




免费预览已结束,剩余9页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
江西省临川一中2015届高三英语10月月考试题(含解析)新人教版本试卷分第卷和第卷两部分,共150分。考试时间120分钟。【试卷综评】本试卷以新课标为指导,既重基础又注重综合能力的提高。阅读理解选材具有时代性,紧密联系生活实际,选项设计灵活合理,注重考查学生的阅读理解能力。完形填空考查学生的语言应用能力;一篇语法填空考查学生的基础知识应用能力;短文改错和书面表达考查学生的英语实际运用能力。总之,本次入学试卷难度适中,是一份质量较高的试卷。第1卷(三部分 共115分)第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题l.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.what may the man do nxst?a.go to the movies with the women. b. lend the woman his cellphonec.tell the woman the direction2.whats the mans plan for the day after tomorrow?a.to attend a lecture b.to hang out with the women c.to go to sams birthday party3.where are the two speakers?a. in the subway b.in a car c, in a cinema4.what do we know about the man?a.he dint sleep well last night b.he went to a job interview yesterdayc.he would like to sleep soon.5.how much did the man pay for the suit ?a. 225. b. 360. c. 450.第二节(共15小题;每题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。听第6段材料,回答6至7题。6. when did the man start watching tv?a. at 8:30 pm. b. at 9:00 pm. c. at 9:30 pm.7. what has the woman asked the man not to do?a. drink coffee any time. b. drink coffee at night. c. watch ty when others are asleep. 听第7段材料,回答8至9题。8. when will the man go to the restaurant?a. tonight. b. tomorrow night. c. the night after tomorrow night.9. how many people will eat here?a. three. b. four. c. five.听第8段材料,回答10至12题。10. how many musical instruments can the womans daughter play?a. 2. b. 3. c. 4.11. what is the womans son learning?a. the piano. b. the violin. c. the flute.12. what do we know about the mans son?a. he can play the flute well. b. he considers music useless. c. he shows no interest in music.听第9段材料,回答13至16题。13. when did the woman get home?a. at around 2:00 am. b. at around 4:00 am. c. at around 6:00 am.14. what did the people at the hotel probably say when the woman called?a. they had found her purse. b. they would send her purse to her.c. they would come to help her out.15. what happened on the womans way back to the hotel?a. her tire blew out. b. she lost her way. c. she couldnt pull her car out of the parking lot.16. what happened in the end?a. some one from the hotel helped the woman out.b. a car repairman fixed the womans car for 100.c. a homeless man helped the woman out.听第10段材料,回答17至20题。17. what kind of festival is holi in india?a. its the festival of colors. b. its the festival of myths. c. its the festival of water.18. when is holi usually held?a. at the end of spring. b. at the beginning of spring. c. at the beginning of winter.19. what do the people throw at each other on the day of holi?a. balloons and clean water. b. buckets and special dinner. c. colored powder and water.20. what is the speaker?a. a guide. b. a teacher. c. a radio program host.【答案】15 cabaa 610 abbcb 1115 ccbaa 1620 cabcc第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分) 第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【题文】aa cup of wild rice will produce around 3-4 cups of cooked rice. many people prefer not to add salt when cooking wild rice. however, personally i always add a little salt to the rice to balance its taste. wild rice takes longer time to cook than white rice, but it has many nutrients. here are three main ways to cook wild rice.how to cook wild rice in saucepantake 2/3 cup of wild rice, take two and a half cups of water, and around 1/2 teaspoon salt or according to taste. wash the wild rice three times with hot tap water and drain it properly. take a saucepan and heat the rice, water and salt till it boils. reduce the heat and cover the pan with a lid. let the mix simmer(文火炖)till the rice becomes tender(软的),and has absorbed the water. the perfect time of cooking wild rice, till it becomes tender can be anywhere between half an hour to 45 minutes.how to cook wild rice in microwave for this recipe, you will need three cups of water or vegetable soup for vegetarian recipes or chicken soup for non-vegetarian recipes, and 1/2 teaspoon of salt and one cup of wild rice. wash the rice properly and let it drain. combine the water or soup with wild rice and mix salt in it. microwave on high setting for 5 minutes. then microwave the rice on medium or 50% power setting for half an hour. let the rice stand for 15 minutes drain the rice and it is ready to eat.how to cook wild rice in rice cookerto cook this recipe you will need 3and 1/2 cups of water or soup, one cup of wild rice, and teaspoon of salt. wash the rice three times with hot water. spray a little butter or olive oil on the rice cooker. add water and salt into the cooker, mix them together and add rice. cover the cooker for around 40 minutes or till the rice cooker switches off let it stand for 10-15 minutes and serve.21. to cook wild rice in a saucepan, you should _ .a . cook it as soft as you canb. pay special attention to the cooking timec. cook it without being covered till it becomes very softd. let the mix simmer till it becomes very soft.22. how long does it take to cook wild rice in a microwave?a. about 30 minutes. b. about 50 minutes. c. more than two hours . d. less than 40 minutes. 23. which of the following is the right order when cooking wild rice in a rice cooker? a. add water and salt b. oil the cooker c. add rice d. wash the rice e. cover the cookera. d-b-a-c-e b. d-b-c-a-e c. b-d-a-c-e d. b-d-c-a-e【答案】【知识点】c8科普知识类【思路点拨】阅读理解题最主要的就是在进行选择时,必须有根有据,从文章中寻找支持选项的依据,切不可加入个人情感。答题步骤一般分三步走;第一步,快速阅读短文掌握大意,接着阅读问题,这样可以减少阅读量;第二步;带着问题阅读第二遍,阅读完后选择,在所选择时务必回原文,选择遇到困难时可采用排除法;第三步;检查。【文章综述】本文是一篇说明文,主要介绍了用三种不同炊具烹制野稻米的方法。【答案解析】21,d推理判断题,根据文章how to cook wild rice in saucepan部分中let the mix simmer(文火炖)till the rice becomes tender(软的)可知。22.b细节题,根据文中microwave on high setting for 5 minutes. then microwave the rice on medium or 50% power setting for half an hour. let the rice stand for 15 minutes可知总共时间为50分钟。23.a细节题。根据how to cook wild rice in rice cooker部分中的信息可知。【题文】bthere was a sweet smell of incense (香) in the air as the well-muscled man moved his legs into a position well behind his head. it was something that the human body really should not be able to do. but what else would you expect at the first world yoga championship?on september 25, the worlds leading yoga experts arrived in the us to find out who was the best. but the real prize was to turn yoga into a proper olympic event.“yoga is a combination of bodybuilding, miss world, mr. universe and gymnastics, ” said championship organizer bikram choudhury, “there are some 70 people from more than 20 countries competing in this event. why not have yoga at the olympics?”the public cannot decide whether or not chouldhurys dream will come true. but he is right about one thing: yoga has become popular with young and old people all over the world. in the us alone, 15 million people practise yoga. everyone is at it, including madonna and ricky martin.yoga started in india more than 5,000 years ago. the name means “to join together”. that is to bring the body and mind together into one pleasing experience. the whole system of yoga is built on three things: exercise, breathing and meditation (沉思).the yoga that we know today is mostly physical yoga. its seen as a type of exercise, but is different from sports like football or running. when we do yoga, we move our body into positions that stretch the muscles and joints, making them stronger.one of the best things about yoga is the fact that everyone can do it. to women, it means a flat stomach, more shapely legs and a graceful body. to men, it is a way of becoming stronger and more athletic.there are also specially-designed yoga classes for pregnant women or children suffering from mental disabilities, such as autism (孤独症). as for teenagers, meditation and simple breathing exercises can help them learn to calm down, relax and concentrate better. but teenagers under 16 are not supposed to do the body exercises as it could have a bad effect on their natural growth.24. what does the first paragraph mainly tell us?a. something sportsmen should not do in practising yoga.b. basic skills that are required in performing yoga.c. the performance of the sportsmen at the first world yoga championships.d. the unique setting where yoga is performed.25. why does the author mention madonna and ricky martin in the fourth paragraph?a. to compare the differences between the young and the old.b. to describe the extensive popularity of yoga in the us.c. to emphasize the importance of practising yoga.d. to explain the strong influence of public figures in the us.26. which statement is not true about yoga?a. it is a type of exercise which benefits the body and mind.b. it makes muscles and jo ints stronger by stretching.c. it contains exercise, breathing and meditation.d. it is similar to the sports like football or running.27. according to the passage, who does not need to pay special attention in practicing yoga?a. women to be mother. b. teenagers under 16.c. adult men. d. children with autism.【答案】【知识点】c7社会生活类【文章综述】瑜伽是一项集锻炼、呼吸和沉思于一身的健身运动,练习瑜伽将会给人带来不可思议的改变。【答案解析】24. c考查段落大意。根据第一段最后一句 “but what else would you expect at the first world yoga championships?”可知,此段主要描写的运动员在瑜伽比赛中的情景。25b考查推理判断。作者在文中提到,在美国有一千五百万人练习瑜伽,紧接着作者特别提到两名公众人物madonna和ricky martin,其目的是以此来说明瑜伽在美国很受欢迎。26d考查细节理解。根据第六段第二句话可知,瑜伽不同于足球、赛跑这些运动。27c考查细节理解。根据倒数第二段可知,人人都可练瑜伽,但最后一段提到,怀孕妇女和患有孤独症的孩子有特别设计的瑜伽课程,沉思和简单的呼吸训练有助于青少年静心和集中精力,但十六岁以下的青少年不适宜做这种身体锻炼。因此c项“成年男子”做瑜伽时没有需要特别注意的事项。【题文】ca child who has once been pleased with a tale likes, as a rule, to have it retold in almost the same words, but this should not lead parents to treat printed fairy stories as formal texts. it is always much better to tell a story than read it out of a book, and, if a parent can produce what, in the actual situation of the time and the child, is an improvement on the printed text, so much the better. a charge made against fairy tales is that they harm the child by frightening him or making him sad thinking. to prove the latter, one would have to show in a controlled experiment that children who have read fairy stories were more often sorry for cruelty than those who had not. as to fears, there are, i think, some cases of children being dangerously terrified by some fairy story. often, however, this arises from the child having heard the story once. familiarity with the story by repetition turns the pain of fear into the pleasure of a fear faced and mastered. there are also people who object to fairy stories on the grounds that they are not objectively true, that giants, witches, two - headed dragons, magic carpets, etc. do not exist; and that, instead of being fond of the strange side in fairy tales, the child should be taught to learn the reality by studying history. i find such people, i must say so peculiar (奇怪的, 异常的) that i do not know how to argue with them. if their cases were sound, the world should be full of mad men attempting to fly from new york to philadelphia on a stick or covering a telephone with kisses in the belief th at it was their beloved girl -friend. no fairy story ever declared to be a description of the real world and no clever child has ever believed that it was.28.the author considers that a fairy story is more effective when it is _ .a. repeated without any change b. treated as a jokec. set in the present d. made some changes by the parent 29.the advantage claimed for repeating fairy stories to young children is that it _.a. develops their power of memoryb. makes them less fearfulc. makes them believe there is nothing to be afraid of d. encourages them not to have strange beliefs30.the authors mention of sticks and telephones is meant to suggest that _.a. fairy stories are still being made up b. there is some misunderstanding about fairy talesc. people try to modernize old fairy stories d. there is more concern for childrens fears nowadays31. one of the reasons why some people are not in favor of fairy tales is that _.a. they are full of imagination b. they make teachers of history difficult to teachc. they are not interesting d. they just make up the stories which are far from the truth【答案】【知识点】c5文化教育类【文章综述】本文是一篇议论文,是作者对给孩子讲故事的看法,作者认为给孩子讲童话故事,特别是经过父母改编的故事,对孩子有好处。【答案解析】28d 细节理解题。根据第一段中的:it is always much better to tell a story than read it out of a book, and, if a parent can produce what, in the actual situation of the time and the child, is an improvement on the printed text, so much the better. 可推知此题答案为d。29b 细节理解题。根据第二段最后一句话:familiarity with the story by repetition turns the pain of fear into the pleasure of a fear faced and mastered.可以得出此答案。30b推理判断题。从第三段“i find such people, i must say so peculiar that i do not know how to argue with them. if their case were sound, the world should be full of mad men attempting to fly from new york to philadelphia on a stick or covering a telephone with kisses in the belief that it was their beloved girl -friend.“一句可知作者并不赞同那些认为童话故事不现实,应该让孩子了解现实的说法。31d推理判断题。从第三段“-and that, instead of being fond of the strange side in fairy tales, the child should be taught to learn the reality by studying history.”一句可知很多人认为童话故事里都是虚构的人物或动物等,应该让孩子通过学习历史来了解现实,故选d。【题文】dmillions of families around the world have been given a helping hand out of poverty by micro-credits. these very small loans, usually less than us$200, have enabled the very poorest people to set up or expand businesses and become self-sufficient.the micro-credit movement started with professor muhammad yunus, who founded the grameen bank in bangladesh. professor yunus, who won the 2006 nobel peace prize, used his own money to set up a bank to benefit the poorest people in bangladeshfamilies living on less than us$1 a day. there are now hundreds of organizations around the world following his blueprint to help people escape from poverty.so how does the system work? local microfinance institutions (mfis) make contact with families and offer loans, usually to women, to enable them to start or expand a business. these are very poor people who would not normally be able to get credit, but as no collateral (抵押品) is required they can get micro-credits. they pay back the loan on a weekly basis, over six months to a year.a crucial aspect to the success of the micro-credit system is that receivers get local support. the mfis educate local communities about ways to improve their lives, and offer practical support as well as collecting weekly loans payments. they encourage people to help each other, so that the whole community can pull itself out of poverty. mfis may also help with literacy and health problems.micro-credits are mainly given to women. experience has shown that women are more motivated to improve their childrens lives and will spend the money they make on better nutrition and schooling for their children. this may be the first chance theyve had to contribute financially to the family, and their status in the home and the local community is r aised.the micro-credit system is not charity. the payments are fixed-term loans and interest is charged. the costs of making such small loans, collecting them and giving personal support are high. this is reflected in the interest rates, which range from 15 to 35 percent. despite this, the repayment rate is very high, between 95 and 98 percent, showing that micro-credit clients really value this opportunity to leave poverty behind.32. micro-credits are offered to the poorest people around the world in order to _. a. make profits out of the poor b. support poor people out of poverty c. establish more micro-credit institutions d. promote the development of world economy33. why are bank loans mainly made to women? a. because they make more financial contribution to the family. b. because they hold higher status in the home and community. c. because they are more reliable and likely to repay the loan. d. because they are more likely to spend the profits on their children.34. the high repayment rate of the loan suggests that _. a. people do hope to take advantage of the loan to get out of poverty b. it is easy to make money with the aid of micro-credits c. micro-credits are very popular with poor families d. most micro-credit clients keep their promises well35. the passage is most probably taken from the _ section of a magazine. a. health b. business c. finance d. education【答案】【知识点】c7社会生活类【文章综述】本文是一篇说明文。无需抵押,但要支付较高利息的小额贷款可以帮助最为贫穷的人创建或扩大自己的生意,提高生活质量。现在,世界各地成千上万的贫困家庭正在通过这种小额借贷的方式走出贫困。【答案解析】32. b考查细节理解。根据第一段第二句和最后一段最后一句可知,这些通常不到200美元的小额贷款是用来帮助那些最贫穷的家庭摆脱贫困的,所以选项b为正确答案。33. d考查推理判断。根据倒数第二段内容可知,以往的经验表明:家庭主妇具有更多的积极性去提高孩子们的生活水平,并且愿意把挣来的钱用于改善他们的营养和学习教育情况。所以,选项d为正确答案。34. a考查细节理解。根据最后一段最后二句内容可知,虽然借款家庭需要支付15%35%的利息,但是还款率还是很高(95%98%)。由此可见,借贷的贫穷家庭确实想通过这种方式来摆脱贫困。35. c考查推理判断。通读全文可知,文章主要了世界各地的小型金融机构贷款给最为贫穷的家庭,以帮助他们摆脱贫困,所以,该文章最可能刊登在报刊杂志的金融版面上。【题文】第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分) 根据短文内 容,从短文后的选项中选出能够填入空白处的最佳选项。选项中有两相为多余选项。36 scientists and experts have proved the uniqueness of finger-prints and discovered that no exactly similar pattern is passed on from parents to children, though nobody knows why this is the case. the ridge(隆起) structure on a per
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 考点解析-人教版八年级物理《运动和力》综合练习试卷(含答案详解)
- 难点解析人教版八年级上册物理《声现象》章节练习试题(详解版)
- 滨州节能环保知识培训班课件
- 难点解析人教版八年级上册物理光现象《光的直线传播》专项训练练习题(含答案详解)
- 考点解析-苏科版八年级物理上册《物体的运动》专项测评试题(含答案解析)
- 中国水利安全员试题库及答案解析
- 期货从业资格考试24年及答案解析
- 腾讯从业考试及答案解析
- 中医护理三基考试试题库及答案解析
- 难点解析人教版八年级上册物理《物态变化》同步训练试卷(附答案详解)
- 服务器健康巡检规定
- 2025年银行从业资格考试公共基础真题及答案
- 2025年辅警考试真题及答案
- 2025-2026学年统编版五年级上册语文第二单元过关试卷附答案(三套)
- 2025年上海公务员录用考试《行测》真题及答案解析(记忆版)
- 2025年农村土地租赁协议(合同样本)
- 2025年初中道德与法治八年级上学期期中测试试卷
- 铁路礼仪培训课件
- 海上安全培训课课件
- 神经外科重症管理临床指南
- 铁路客运防寒过冬课件
评论
0/150
提交评论