant women against traveling to the sporting event.可知卫生官员提醒怀孕女性不要去2020夏季奥运会的主办地,并不是禁止,故选C。【11题详解】推理判断题。答案定位在第一段The three viruses are Zika, polio and HIV.可知文章介绍了三种病毒,分别是:寨卡病毒、脊髓灰质炎病毒和人类免疫缺陷病毒,所以接下来会谈论脊髓灰质炎病毒,故选A。DResearchers continue to show the power behind our sense of smell. Recent studies have found, among other things, that the smell of foods like pizza can cause uncontrollable anger in drivers on roads.The review explains that smell is unique in its effects on the brain. According to Conrad King, the researcher who carried out the review, “more than any other senses, the sense of smell goes through the logical part of the brain and acts on the systems concerned with feelings. This is why the smell of baking bread can destroy the best intentions of a dieter.”Smell, which dictates(决定) the unbelievable complexity of food tastes, has always been the least understood of our senses. Our noses are able to detect up to 10,000 distinct smells. Our ability to smell and taste this extremely large range of smells is controlled by something like 1,000 genes (基因), which make up an amazing 3% of the human genome. Researchers Richard Axel and Linda Buck were together awarded a Nobel Prize in 2020 for their ground-breaking research on the nature of this extraordinary sense. These two scientists were the first to describe the family of 1,000 olfactory (嗅觉) genes and to explain how our olfactory system works.According to one study in the research review, smelling fresh pizza or even the packaging of fast foods can be enough to make drivers feel impatient with other road users. They are then more likely to speed and experience uncontrollable anger on roads. The most reasonable explanation is that these can all make drivers feel hungry, and therefore desperate to satisfy their appetites.In contrast, the smells of peppermint and cinnamon were shown to improve concentration levels as well as reduce drivers impatience. Similarly, the smells of lemon and coffee appeared to promote clear thinking and mental focus.However, the way genes regulate smell differs from person to person. A study by researchers in Israel has identified at least 50 olfactory genes which are switched on in some people and not in others. They believe this may explain why some of us love some smells and tastes while others hate them. The Israel researchers say their study shows that nearly every human being shows a different pattern of active and inactive smell-detecting receptors.12. What did Richard Axel and Linda Buck find out?A. The type of food smells.B. The logical part of human brain.C. The relationship between food and feelings.D. The nature of human olfactory system13. Which of the following can help people concentrate?A. Coffee. B. Pizza.C. Bread. D. Fast food.14. What do we know from the last paragraph?A. Some people can recognize up to 50 smells.B. Different people are sensitive to different smells.C. Every person has a different pattern of genes.D. There are still some olfactory genes to be found out.15. What is the passage mainly about?A. Logic and behavior.B. Smell and its influence.C. Sense ability and food tastes.D. Olfactory genes and its system.【答案】12. D 13. A 14. B 15. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了人类嗅觉的巨大能量及其对我们的影响。【12题详解】细节理解题。答案定位在第三段These two scientists were the first to describe the family of 1,000 olfactory (嗅觉) genes and to explain how our olfactory system works.可知Richard Axel 和 Linda Buck揭示了人类嗅觉系统的本质,故选D。【13题详解】细节理解题。答案定位在第五段Similarly, the smells of lemon and coffee appeared to promote clear thinking and mental focus.可知喝咖啡有助于提高思考和注意力,故选A。【14题详解】推理判断题。答案定位在最后一段The Israel researchers say their study shows that nearly every human being shows a different pattern of active and inactive smell-detecting receptors.可知不同的人对不同的气味敏感,故选B。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文介绍了人类嗅觉的巨大能量及其对我们的影响,故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。As a senior year student, you may have so many pressures coming from so many directions that you cant figure out what to do first._16_When you have many things to do and a lot of demands on your time, you can lose sight of whats important. One of the best ways to see the big picture - what you want out of life - is to lay out your goals.Pressure Points and How to Deal With ThemConfused or overwhelmed - talk to someone you trust._17_. They may help you find solutions to your problems and worries.Being too hard on yourself - ease up, take a break and do something you enjoy. Daydream, read a book, go out with friends anything that helps you relax.Problems, problems, problems recognize your limits. Its too stressful to try to deal with all your problems at once._18_.Goal-Setting TipsIts important to remember that goals belong to you not to your parents, your teachers, or your friends. After youve set your goals, identify the skills you have to achieve those goals._19_. Try the library, your guidance adviser and teachers, and other people who could help you.Goals exist to serve you. If your goal is something you no longer want, change it. Identify the barriers to getting your goals._20_. Dont get depressed by a big, long-term goal see what steps you can take to achieve it and set those steps down as short-term, “do-able” goals.A. Too much to doB. Balancing goals in lifeC. Consider ways to overcome themD. Discuss your concerns with a friend, parent or teacherE. Choose whats most urgent and set aside the rest until laterF. As long as you know what skill is important and what isntG. If youre not sure what skills youll need, do some research【答案】16. B 17. D18. E 19. G20. C【解析】本文为应用文。主要介绍了高中生面临的压力,同时给出了建议。【16题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据文章第二段中的“One of the best ways to see the big picture - what you want out of life - is to lay out your goals.”一个最好的方法来注重大局-什么是你想要的生活,就是要制定你的目标。可知本段的中心思想是确定人生目标,分析选项可知B项有词(goals in life)的复现,故选B项。【17题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据后面“They may help you find solutions to your problems and worries.”可知,应该是建议你跟你的朋友,父母或老师交谈一下,从而能帮助你找到解决问题的答案,故选D项。【18题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据前句“Its too stressful to try to deal with all your problems at once.”可知一次解决所有的问题很难,所以应该做出选择。分析选项可知,选项E(先解决紧急的,以后慢慢地解决其他的)符合题意,故选E项。【19题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据后一句“Try the library, your guidance adviser and teachers, and other people who could help you.”试试去图书馆查查,向你的顾问和老师寻求建议,可知前提上你不确定。分析选项可知G项(如果不确定自己需要什么的话,就要做调查)符合题意,故选G项。【20题详解】考查对上下文的理解及推理判断能力。根据衣句“If your goal is something you no longer want, change it. Identify the barriers to getting your goals” 如果你的目标不是你想要的,那就改变它。找出阻止达成目标的障碍。和后句“Dont get depressed by a big, long-term goal see what steps you can take to achieve it and set those steps down as short-term, “do-able” goals.”由此可知如果你因为一个大而长期的目标而沮丧时,考虑采取什么步骤来克服它们,即就是找到克服它的办法。分析选项可知C项(考虑克服它们的方法)符合题意,故选C项。第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)Bob Weiser had been driving for Uber for more than six months _21_ a conversation with an old friend sparked the idea. Everyone that rode in his car had a story to tell, a _22_ life experience or some wisdom theyd picked up along the way. What if he could collect “a slice of life” from each of the hundreds of people _23_ in his car , whose only known _24_was that they ordered an Uber i

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论