




免费预览已结束,剩余15页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
广东省阳东一中、广雅中学2015届高三英语第一次联考试题(含解析)新人教版试卷总评:整套试卷突出了语言运用能力的考查。完形填空内容易懂但个别选项有难度,语法填空选择的材料也比较简单,所填空设计到了,名词、冠词、代词、从句、非谓语动词,可以说考查比较基础、全面。阅读难度不高,且试题以细节理解题为主,阅读理解题阅读量不大。信息匹配题时代感较强,学生比较感兴趣,阅读难度中等,学生确定确定关键信息基本没什么问题。总的来说,整套试卷的难度小,属偏易范畴,比较有利于提升高三学子的自信心。【题文】i _5_ this volunteer work, making _6_ with the four volunteers in the kitchen. one was a very nice elderly housewife, one a movie actor, another a young teacher, and the other a college student, like me.i talked to a lot of the homeless people at the shelter. their life stories _7_ me with sympathy. some of them had _8_ with alcohol or drugs while others only had bad _9_. one woman worked for almost 30 years for a small company, and then she lost her job. she wanted to look for a _10_ job, but couldnt find one, for she was too _11_. she could do nothing but sell her furnituresofas, chairs, and tables so that she could pay for her food. the woman _12_ on job hunting, but she _13_ couldnt find one. she had no money for her _14_ and had to sleep in her car. then she had to sell her car. alone, _15_, and homeless, she finally came to the shelter.1a.studyingbplanningcholdingdtaking2a.helpedbraisedcappeareddwashed3a.orderedbboughtccookeddaccomplished4a.appealedbrequiredccollecteddrequested5a.wantedbhadcowneddenjoyed6a.decisionsbwishescfriendsdamateurs7a.struckbfilledcdepositeddprovided8a.habitsbhardshipscdifficultiesdproblems9a.luckbpaincexperiencedloss10. a.challengingbdelicatecskilleddnew11a.oldbpoorcsickddishonest12a.wentbmovedccamedworked13a.partlybstillcalmostdextremely14a.blockbcottagecbuildingdflat15a.afraidbunbearablecdulldawkward【答案】【知识点】 b1 记叙文 【文章综述】对本文主要讲述的是作者一次做志愿者的经历。【答案解析】1dtake only two classes“只上两节课”。2a根据下文所述,应选a项,意为“帮忙(做饭)”。其他选项不合题意。3ccook for 45 people hot meals意为“为45个人做热腾腾的饭”。order和buy用法上虽正确,但与上文提到的 in the kitchen不相符。4b作者对这些“无家可归者”持同情态度,且由句意可知应选b项,表示“需要食用这样丰盛的饭菜”。5d由上下文可知,作者“喜欢这份义务工作”。6c根据下文a very nice elderly housewife等判断,作者与另外四位志愿者关系融洽,故选择c项。make friends with与交朋友。7bfill me with sympathy“使我充满了同情”。provide sb. with sth.“供应某人某物”;deposit “将(钱)存入银行,付(订金)”;strike“罢工,袭击”;均不符合语意。8d从下文others only had bad来分析,此处为“有些人有嗜酒或吸毒问题”。habit通常与of搭配。9a从下面所举事例可知答案。10d前句提到lost her job,故选d项。11a从one woman worked for almost 30 years可知答案。12ago on job hunting意为“继续找工作”。13bstill意为“仍然,依然”,符合句意。14d由下文had to sheep in her car可知选flat,意为“公寓”。15aafraid与alone, homeless相呼应。【题文】第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在标号为1625的相应位置上。six days of spring rain had created a wild river _16_(run) by nancy browns farmas she tried to drive her cows to higher ground, she _17_(slip) and hit her head on a fallen tree trunknancy was badly hurt and could only walk with great _18_(difficult)the water _19_(rise)nancys pace got slower and slowerfinally, all she could do was to throw her arm around lizzies neck and try to hang onabout 20 minutes later, lizzie managed to _20_ (succeed) pull herself and nancy out of the water and onto a bit of high land it took rescuers another two hours to discover nancy_21_ helicopter lowered a doctor, _22_attached nancy to a life-support liftthey raised her into the helicopter and took her to the school gym, _23_the red cross had set up an emergency shelterwhen the flood subsided two days later, nancy immediately went back to the highlandlizzie was gone. _24_was one of the 19 cows that nancy lost“i owe my life _25_her,” said nancy sobbingly【答案】【知识点】i2语法填空【思路点拨】语法填空是通过语篇在语境中考察语法知识的运用能力,我们在解题前应快速浏览短文掌握大意,有把握的空格可以先进行填写。在读懂短文的基础上,再结合短文提供的特定的语言环境去逐句分析,逐题解答。【答案解析】16.running,现在分词做后置定语,表示主动;17.slipped,与hit并列,应用slip的一般过去时态,注意双写p;18.difficulty,介词后应当使用名词形式;19.was rising,表示现在河水正在上涨;20.successfully,用副词形式做状语,修饰pull;21.a,用不定冠词表示“一”;22.who,引导非限制性定语从句,先行词是doctor;23.where,引导非限制性定语从句,从句中缺少状语成分,且先行词是the school gym,表示“地点”,故用where;24.she,代指lizzie,上文已经说明lizzie是她;lizzie managed to _20_ (succeed) pull herself and nancy out of the water and onto a bit of high land。25.to,oweto固定搭配,把归功于。.阅读(共两节,满分50分)第一节阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的a、b、c和d项中,选出最佳选项。【题文】ait was thanksgiving morning. i was busy preparing the traditional thanksgiving turkey when the doorbell rang. i opened the front door and saw two small children in rags huddling together on the top step.“any old papers, lady?” asked one of them.i was busy. i wanted to say “no” until i looked down at their feet. they were wearing thin little sandals, wet with heavy snow.“come in and ill make you a cup of hot cocoa.”they walked over and sat down at the table. their wet sandals left marks upon the floor. i served them cocoa and bread to fight against the cold outside. then i went back to the kitchen and started cooking.the silence in the front room struck me. i looked in. the girl held the empty cup in her hands, looking at it. the boy asked in a flat voice, “lady, are you rich?”“am i rich? pity, no!”i looked at my wornout slipcovers(椅套). the girl put her cup back in its saucer (碟) carefully and said, “your cups match your saucers.” they left after that, holding their papers against the wind. they had reminded me that i had so much for which to be grateful.plain blue china cups and saucers were only worth five pence. but they matched.i tasted the potatoes and stirred the meat soup. potatoes and brown meat soup, a roof over our heads, my man with a regular job, these matched, too.i moved the chairs back from the fire and cleaned the living room. the muddy marks of little sandals were still wet upon my floor. let them be for a while, i thought, just in case i should begin to forget how rich i am. 26which of the following would be the best title for the text?alady, are you rich? ba story of thanksgiving daycdont forget how rich you are ddoes cups and saucers match well?27the writer let the two children come in and served them well because_.ashe wanted to sell old papers to thembshe wanted to invite them to her thanksgiving partycshe showed great pity and care on themdshe had the same experience as them in the past28which of the following statements is not true according to the passage?athe girl thought the writer was rich just because she wanted to make the writer happy.bthe writer had thought she wasnt rich because her supplies were not expensive.cif cups and saucers match well, they are a best pair even though cheap.dafter hearing what they said, the writer seemed to understand what a rich life was.29the writer left the muddy marks of little sandals on the floor for a while to_.ashow that she was a kindhearted ladybremind her that she shouldnt forget how rich she wascleave room for readers to think about what being rich isdprove that she had understood what meant being rich30it can be inferred from the text that whether you are rich depends on_.ahow much money you have madebwhat attitude you have had towards lifecthe way you help othersdyour social relationship【答案】【知识点】c7 社会生活类 【文章综述】本文主要讲的是作者的一次感恩节的经历,改变了自己对生活的看法。【答案解析】26a主旨大意题。小男孩的问话 “lady, are you rich?” 和小女孩的话 “your cups match your saucers”引起了作者对富裕的深刻思考, 改变了她原先对幸福的片面认识,因此用“lady, are you rich?”作为标题最为合适, 最能体现文章的主题对富裕的再思考和正确认识。27c细节理解题。由第三段“i was busy. i wanted to say no until i looked down at their feet. they were wearing thin little sandals(凉鞋), wet with heavy snow.”可以推断出,作者这样做是出于对他们的怜悯和同情。故c项为正确答案。28a细节理解题。小女孩认为作者富裕,因为作者的茶杯和茶托很相配,这不是她有意地奉承作者,而是小女孩对富裕的观点:只要物与物之间、人与人之间相互协调,和谐相处, 即使很简陋,很平淡, 也是富裕的、幸福的。故a项表述错误,它背离了文意。其他三项文中均有表述或暗示。29.b细节理解题。由最后一段中的“let them be for a while, i thought, just in case i should begin to forget how rich i am.”可知正确答案为b项。30b推理判断题。本文通过这两个孩子的故事, 是想告诉我们每个人的富裕观和幸福观各不相同, 真正的富裕不是你拥有多少好东西, 不是你有多高的地位, 而是你对生活的态度。【技巧点拨】这类文章一般描述的是某一件具体事情的发生发展或结局,有人物、时间、地点和事件。命题往往从故事的情节、人物或事件的之间的关系、作者的态度及意图、故事前因和后果的推测等方面着手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力【题文】babout ten years ago, a young and very successful businessman named josh was traveling down a chicago neighborhood street. he was going a bit too fast in his shiny, black, 12 cylinder jaguar xke, which was only two months old. he was watching for kids rushing out from between parked cars and slowed down when he thought he saw something. as his car passed, no child came out, but a brick sailed out andwhump! it hit the jags shiny black side door! immediately josh stopped the car, jumped out, seized the kid and pushed him up against a parked car. he shouted at the kid, “what was that all about and who are you? thats my new jag, that brick you threw is gonna cost you a lot of money. why did you throw it? ” “please, mister, please. . . im sorry! i didnt know what else to do! ” begged the youngster. “i threw the brick because no one else would stop! ” tears were streaming down the boys face as he pointed around the parked car. “its my brother, mister, ” he said. “he rolled of the curb (路沿) and fell out of his wheelchair and i cant lift him up. ”sobbing, the boy asked the businessman, “ would you please help me get him back into his wheelchair? hes hurt and hes too heavy for me. ” moved beyond words, the young businessman tried hard to swallow the rapidly swelling lump in his throat. straining, he lifted the young man back into the wheelchair and took out his handkerchief and wiped the scrapers and cuts, checking to see that everything was going to be ok. he then watched the younger brother push him down the sidewalk toward their home. it was a long walk back to the black, shining 12 cylinder jaguar xkea long and slow walk. josh never did fix the side door of his jaguar. he kept the dent (凹痕) to remind him not to go through life so fast that someone has to throw a brick at him to get his attention. feel for the bricks of life coming at you. 31what did the driver reflect firstly when he found the boy throwing a brick on his car?a.surprised b.angry c.strange d.sad32the boy threw a brick at the businessmans car because _ . a. the businessman drove at a high speedb. he envied the brand-new car very muchc. he wanted to ask for some moneyd. he wanted to get help from the driver33which of the following is the right order of the story? a. the younger brother threw a brick at joshs car. b. the elder brother fell out of his wheelchair. c. the younger brother begged josh for help. d. josh lifted the elder brother back into his wheelchair. e. josh shouted at the younger brother. a. b, a, e, c, d b. a, c, d, b, ec. b, a, c, e, d d. a, c, b, e, d34what can we learn from the passage? a. josh would accept the money from the kids. b. the two kids were joshs neighbors. c. josh was a kind-hearted man. d. joshs new car broke down easily. 35according to the passage, the last sentence means _ . a. trying to get ready for the trouble in your future lifeb. driving fast in a neighborhood street is dangerousc. trying to be more understanding seeing others in troubled. protecting oneself from being hurt【答案】【知识点】c7 社会生活类 【文章综述】本文通过记叙十年前一个叫josh的非常成功的企业家驾驶着他那崭新的汽车在芝加哥附近的街道上发生的故事,告诉人们应该多体谅他人疾苦。【答案解析】31.选b,推断题,由he shouted at the kid 可以推断出josh很生气。32.选d, 细节题。由第三段中小孩的话语“i threw the brick because no one else would stop!可知他是想得到帮助。选d。33. a细节题。根据文章第二、三段的描述及小孩的话语,可确定答案。34. 选c,推断题。根据文章的第四段的描述moved beyond words, the young businessman tried hard to swallow the rapidly swelling lump in his throat.可知josh是个好心人。选c。35. 选c,句意题。由最后一段倒数第二句的含义可知是叫人们多体谅他人疾苦。选c。【题文】ctoday, people all over the world are moving out of small villages in the country to go and live in big, noisy cities. they are moving from the peaceful hills, mountains, fields, rivers and streams of the countryside to the busy world of streets, buildings, traffic and crowds. this movement from rural areas to urban areas has been going on for over two hundred years.in many countries, the main reason people come to live in towns and cities is work. after one or two large factories have been built in or near a town, people come to find work, and soon an industrial area begins to grow. there is usually a_residential_area nearby, too. the families of these workers need schools, hospitals and shops, so many people come to live in the area to provide these services and a city grows.in every major city in the world, there is a business district where the big companies have their main offices. in the united states, this area is usually in the city center downtown. it is here that you can see many huge skyscrapers(摩天大楼) and office blocks. the people who work here often travel a long way to work each day. many of them live in the suburbs of the city, far away from the industrial area and the city center. some suburbs are very pleasant, with nice houses and big gardens. there are usually parks for children to play in and large department stores where you can buy all you need.but what is the future of the big cities? will they continue to get bigger and bigger? perhaps not. some major cities have actually become smaller in the last ten years, and it is quite possible that one day we will see people moving out of the major cities and back into smaller towns and villages.36why do people move to live in cities or towns?abecause they can live more comfortably there.bbecause they like noisy life better than peaceful life.cbecause they mainly want to find work there.dbecause they are sure of having a better life there.37the underlined phrase “a residential area” means an area_.awhere people can buy thingsbwhich is suitable for living incwhere people can do businessdwhich is near a city center38which of the following statement is not true about the business district?abig companies usually have their main offices in the business district.bpeople usually work and live in the business district.ca business district usually lies in the city center downtown.dnearly every major city has its own business district.39in the united states, many people work in the center of a big city_.aand live therebbut live in the suburbs of the citycand live in another citydbut live in rural areas40we can infer that this movement from rural to urban areas _.ahas been going on for more than 2,000 yearsbwill surely continue in the futurecmay not continue in the futuredhas now stopped already【答案】【知识点】c7 社会生活类 【文章综述】本文讲述了农村人口向城市迁移的原因及对这一现象的预测。本文意思通俗易懂,考查了细节题推理题,要求考生仔细阅读全文,做好相应的标志,以提高阅读的效率和速度,阅读时可以先看题目再读文章,这样可以减少阅读的时间,提高阅读的效率。【答案解析】36.选c,细节题。由第二段提示“the main reasonis work”可推之答案c。37.选b.猜词题。从文中the families of these workers need schools, hospitals and shops, so many people come to live in the area to provide these services and a city grows.可知是居民区。选b。38.选b,细节题:从第三段的句子:many of them live in the suburbs of the city, far away from the industrial area and the city center.可知很多人在大城市工作,但是不在城市生活。选b。39.选b,细节题:从第三段的句子:many of them live in the suburbs of the city, far away from the industrial area and the city center.可知很多人生活在郊区。选b40.选c,推断题。文中最后一段提到:“城市会越来越大吗?可能不会。”可知这种趋势不一定继续。故答案为c。【题文】dmoving in with a boyfriend causes women to eat more unhealthily and put on weight. but the opposite is true for men, whose longterm health benefits when they move in with a female partner.dieticians at newcastle university said both partners try to please one another, and so change their dietary habits to suit their other half.it leads men to eat more light meals, such as salads, fruit and vegetables, while women choose to make creamier, heavier dishes like curry or rich pasta sauces, which may please their partner.women still have the strongest longterm influence over the couples diet and lifestyle, as they still have the traditional role of shopper and cook in most households.the report, by newcastle universitys human nutrition research centre, reviewed the finding of a variety of research projects from the uk, north america and australia, which looked at the eating and lifestyle habits of couples.the research shows that women are more likely to put on weight and increase their consumption of foods high in fat and sugar when they move in with their partner.women also use food as a comfort when dealing with emotional stress and have been found to gain weight when a relationship ends, while the same finding has not been observed in men. many couples reported food as being central to their partnership, and eating together in the evening was particularly important to many. report author and registered dietician dr. amelia lake said, “the research has shown that your partner is a strong influence on lifestyle and people who are trying to live healthier lives should take this factor into consideration.”41according to the passage, moving in with a girlfriend, men _.ahave few changes of their dietary habitsbhave to eat more unhealthy foodscdont like foods high in fat and sugar at alldtry to eat foods that their girlfriends like 42the underlined word “light”(in paragraph 3 ) probably means _.anot very heavy bless in fat and sugarcgentle dnot serious or important 43according to the report by newcastle universitys human nutrition research centre, _.awomen put on weight only because they want to suit their other halfbwhen men are faced with emotional stress, they will change their dietary habitsceating together in the evening is a good way to communicate for couplesdit is wrong to change your dietary habits to suit your partner44from the passage, we can infer that _.aw
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 矿山智能调度中心与决策支持系统创新创业项目商业计划书
- 卫星智能监测系统创新创业项目商业计划书
- 卫星通信设备制造创新创业项目商业计划书
- 现场急救救护知识培训课件
- 辐射基础知识培训课件
- 2025年家庭教育指导服务市场供需关系演变及策略建议报告001
- 2025年城市污水处理厂深度处理新型微生物菌剂研发报告
- 2025年环保产业技术创新与产业升级生态修复技术发展报告
- 现代灯培训知识课件
- 营养师考试备考 2025年营养师职业资格考试专项训练
- OTSC吻合夹系统的临床应用讲义
- 2023年杭州市中小学教师教学能力水平考核
- 卫星通信与卫星网络PPT完整全套教学课件
- 转岗申请表(标准样本)
- 中医病证诊断疗效标准
- 施工总平面布置图及说明及施工现场平面布置图
- 数独课件完整版
- GA 568-2022警服夏执勤短袖衬衣
- 淮扬菜-淮安淮扬菜名单大全
- 2021年秋期新人教版部编本六年级语文上册教材解读
- 标准化考核办法
评论
0/150
提交评论