版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、安徽省蚌埠二中2020届高三英语我为高考命题比赛试题八含解析安徽省蚌埠二中2020届高三英语我为高考命题比赛试题八含解析PAGE PAGE - 40 -安徽省蚌埠二中2020届高三英语我为高考命题比赛试题八含解析安徽省蚌埠二中2020届高三英语我为高考命题比赛试题八(含解析)注意事项: 1.本试卷分为第 I 卷(选择题)和第 II 卷(非选择题)两部分,共 8 页。满分 150 分,考试时间为 120 分钟。2.作答选择题必须用 2B 铅笔。作答第 II 卷时必须使用 0.5 毫米的黑色墨水签字笔书写在答题卡(卷)上的指定位置,在其它位置作答一律无效。第 I 卷(选择题,共三部分,满分 100
2、 分)第一部分 听力(共两节 20 小题,每题 1。5 分,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)1. What will the woman do on Sunday?A. Go to an art exhibition.B。 Eat out with an old friend。C。 Show her paintings to the man。2. Where are the speakers?A。 In a bookstore。 B. In a library. C。 In a classroom.3。 What does the man mean?
3、A. He hates to build the bookshelf. B. He has lost the womans tools。 C。 He hasnt finished his work.4。 What did the man go back home to do?A. To find information about the school bus. B. To put on his jacket.C。 To get his wallet.5。 What will the woman major in?A。 Business administration。 B。 Children
4、s behavior science。 C. Pre-school education第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分) 听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. What is the probable relationship between the speakers?A. Boss and employee。 B。 Interviewer and interviewee。 C。 Teacher and student.7. What is the man mainly talking about?A。 His special skills。 B。 His
5、mother language C. His dreaming job。听第 7 段材料,回答第 8、9 题.8。 What are the pictures about?A。 The womans office. B. The womans old home。C. The womans new apartment。9。 What do we know about the woman?A。 She can see a river from her living room.B. She stays in her study most of her time。 C。 She hopes to li
6、ve with her parents.听第 8 段材料,回答第 10 至 12 题。10. What do the speakers agree on about the course?A. It will end next week。 B. It lasts too long. C. It has got a bad start.11. What does the woman like about the teacher?A。 His sense of humor。 B。 His handwriting。C. His voice。12。 What does the woman tell t
7、he man?A. They have to finish the homework this weekend。 B。 They can read the lecture notes online。C. He shouldnt drop the course。听第 9 段材料,回答第 13 至 16 题.13. Where is the Royal Oak?A. Near the main square。 B. On the airport road。 C. In the countryside。14。 What does the man think of the Bridge Hotel?A
8、。 A bit far. B。 Quite unusual. C。 Very peaceful.15。 What is special about the Bridge Hotel?A。 It is quite lovely in summer.B。 It has an indoor swimming pool.C. It was changed from a private house。16. Which hotel will the man choose?A. The Bridge Hotel. B。 The Royal Oak. C。 Carlton House.听第 10 段材料,回答
9、第 17 至 20 题。17。 When did number puzzles first appear in the United States?A。 In the 1970s. B. In the 1980s C. In the 1990s.18。 What did Wayne Gould convince The Times to do?A。 Include a puzzle in the paper。 B。 Publish a Sudoku book.C。 Make the puzzles easier。19。 What happened to the number puzzles i
10、n 2004?A. They were published in a Japanese book. B. They attracted some maths experts。C. They became quite popular.20. What can we learn about Sudoku puzzles?A。 They were invented by a Japanese.B。 They can date back to the 18th century。C。 Each number of 1-9 can be used only once.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40
11、 分)第一节(共 4 篇 15 小题;每小题 2 分,满分 30 分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出最佳选项. AHave you ever tried living a whole day without cash? With a smart phone, it is easy for ordinary people to do so in most parts of China, even when public transportation is involved. In fact, Chinas mobile payment apps are expa
12、nding their reaches in the global market as internet giants like Alibaba and Tencent seek to promote their e-payment tools overseas。While WeChat Pay has been used in twenty countries and regions including Japan and the Republic of Korea, Alipay offers payment choices for shopping, transport and sigh
13、tseeing in thirty-eight countries and regions。 WeChat can deal with transactions (交易) in thirteen currencies, while Alipay supports settlements in twentyseven currencies. Consumers in altogether twenty-four countries can get their tax refunds through Alipay, and the app is available in more than six
14、ty overseas airports to offer various services。 Besides promoting apps overseas, Alibabas Ant Financial has partnered with Indias Pay TM since 2015 to help the latter build a local mobile payment platform and control risks.What is certain is that the growth of Chinas mobile payment is driven by impr
15、oved internet facilities, technological innovation as well as a friendly business environment。 After successes in online shopping, mobile payments expanded into stores and restaurants in and outside China。 The trend has made China the worlds largest mobile payment market。1。 Which of the following is
16、 NOT mentioned according to the passage?A。 E-payments can be made for bus rides。B。 E-payments can be made for education。C。 Epayments can be made for shopping。D。 Epayments can be made for personal finance.2。 What does the underlined phrase partnered with in Paragraph 2 mean?A. discussed a plan withB.
17、 signed a contract withC。 set up a business withD. competed for a bid with3。 What factor contributed to the development of Chinas mobile payment?A. The development of internet systemsB. The rise of the domestic economy。C. The increase in financial investment.D。 The growth of population。4. What is th
18、e passage mainly about?A。 Epayment Success in China。B。 Mobile Payment Helps China Develop Fast。C. Chinas Mobile Payment Expands Worldwide。D。 Mobile Payments Involvement in Public Transport。【答案】1. B 2。 C 3。 A 4. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了中国的电子支付,着重介绍了腾讯和阿里巴巴旗下的电子支付在全球贸易中的强大功能。【1题详解】细节理解题.根据第二段的Alipay offers
19、payment choices for shopping, transport and sightseeing in thirtyeight countries and regions。 WeChat can deal with transactions (交易) in thirteen currencies,while Alipay supports settlements in twenty-seven currencies. Consumers in altogether twentyfour countries can get their tax refunds through Ali
20、pay, (支付宝为38个国家和地区的购物、交通和观光提供支付选择。微信可以处理30中货币的交易,而支付宝可以提供27种。24个国家的消费者可以通过支付宝获得退税)可知,移动支付可以用在购物、交通、观光和个人财务的处理上。B。 E-payments can be made for education。(电子支付可以为教育支付)文章没有提及,故选B项。【2题详解】词义猜测题。根据第二段的Besides promoting apps overseas, Alibabas Ant Financial has partnered with Indias Pay TM since 2015 to hel
21、p the latter build a local mobile payment platform and control risks.可知,除了在海外推广app,阿里巴巴的蚂蚁金服自2015年以来一直partnered with印度的Pay TM,帮助后者建立本地移动支付平台和控制风险。根据句意可知,阿里巴巴的蚂蚁金服和印度的Pay TM是合作关系,由此推测划线部分的意思是“合作”。C. set up a business with(建立商业联系)符合以上猜测,故选C项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段的What is certain is that the growth of Chi
22、nas mobile payment is driven by improved internet facilities, technological innovation as well as a friendly business environment。 可知,中国移动支付的发展受到了网络设施、技术创新和友好的商业环境的推动。A。 The development of internet systems.(网络系统的发展)符合以上说法,故选A项。【4题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的In fact, Chinas mobile payment apps are expan
23、ding their reaches in the global market as internet giants like Alibaba and Tencent seek to promote their e-payment tools overseas.(事实上,随着阿里巴巴和腾讯等互联网巨头寻求在海外推广其电子支付工具,中国移动支付app正在全球市场上扩张)可知,本文主要讲述了中国移动支付在全世界扩展市场.C. Chinas Mobile Payment Expands Worldwide。(中国的移动支付在世界范围内扩展)符合以上给说法,故选C项。BChildren can mak
24、e some pretty lofty statements and grand promises. And an 8-yearold boy who promised to get his dad his dream car was no exception-but then he actually fulfilled his promise.A Reddit user going by the username Belairboy wrote that when he was 8 year old, he told his dad he would buy him a 1957 Chevr
25、olet(雪佛兰)Bel Air on his 57th birthday。He grew up in a poor family of seven children. He never thought he would be able to own his dream vehicle but would talk about it all the time, Belairboy wrote.Then the day came。He tricked his father to look in the garage while the older man was trying to fix a
26、cornhole board. When the dad finally looked up from his project and his son said, happy birthday, all the father could say in a whimpering tone was no, as he tearfully went in for a hug. Oh my God, oh my God. This is real! This is real! the father said as he climbed into the drivers seat. Youre kidd
27、ing me. This is spotless, man。Later, Belairboy revealed that he had hung onto the car for two years to make the promise come true。We would talk about older vehicles so as to make sure how much he would enjoy it。 I would show him pictures of it from the listing I found, unknown to him that it would a
28、ctually be his one day, Belairboy wrote. He would get so excited and talk about owning something that he knew he never would be able to. 5. Why did the father say No when seeing his birthday present?A. He didnt know what happened.B。 He wanted to hug his dear son first。C。 He was too excited to say an
29、ything else.D. He knew little about this type of vehicle。6. What did the father think of his dream car at first?A. He wouldnt like it at all.B。 He would own one some day.C. His son would buy one for him.D。 He would never have it in his life.7 Which of the following can best describe Belairboy?A。 He
30、is warmhearted。B. He is worth trust。C. He is well-received.D。 He is hardworking。【答案】5. C 6。 D 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一个儿子兑现自己8岁时的承诺,送父亲爱车,让父亲热泪盈眶的故事.【5题详解】推理判断题。根据五六段的When the dad finally looked up from his project and his son said, happy birthday, all the father could say in a whimpering tone was n
31、o, as he tearfully went in for a hug。(当父亲终于抬起头时,他的儿子对他说:“生日快乐!”,父亲呜咽着,一边说 “不”,一边走进去拥抱)可推测,父亲因为太感动了不知道该说什么.C. He was too excited to say anything else.(他太感动了以至于不知该说什么)符合以上推测,故选C项.【6题详解】细节理解题.根据第三段的He grew up in a poor family of seven children. He never thought he would be able to own his dream vehicle
32、 but would talk about it all the time.(他在一个有七个孩子的贫穷家庭长大。他从来没有想过会拥有一辆自己梦想的车,只能常常谈论)可知,父亲认为他此生不会拥有一辆自己梦想的车。D。 He would never have it in his life.(他有生之年不会拥有梦想的车)符合以上说法,故选D项.【7题详解】推理判断题。根据第二段的he told his dad he would buy him a 1957 Chevrolet(雪佛兰)Bel Air on his 57th birthday。(他告诉父亲在父亲57岁时,他会给父亲买一辆1957年款的
33、雪佛兰)和倒数第三段的Oh my God, oh my God. This is real! This is real! the father said as he climbed into the drivers seat.(“哦,我的上帝!哦,我的上帝!这是真的!”父亲一边说着一边爬上了驾驶座)可知,作者从小立志要在父亲57岁时给父亲买一辆喜欢的豪车,最后承诺得以实现,由此推测他是一个值得信赖的人。B. He is worth trust。(他值得信赖)符合以上说法,故选B项。CIts cold and dark outside, and your bed is so warm and c
34、omfortable。 Going for a run seems like such a bad idea. But before you hide your running shoes, it might be worth giving that crazy idea a go。According to The Huffington Post, an outdoor run in winter, as opposed to one on a treadmill (跑步机), burns more calories because the body is working hard to re
35、gulate (调节) its core temperature. Furthermore, research shows that race times are faster in cold weather than in warmer temperaturesand quicker runs burn more calories。 Similarly, cold weather also makes the heart work harder to distribute blood through the body, making that vital muscle even strong
36、er.Outdoor exercise also turns up your energy and rids you of the stress and depression that build up every day. The heat and humidity in the summer can drag you down and tire you faster, but cold weather is refreshing。 It adjusts you to your surroundings, making you feel alive。Of course, the threat
37、 of smog in some builtup areas is a further hurdle to winter exercise。 Heart attacks, stroke, lung cancer and asthma are all dangers of running in smog. The combination of air pollution and exercise increases the potential problems。 If you do choose to run outside on smoggy days, take a path in a pa
38、rk or residential area to avoid car exhaust (尾气), and go early in the morning, before rush hour. But staying inside on smoggy days and waiting for the next clear day to run is best。8。 How does cold weather benefit runners, compared with warm weather?A. They can run more slowly.B. They can take in mo
39、re calories。C。 Their hearts can function harder。D. Their body temperature can get lower.9。 How does summer affect runners?A. It builds up their energy quickly。B. It makes runners tired easily.C。 It lessens runners stress.D。 It causes heart attack.10。 What are the runners supposed to do on smoggy day
40、s?A。 Stop driving cars.B。 Do more exercise。C。 Avoid outdoor exercise。D. Run late in the morning。11。 What can be the best title of the text?A. Refresh with a Winter RunB. Take Outdoor Exercise in SummerC。 Go to Run in a ParkD。 Follow the Tips to Reduce Stress【答案】8. C 9. B 10。 C 11。 A【解析】本文是一篇说明文,主要介绍
41、了人们在冬天跑步对身体的益处比在夏天跑步多,在冬天跑步更能振奋精神。【8题详解】C细节理解题。根据第2段中 Similarly, cold weather also makes the heart work harder to distribute blood through the body.可知,寒冷天气能使心脏更辛苦的工作,故选C。【9题详解】B细节理解题。根据第3段中The heat and humidity in the summer can drag you down and tire you faster.可知,夏天使人疲劳得更快,故选B.【10题详解】C细节理解题。根据第4段中
42、But staying inside on smoggy days and waiting for the next clear day to run is best。可知,雾霾天呆在家里是最好的选择,故选C。【11题详解】A主旨大意题.全文主要介绍了人们在冬天跑步对身体的益处比在夏天跑步多,在冬天跑步更能振奋精神。故选A。【名师点睛】抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心,要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后
43、加以归纳形成主题.比如小题4题干:What can be the best title of the text?文章可能的主题是什么?该篇前三个段落都是围绕冬天跑步的好处来讲述的,第四段是讲述雾霾天出去跑步的风险,故全文还是围绕冬天跑步的好处来说的,故选项A:Refresh with a Winter Run(冬季跑步让你焕然一新)适合作文章题目。DDearest darling girl,Today is the beginning of the next stage in your life. We head off to your new home at Stanford。 Where
44、do I start in telling you how proud I feel to be called Mummy by you? Weve laughed at how you burst into this world with a scowl on your face, how determined you have always been right from feeding yourself to making big decisions for your life. There were days during your illness that I wasnt sure
45、you had the will to make it. Telling you that you needed to want to get better was the hardest and yet the greatest day. From that day you took responsibility and decided you wanted to beat anorexia(厌食症)I dont think Ive ever felt so proud of you as when you came home to say that you wanted to go to
46、West Africa between school and university. You chose to go alone, and to raise the money yourself。 You have such strength of character and determination。 It is at times hard to believe that you are only 18. You experienced something in that month that few dare experience in a lifetime。So, Viv, here
47、are my words of wisdom to you as you start your next big adventure。 The world is a beautiful place but often a few things can make it seem difficult. Gods temple is made of love. Its mans temple that is built of stones。 Open your heart to goodness and never ever let negative people or thoughts take
48、hold of you. As Minor Myers put it, Go into the world and do well. But more importantly, go into the world and do good:It is true that with every passing day, I will grow older and weaker。 A day may come when I will become forgetful。 But even then, you with your bright smile, will light up my heart。
49、 Your Alo12。 What can be learned from the first paragraph?A。 She was once a trouble maker.B。 Shes a freshman in Stanford。C。 She relies on her parents a lot。D。 She was defeated by anorexia。13。 Why did Viv go to West Africa?A。 To do what others dare not。B。 To show her determination.C. To get money for
50、 school fees。D。 To go on an adventure by herself。14. What is Alos advice for Viv?A. To be a positive and kind person.B. To avoid the negative part of life。C. To be cautious of cold-hearted people.D。 To explore the beauty of the world.15. How did the author feel when writing the letter?A。 Amused and
51、thankful。B. Pleased and satisfied.C。 Cheerful and relieved.D。 Concerned and anxious。【答案】12。 B 13. D 14。 A 15. B【解析】本文一位母亲写给即将步入大学校园的女儿的信,信中这个母亲回忆了女儿以前的生活中的种种,特别是一次独自冒险的经历,她为女儿的坚强和独立以及取得的成绩感到自豪,她把大学生活比作一次更大的历险,并建议女儿做一个积极、善良的人。【12题详解】推理判断题。根据第一段中的“Today is the beginning of the next stage in your life。
52、 We head off to your new home at Stanford。”可知,今天是她生命中下一个阶段的开始,即将步入斯坦福大学,由此可知她是斯坦福大学的大一新生,故B项正确。【13题详解】细节理解题。根据第二段中的“You chose to go alone, and to raise the money yourself。 ”可知,Viv去西非是为了独自体验冒险经历,故她选择独自前往,并自己筹钱,故D项正确。【14题详解】推理判断题。根据第二段中的“Open your heart to goodness and never ever let negative people o
53、r thoughts take hold of you。 ” As Minor Myers put it, Go into the world and do well. But more importantly, go into the world and do good:可知,Alo给Viv的建议是做一个积极、善良的人,故A项正确。【15题详解】推理判断题.通读全文可知,这是一位母亲写给即将步入大学校园的女儿的信,信中这个母亲回忆了女儿以前的生活中的种种,特别是一次独自冒险的经历,她为女儿的坚强和独立以及取得的成绩感到自豪,由此可知,这位母亲写这封信时是高兴和满意的,故B项正确。第二节(共
54、5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能概括每段主题的最佳选项。选项中有两项为多余选项.People have problemsPeople have to remember passwords for everything, from their email to online banking and internet shopping。 _16_ A leaked Yahoo database showed that the most popular passwords were still “123456” and “password._17_Th
55、ese people are trying to make life easy for themselves。 _18_ Hackers(黑客) have gotten very good at what they do, with more capable tools than ever, and those tools can work so well because we are still really bad at choosing and remembering passwords.Researchers from the UKs Lancaster University, as
56、well as the Peking and Fujian Normal universities in China, tested passwords。 _19_ They guessed passwords for more than 73 percent of ordinary users, accounts. Hackers could even guess a third of the harder passwords in 100 tries, reported the Daily Mail.According to researchers from Bloomberg Busin
57、essweek, using upper and lower cases(大小写) in your password is a good way to make is safer. Adding numbers and/or symbols to your password can also be of great help。 Choose a nineletter password that includes numbers and/or symbols; this would take a hackers computer hundreds of years to break, Also,
58、 never use personal information as a password. _20_ Experts suggest that a user should change his or her password every 90 days to keep hackers guessing。 A. Passwords were short。B. Use different passwords for different accounts。C. A password must be difficult to be guessed by others.D。 Many people u
59、sed simple combinations of their name, age or birthday。E。 They tried to guess passwords based on peoples personal information。F。 But they are also making it easy for hackers to break into their accounts。G。 So its easy to understand why many of us would pick something simple and easy for our password
60、s。【答案】16. C 17. D 18。 F 19. E 20. B【解析】本文是一篇说明文。文章开头介绍现如今密码界的现状,人们是如何设定密码的,接着介绍了黑客是如何攻克人们密码的,再者介绍了人们该如何设定密码来提高账户的安全性.【16题详解】根据上文“People have to remember passwords for everything, from their email to online banking and internet shopping。”人们不得不记住所有事物的密码,无论是电子邮件还是网上银行还是网络购物。C项“密码必须很难被他人猜中才可以”符合语境。故选C项。
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 富士达电梯培训课件
- 2026年全职员工劳动合同终止协议
- 2026年仿古建筑修复合同协议
- 2026年跨境物流运输合同协议书
- 2026年销售数据分析合同
- 2026年购房借款资金监管合同
- 2026年窗帘布艺付款合同协议
- 2026年生鲜连锁餐饮食材配送合同
- 保证书2026年远程医疗诊断服务合同协议
- 家校安全工作培训课件
- 工程竣工移交单(移交甲方、物业)
- 阳原王瑞雪培训课件
- CJ/T 186-2018地漏
- 2025年四川省成都市青羊区中考语文一模试卷
- 交熟食技术协议书
- 发改价格〔2007〕670号建设工程监理与相关服务收费标准
- 廉洁征兵培训课件
- 2024年北京第二次高中学业水平合格考英语试卷真题(含答案)
- 幼儿园大班语言活动《新年礼物》课件
- 古代汉语与中华文明智慧树知到期末考试答案章节答案2024年山东师范大学
- 牙周病的病例汇报
评论
0/150
提交评论