2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析_第1页
2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析_第2页
2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析_第3页
2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析_第4页
2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析2021届高考英语二轮复习高频阅读词组+练习十六含解析2021届高考英语高频阅读词组+练习(十六)一:词组梳理in good time(=early)早早地(做完。到达等)for good (=for ever) 永远地, 长期地takefor granted (=assume to be true) 把认为理所当然的。be grateful to sbfor sth 因感谢某人come back 回来;恢复,复原come down 倒下;降落;跌落;病倒come from 来自,起源于

2、,从产生,生于come in 进来,进入;流行起来;获名次(come into being 发生,产生,出现,形成)(come into use 开始使用,获得应用)on the ground(s) fo (=because of) 由于fall to the ground (计划。希望等)失败,落空on ones guard(against) 谨防, 警惕 (be) on guard 站岗guard against (=defend, keep safe)警惕,防止 guardagainst 警卫防止guess at 猜, 估计by guess 靠猜be guilty of 犯有罪或过失be

3、 in the habit of 习惯于break off (a habit) 改掉(某种习惯)come on 上演;开始;赶快;发展;登台;(问题)被提出come out出来,传出;出版;结果是;褪色;(秘密)泄露come to 苏醒,复原;共计;达到;归结于(come to an end 终止,结束)break sbof (a habit)使某人改掉(某习惯)get (fall) into the habit of养成了的习惯come to a halt (=stop) 停止; 停住at hand 在手边, 眼前(附近)by hand 用手工(做)(come true 实现,成为现实;证实

4、)come up 长出,发芽;升起;(被)提出cut down 砍倒,减少cut up 切碎hand in glove(with) 狼狈为奸, 密切合作in hand )在手边 )(=under control)控制住cut in 插嘴cut off 切除,断绝cut out 删去,略去,戒除in the hands of 由掌握, 控制, 负责live from hand to mouth勉强度日,现挣现吃at the head of 在的前头head for (=move towards) 向方向前进hear of (=know about) 听人说起, 听说过come about 产生,

5、发生come across “偶遇come along 一道来,陪伴;进步,进展;出现come at 达到,求得,得到;扑向,袭击(come to know 开始了解到)二:习题训练(A) Metalorganic frameworks(MOFs) are compounds that are set to solve some tough challenges: producing water in the desert, removing greenhouse gases from the air and storing dangerous gases more safely。The Ar

6、izona desert is really dry。 Anyone stuck in it without water would die from dehydration (脱水) within three days。 Unless, that is, they had one of Omar Yaghis nextgeneration water harvesters。 Although daytime humidity(湿度)is only about 10 per cent, this rises to 40 per cent at night, which means theres

7、 enough water in the atmosphere to support life if it can be transformed into liquid form.Thats exactly what Yaghis device does。 Its a box about the size of a small microwave oven designed to suck the humidity from the air at night and turn it into drinking water the next day using only the heat of

8、the sun as its power source。 What makes it work is a special material called a metalorganic framework (MOF), which at normal temperatures attracts water molecules (分子) onto its surface of its internal pores(细孔)。 Warm it up and the water is released, each harvest producing onethird of a cup of pure d

9、rinking water。With further improvements, a device, the size of a washing machine, could produce enough water for the basic needs of a household, says Yaghi, a chemist at the University of California. One-third of the worlds population lacks safe drinking water; for them such a device could be a life

10、saver.These crystalline cluster(结晶群)of metals, such as aluminum or magnesium, linked by organic molecules can be made into materials with an extremely high absorption ability, attracting specific molecules to their surface。 In this way, MOFs cling to a variety of liquids and gases。MOFs work thanks t

11、o their unique structure-large quantities of nanometer-sized internal spaces。 In fact one MOF has so many pores that they would cover an area as large as six football fields. MOFs are also extremely stable light and have many different uses: their molecular structure can be varied to attract specifi

12、c molecules, such as water, and their pores can be designed to best store them. Adding a small amount of heat or pressure causes the MOF to release what it is holding. More than 70,000 different MOFs have been produced to date for various applications。1Why is the Arizona desert mentioned in the seco

13、nd paragraph?ATo introduce water harvesters。BTo stress the importance of water.CTo express the urgent need for water there.DTo show its serious condition。2What plays a vital role in water harvesters?Asolar energy。Bwater molecules。Ca small microwave ovenDmetalorganic frameworks.3What does the underli

14、ned phrase cling to in paragraph 5 probably mean?Ahold ontoBbreak downCgive offDturn into4What will probably be covered in the following paragraphs?AThe future of the MOF technology.BOther uses of the MOF technology.CThe limitation of the MOF technology。DThe improvement of the MOF technology. (B)In

15、any major Indian city, people are seen with an arm outstretched, mobile phone in hand, 1 (smile) widely and clicking away. Even Prime Minister Narendra Modi is said 2 (love) the selfie (自拍), posting pictures online that he has taken with 3 (variety) world leaders.But the pursuit of selfie can someti

16、mes have deadly consequences。 India is home to 4 highest number of people who have died while taking photos of 5 (they), with 19 of the worlds 49 recorded selfielinked deaths since 2014.6 (early) this month, an 18year-old college student on a class picnic lost his balance while taking a selfie on to

17、p of a rock near a dam。 He fell into the water and drowned, along with a classmate 7 jumped in to save him.Since then, the Indian government 8 (declare) 16 noselfie zones across Mumbai, warning people9 taking unnecessary risks。 Police have declared “no selfie” in areas considered to be10 (risk)parti

18、cularly along the coastline in spots with no railings or fences. Anyone coming into “no selfie” areas even if they take no photos, will risk a fine of 1,200 rupees (17。50).答案及解析A【答案】1A2D3A4B【解析】这是一篇说明文。短文介绍了金属有机骨架(MOFs)的用途,结构和性能。1推理判断题。由第二段“The Arizona desert is really dry。 Anyone stuck in it withou

19、t water would die from dehydration (脱水) within three days. Unless, that is, they had one of Omar Yaghis nextgeneration water harvesters.”可知,亚利桑那沙漠非常干燥。任何没有水的人都会在三天内死于脱水。除非他们有奥马尔亚吉的下一代水收集器.所以奥马尔亚吉的下一代水收集器可以解决沙漠中缺水的问题。故判断出第二段提到亚利桑那沙漠是为了介绍水收集器。故A选项正确2细节理解题.由第三段“What makes it work is a special material

20、called a metalorganic framework (MOF).。.可知,使它工作是一种称为有机框架(MOF)的特殊的材料.所以金属有机框架在水收集器中起着至关重要的作用.故D选项正确。3词义猜测题。由第五段“These crystalline cluster(结晶群)of metals, such as aluminum or magnesium, linked by organic molecules can be made into materials with an extremely high absorption ability, attracting specific

21、 molecules to their surface. In this way, MOFs cling to a variety of liquids and gases.”可知,这些由有机分子连接的金属结晶簇,例如铝或镁,可制成具有极高吸收能力的材料,将特定分子吸到其表面。MOF就是通过这种方式紧紧吸附各种液体和气体。 所以第5段中下划线的cling to”可能是 hold onto“紧紧抓住”的意思.故A选项正确.4推理判断题。由最后段“。.。 their molecular structure can be varied to attract specific molecules, s

22、uch as water, and their pores can be designed to best store them。 Adding a small amount of heat or pressure causes the MOF to release what it is holding。 More than 70,000 different MOFs have been produced to date for various applications.”可知,它们的分子解剖结构可以变化以吸附特定的分子,比如水分子,它们的孔可以设计成储存水的最佳形态。增加少量的热量或压力会使MOF释放它所持有的东西。迄今为止,已有七万多种不同的MOF被生产用于各类实际应用中.所以我们通过短文最后段的内容可以判断出,接下来的段落可能会涉及MOF科技的其它用途。故B选项正确。B【解析】这是一篇说明文.因为很多游客喜欢在印度自拍,导致印度成为自拍死亡人数最多的国家。

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论