




已阅读5页,还剩27页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
高三英语考分辨和提纲挈领的能力一 题型特点:这种题型要求考生能够把握文章的全文主题和理解中心思想的能力,也包括分析归纳文章的段落大意、重要情节、人物特征、环境特点的能力。这种试题要求能把握文章的总体,并真正理解主题和中心;要求能较好地运用概括、判断、归纳、推理等逻辑思维方法解题,难度较大,属于高层次题。二 题干表现形式1常见的标题型题干:1) The best title/ headline for this passage might be_.2) The text (passage) could be entitled _.3) What is the best title for the passage?4) Which of the following would be suitable as a title for the passage?2常见的主题型题干:5) This passage chiefly deals with_.6) Whats the topic of the article?7) What is the subject discussed in the text?8) With what topic is the passage chiefly concerned?3 目的类主旨大意题The authors main purpose in writing the passage is_.The passage is meant to _ The purpose of this article is _三 应试技巧一)主题句的特点主题句所表达的意思具有概括性句子结构简单明了,作者一般会采用长句或结构复杂的句子作为文章的主题句文章或段落的其大句子都是对主题句的进一步解释,说明,论证或扩展。二)如何寻找主题句1)文首开门见山, 提出主题, 随之用细节来解释, 支撑或发展主题句所表达的主题思想. 最常见的演绎法写作方式.Passage 1The panda is a popular animal. Stories about the panda in the Washington Zoo are always front page news and important features on television newscasts. Stuffed pandas are among the most popular toys for children, and panda postcards are always in demand in zoo gift shops.Passage 2Today the problem of environment has become more and more serious. The world population is rising, so quickly that the world has become too crowded. We are using up our natural resources too quickly and at the same time we are polluting our environment with dangerous chemicals. If we continue to do this, human life on earth will not survive.Man has made great progress in environment protection. Governments of many countries have established laws to protect the forests and sea resources and waste water and poisonous gases have been also dealt with.Still more measures should be taken to solve the problems. People should be further educated to realize the importance of the problem, to use modern methods of birth control and learn to recycle our natural resources. We are sure that we shall have a better and cleaned planet in the future.2). 首尾呼应为突出主题, 作者先提出主题, 结尾时再次点出主题, 这种首尾呼应的写作方式较为多见. 但前后表述主题的句子不是简单的重复, 后面的表述往往有进一步的引申或发展的意味。Passage 3(首段)Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes, “ It was seeing people with snakes bites that led me to the career. “ she said(尾段)“ The sad story touched me so much that I decided to devote myself to helping people bitten by snakes. Shu said.3). 文尾在表述细节后, 归纳要点, 印象, 结论建议或结果, 以概括主题. 这是英语中最常见的归纳法写作方式passage4A human body appears to be rather soft and delicate, compared with that of a wild animal, but it is actually surprisingly strong. In deed, its very softness and looseness is an advantage; it makes man good at moving about movement of all living things of his own size, because he can do so many different things with his limbs. Mans games show how he can control his own body. No other land creature can swim as skillfully as man; more has such varied grace; very few lives as long as he; none is so strong in its natural resistance to disease. Therefore man has a great advantage in his battle against the risks of damage and death that threaten him.4). 文中通常前面只提出问题, 文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出, 而后又作进一步的解释, 支撑或发展.Passage5Nothing is as useful as a flashlight in a dark night if a tire goes flat. Few inventions are so helpful to a child who is afraid of the dark. In fact, the modern flashlight brings light to many dark situations. Finding something in the back of a closet is easy with a flashlight in hand a camper also needs one after the light of the campfire has been out.5). 无主题句即主题句隐含在全文中, 没有明确的主题句. 必须根据文篇中所提供的事实细节,进行全面考虑,综合分析,然后找出共同的东西,归纳成一般概念。必须注意的是,既不能以偏概全,也不能在概括时过于宽泛,要恰如其分。Passage6Joshua Bingham studied 4 years at the University of Paris and decided to leave his graduation. He transferred to the University of Berlin and graduated with honors. Harvard Law School and, later, Boston College provided him with an excellent legal background. He is presently a corporation lawyer in Miami, Florida.Q: What is the main idea of the passage?A. How Joshua Bingham became a lawyer. B. Bingham is a diligent student.C. Joshua Bingham received an excellent education. D. A good lawyer needs good education.【解题思路】 此文没有主题句。全篇共四句,只陈述了四个细节(detail)性的事实。因此就答案本身看,个个都对。读者只能将所有的details综合起来,进行逻辑推理,才能构成一个没有言明的主题思想(unstated main idea)。由于文中主要涉及了Joshua Bingham接受教育的情况,即作者想告诉我们的是:Joshua Bingham接受过良好的教育,所以答案是 6)注意标志词文章或段落的主题句常常会出现在一些标志性的提示后。如:on the whole, as a result, in short, therefore, thus.I agree with the opinion that.;Given all these points above, I would support the idea that.; For all the reasons mentioned above, I would prefer.四 选项的特点正确选项的特点:n那些概括全文, 内容全面, 含义深刻, 说明道理的选项一般是答案项。n四个选项中, 内容相近或完全相反的两个选项中往往有一个是正确选项。l错误选项的特点以偏概全. 只是局部信息, 或是一句没有展开论述的评论.n过于笼统. 即归纳的主题太泛, 与细节脱节或是没有对细节加以充分论述.n把自己的观点强加于作者. 读者往往根据自己的常识对文章进行判断而忽视了作者的见解.n无关联的信息, 既在文章中没有提到或找不到语言依据的信息1【全国I A】Pet owners are being encouraged to take their animals to work , a move scientists say can be good for productivity , workplace morale (士气), and the well-being of animals .A study found that 25% of Australian women would like to keep an office pet . Sue Chaseling of Petcare Information Service said the practice of keeping office pets was good both for the people and the pets . “On the pets side , they are not left on their own and wont feel lonely and unhappy,” she said . A study of major US companies showed that 73% found office pets beneficial (有益的) , while 27% experienced a drop in absenteeism (缺勤).Xarni Riggs has two cats walking around her Global Hair Salon in Paddington . “My customers love them. They are their favorites ,” she said . “They are not troublesome . They know when to go and have a sleep in the sun .”Little black BJ has spent nearly all his two years “working” at Punch Gallery in Balmain . Owner Iain Powell said he had had cats at the gallery for 15 years . “BJ often lies in the shop window and people walking past tap on the glass ,” he said .Ms Chaseling said cats were popular in service industries because they enabled a point of conversation . But she said owners had to make sure both their co-workers and the cats were comfortable .56The percentage of American companies that are in favor of keeping office pets is A73%B27%C25%D15%57We know from the text that “BJ”Aworks in the Global Hair Salon Boften greets the passers-byClikes to sleep in the sun Dis a two-year-old cat58The best title for this text would be .APets Help Attract Customers BYour Favorite Office PetsCPets Join the Workforce DBusy Life for Pets2【北京B】Good tool design is important in the prevention of overuse injuries. Well-designed tools and equipment will require less force to operate them and prevent awkward(别扭的)hand positions. They will allow the worker to keep the elbows(肘)next to the body to prevent damage to the shoulder and arm.Overuse injuries can therefore be prevented or reduced if the employer provides, and workers use:power tools rather than having to use muscle(肌肉)powertools with specially designed handles that allow the wrist(手腕)to keep straight (See figure 1). This means that hands and wrists are kept in the same position as they would be if they were hanging relaxed at a persons sideFigure1. Bend the tool, not the wristtools with handles that can be held comfortably by the whole hand. This means having a selection of sizesremember that tools that provide a comfortable firm Hold for a person with a very large hand may be awkward for someone with a very small hand. This is a particularly important consideration for women who may use tools originally designed for men.tools that do not press fingers (or flesh) between the handles, and whose handles do not have sharp edges or a small surface area.60. What is the best title for the passage?A. Good tool Design for Women B. Importance of Good Tool DesignC. Tool Design and Prevention of Injuries D. Overuse of Tools and Worker Protection61. Which of the following describes a well-designed tool?A. Its kept close to the body. B. It fully uses muscle power.C. It makes users feel relaxed. D. Its operated with less force.62. What is Figure 1 used to show?A. The effective use of the tool. B. The way of operating the tool.C. The proper design of the handle. D. The purpose of bending the wrist.63. In choosing tools for women, _of the handle is the most important.A. the size B. the edge C. the shape D. the position3【安徽C】Handshaking, though a European practice is often seen in big cities of China. Nobody knows exactly when the practice started in Europe. It is said that long long ago in Europe when people met, they showed their unarmed (无武器的) hands to each other as a sign of goodwill. As time went on and trade in cities grew rapidly, people in cities began to clap each others hands to make a deal or to reach an agreement. This practice was later changed into shaking hands among friends on meeting or leaving each other. “Lets shake (hands) on it” sometimes means agreement reached.Do the Europeans shake hands wherever they go and with whomever they meet? No. Sometimes the Chinese abroad reach out their hands too often to be polite. It is really very impolite to give your hand when the other party, especially when it is a woman, shows little interest in shaking hands with you and when the meeting does not mean anything to him or-her. Even if, for politeness, he holds out his unwilling hand in answer to your uninvited hand, just touch it slightly- There is generally a misunderstanding (误解) among the Chinese that westerners are usually open and straightforward, while the Chinese are rather reserved (保守的) in manner. But in fact some people in western countries more reserved than some Chinese today. So it is a good idea to shake hands with a westerner only when he shows interest in further relations with you.64. In the old days in Europe, people put out their unarmed hands to each other _.A. to make a deal B. to greet each other C. to show friendliness D, to reach an agreement65. The first paragraph mainly tells us _.A. where handshaking was first practiced B. how handshaking came aboutC. about the relationship between handshaking and tradeD. about the practice of handshaking both in Europe and in China66. According to the text. which of the following statements is true?A. Westerners are more reserved than the Chinese. B. Westerners are unwilling to shake hands.C. We should make a judgment before shaking hands.D. We shouldnt shake hands with European women.67. The main purpose of the text is _.A. to tell us some differences between the East and the WestB. to offer us some important facts about handshakingC. to introduce us to some different customs in the WestD. to give us some advice before we travel abroad4【福建D】Elght Days from just 299Departs MayOctober 2020Includes:Return flights from 8 UK airports to NaplesReturn airport to hotel transportSeven nights accommodation at the 3 Hotel NiceThe services of guidesGovernment taxesJoin us for a wonderful holiday in one of Europes most wonderful corners .Long a favourite with holidaymakersindeed the ancient Romans called the area “happy land” this simply attractive coastline of colorful towns, splendid views and the warm Mediterranean Sea is a perfect choice for a truly memorable holiday!Choose between the peaceful traditional village of Sant Agata ,set on a hillside six miles from Sorrento ,or the more lively and well known international resort (旅游胜地)town of Sorrento ,with wonderful views over the Bay of Naples.Breathtaking scenery and famous sights everywhere .From the legendary Isle of Capri to the haunting ruins of Pompeii ,and from the unforgettable “Amalfi Drive” to the delightful resorts of Positano ,Sorrento and Ravello ,the area is a feast for the eyes! Should you choose to join us ,we know that you will not be disappointed!With a choice of hotels ,and optional excursions (可选择的旅游线路)including Capri ,Pompeii and the “Amalfi Drive” ,this is a truly unmissable holiday.Price based on two tourists sharing a twin / double room at the Hotel Nice.Like to know more? Then telephone Newmarket Air Holidays Ltd on: 0845-226-7766 (All calls charged at local rates).68All the following are included in the price of 299 EXCEPT _.Atransport between the airport and the hotel Btelephone calls made by touristsCthe services of guides to tourists Ddouble rooms for every two tourists69What is the purpose of the passage?ATo invite people to take a breath in the Bay of Naples.BTo advise people to telephone Newmarket Air Holidays Ltd.CTo persuade people to tour in the area of the Mediterranean Sea.DTo attract people to go to Sant Agata or Sorrento for sightseeing.70The underlined part “the area is a feast for the eyes” in the passage means _.Athe area is pleasing to the eye Bthe area is really unforgettableCthe area catches the tourists eye Dthe area is crowded with tourists71After reading the ad, one will probably join in the tour because _.Athe sights are attractive and the tour starts in May or OctoberBthe price is low for those intending to stay at the 3 Hotel NiceCthe price offered is reasonable and the sights are beautifulDgood services are offered to those intending to stay in double rooms5【辽宁E】There are two kinds of physical activity which require special training. The first demands exact careful movements of the muscles(肌肉). This kind of activity must be strictly controlled because even a slight movement in the wrong direction will lead a mistake. To type quickly, for example, a person needs training; the slightest movement of a finger in the wrong direction may cause a spelling mistake. A dancer who has to dance on the point of her shoes or turn around on one foot must be trained for a long period of time before she can sense her own center and balance herself. You may have seen a girl walking on a rope across an empty space, which, too, requires a lot of practice.The second kind of physical activity needs greater strength or extra effort. Most of us get tired if we try to run half a mile without stopping, but a specially-trained person can do this without much effort. Three years ago, some scientists carried out experiments, which produced meaningful and unexpected results. They wanted to find out whether a certain amount of physical exercise would injure those suffering from heart problems. They selected some male patients and trained them in continuous bicycle riding. They were surprised to find that the harmful effect of given amount of physical effort was actually less on the hearts of these trained patients than on those of the patients who were not similarly trained. This is important because it shows that regular physical exercise enables us to make better use of the oxygen(氧气)we breathe in and that this training, in fact, reduces the amount of work our hearts do. Many tasks which are hard for untrained people are not hard at all for trained people.72The first kind of physical activity must be strictly controlled because _.Aa mistake in the wrong direction is dangerous to the fingersBa wrong movement in a direction will cause no mistakesCa movement in the wrong direction will cause a mistakeDa slight movement of a finger will lead to a mistake73What must a dancer do before she can balance herself?AShe must dance on the point of her shoes. BShe must receive long-time training.CShe must turn around on one foot. DShe must perform again and again.74The experiments done by some scientists showed that _.Asome male patients were asked to ride bicycles regularly in the experimentsBthe physical exercise had more harmful effect on the hearts of the untrained patientsCthe physical exercise was harmless to the male patients with heart troubleDthe physical exercise could be helpful for the patients to take in more oxygen75What would be the best title for this text?ATraining Our Bodies BPhysical ActivitiesCMovement Training D.Extra Body Effort6【天津D】The scene in the Hollywood movie The Day After Tomorrow, when global warming could soon turn the global climate (气候) into a new ice age, may never occur, according to new research.The next ice age could be 15,000 years away, say European scientists who last month announced a continuous record of 7.40,000 years of climate data (数据) obtained from the Antarctic ice.Scientists from 10 nations have now almost completely drilled through a 3,000-meter.depth of ice high in the Antarctic mainland. They figure out that the area where summer temperatures can fall to 40, has at least 900,000 years of snowfalls, kept as neatly as the growth rings of a tree. And the ice and air caught in each layer(层) have begun to answer questions about the climates in the past.The results show that there have been eight ice ages in the past 740, 000 years and eight warmer periods. And by comparing the pattern of global conditions today with those of the past, the researchers reported in Nature that the present warm period could last another 15, 000 years.Research suggests that there is a very close connection between greenhouse gas levels and global average temperatures. It also shows that carbon dioxide (二氧化碳) levels are the highest for at least 440,000 years.If people say to you: the greenhouse effect is a good thing because we would go into an ice age otherwise, our data say no, a new ice age is not hanging over our heads,” said Eric Wolff from the British Antarctic Survey. Now we have eight ex
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- QC/T 1220-2025商用车离合器用液压软管总成
- GB/T 45963.2-2025数字政府架构框架第2部分:架构设计
- 2025年航空航天产业集团招聘面试模拟题及备考技巧
- 消费品安全责任协议样本
- 2025年弱电维修工职业资格测试题
- 2025年汽车销售顾问职业素质评估考试试题及答案解析
- 2025年农业科技推广员技能水平考试试题及答案解析
- 2025年山东安全员C考试重点难点题库
- 2025年航海安全法规题库
- 2025年建筑工程质量监督员资格考试试题及答案解析
- 老旧小区改造给排水施工方案
- 【人教版化学】选择性必修1 知识点默写小纸条(答案背诵版)
- DB21-T 2523-2015矿山地质环境恢复治理规程
- 2024天津高考英语试题及答案
- 实验室中央空调施工方案
- 幼儿园 中班语言绘本《章鱼先生卖雨伞》
- 中医学藏象学说课件
- 软件平台建设和运营合同
- 连锁酒店相关行业项目操作方案
- AQ/T 7014-2018 新型干法水泥生产安全规程(正式版)
- 全案设计高级感合同
评论
0/150
提交评论