免费预览已结束,剩余4页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
人物传记类passage 1 (2010全国卷iib) when youre lying on the white sands of the mexican riviera, the stresses (压力) of the world seem a million miles away. hey, stop! this is no vacation you have to finish something! here lies the problem for travel writer and food critic (评论家) edie jarolim. “i always loved traveling and always liked to eat, but it never occurred to me that i could make money doing both of those things.” jarolim said. now you can read her travel advice everywhere in arts and antiques, in brides, or in one of her three books, the complete idiots travel guide to mexico is beach resorts. her job in travel writing began some eight years ago. after getting a phd in english in canada, she took a test for frommers travel guides, passed it, and got the job. after working at frommers, jarolim worked for a while at rough guides in london, then fodors, where she fell so in love with a description of the southwest of the u.s. that she moved there. now as a travel writer, she spends one-third of her year on the road. the rest of the time is spent completingher tasks and writing reviews of restaurants at home in tucson, arizona. as adventurous as the job sounds, the hard part is fact-checking all the information. sure, its great to write about a tourist attraction, but youd better get the local (当地的) museum hours correct or you could really ruin someones vacation.46. which country does jarolim live in now?a. mexico. b. the u.s. c. the u.k. d. canada.47. what is most difficult for jarolim?a. working in different places to collect information.b. checking all the facts to be written in the guides.c. finishing her work as soon as possible.d. passing a test to write travel guides.48. what do we know about jarolim from the text?a. she is successful in her job. b. she finds her life full of stresses.c. she spends half of her time traveling. d. she is especially interested in museums.49. what would be the best title for the text?a. adventures in travel writing b. working as a food criticc. travel guides on the market d. vacationing for a living46. 【解析】选b。细节理解题。根据第三段的then fodors, where she fell so in love with a description of the southwest of the u.s. that she moved there.以及第四段的at home in tucson, arizona可知。arizona指美国的亚利桑那州。47. 【解析】选b。细节理解题。根据最后一段的as adventurous as the job sounds, the hard part is fact-checking all the information可知。48. 【解析】选a。推理判断题。本文主要介绍了edie jarolim,一位旅游作家兼食品评论家。她已经出版了至少三本书,这说明了她是一名成功的旅游作家兼食品评论家。故选a。49.【解析】选d。主旨大意题。本文主要介绍了edie jarolim,一位旅游作家兼食品评论家。一年中她的三分之一的时间是用在旅游上,而旅游的目的是写有关旅游胜地的评论。去名胜古迹旅游参观不是去度假玩而是带着任务去的。一年中剩下的时间就是完成任务并对餐饮业写一些评论。由此可知选d。另外,根据第一段也可知选d。 passage 2 (2010天津c)in the kitchen of my mothers houses there has always been a wooden stand(木架)with a small notepad(记事本)and a hole for a pencil.im looking for paper on which to note down the name of a book i am recommending to my mother. over forty years since my earliest memories of the kitchen pad and pencil, five houses later, the current paper and pencil look the same as they always did. surely it cant be the same pencil!the pad is more modern, but the wooden stand is definitely the original one.“im just amazed you still have the same stand for holding the pad and pencil after all these years.” i say to her, walking back into the living-room with a sheet of paper and the pencil. “you still use a pencil. cant you afford a pen?”my mother replies a little sharply, “it works perfectly well. ive always kept the stand in the kitchen. i never knew when i might want to note down an idea, and i was always in the kitchen in these days.”immediately i can picture her, hair wild, blue housecoat covered in flour, a wooden spoon in one hand, the pencil in the other, her mouth moving silently. my mother smiles and says, “one day i was cooking and watching baby pauline, and i had a brilliant thought, but the stand was empty. one of the children must have taken the paper. so i just picked up the breadboard and wrote it all down on the back. it turned out to be a real breakthrough for solving the mathematical problem i was working on.”this storywhich happened before i was bornreminds me how extraordinary my mother was, and is, as a gifted mathematician. i feel embarrassed that i complain about not having enough child-free time to work. later, when my mother is in the bathroom, i go into her kitchen and turn over the breadboards. sure enough, on the back of the smallest one, are some penciled marks i recognize as mathematics. those symbols have travelled unaffected through fifty years, rooted in the soil of a cheap wooden breadboard, invisible(看不到的)exhibits at every meal.46why has the authors mother always kept the notepad and pencil in the kitchen?ato leave messages. bto list her everyday tasks. cto note down maths problems. dto write down a flash of inspiration.47. what is the authors original opinion about the wooden stand?a. it has great value for the family. b. it needs to be replaced by a better one.c. it brings her back to her lonely childhood. d .it should be passed on to the next generation.48. the author feels embarrassed for . a. blaming her mother wrongly. b. giving her mother a lot of trouble.c. not making good use of time as her mother did. d. not making any breakthrough in her field.49. what can be inferred from the last paragraph? a .the mother is successful in her career. b. the family members like traveling.c. the author had little time to play when young. d. the marks on the breadboard have disappeared.50. in the authors mind, her mother is .a. strange in behavior b. keen on her researchc. fond of collecting old things d. careless about her appearance 【文章大意】在母亲家的厨房里,总有一个放记事本和铅笔的木架。木架用了多年未换,记事本上记录着母亲一边做饭一边看孩子时所产生的对解数学题的一瞬间的灵感,充分表现了母亲利用任何可利用的时间来思考研究解决数学问题,母亲是一个事业成功的天才数学家。几十年过去了,那些东西未改变,每顿饭都是一个看不到的展览。46.【解析】选d。细节理解题。第五段中母亲所讲的话中写到“一天我一边做饭一边看孩子同时有了一个很好的想法,但是架子上是空的”。 由a brilliant thought可知是记录一些灵感的,所以选d。a项是留信息;b项列出每天的任务;c项记下数学问题。注意c项是干扰项。通过下文中“结果对我一直想解决的数学题是一个真正的突破”故可排除c项。47.【解析】选b。推理判断题。从第三段“im just amazed you still have the same stand for holding the pad and pencil after all these years.(我感到很吃惊,这么多年了你还是用着同样的木架来放记事本和铅笔。)”可知,作者原以为旧的木制架子该换了,也就是需要换一个更好的了。所以b项正确;a项木架对全家人意义重大;c项 使她会想起孤独的童年;d项应该传给下一代,都不符合文章内容。48【解析】选c。推理判断题。根据最后一段中i feel embarrassed that i complain about not having enough child-free time to work.(我觉得很难为情,我抱怨没有足够的时间玩。)可知作者对童年未能充分利用时间感到遗憾,所以c项正确。a、b、d三项在文章中未提到。49.【解析】选a。推理判断题。从最后一段中reminds me how extraordinary my mother was, and is, as a gifted mathematician可以推断出母亲事业成功。根据最后一句those symbols have traveled unaffected through fifty years(那些符号未被改变地经历了50年)可知b项是错误的。根据最后一段中i complain about not having enough child-free time to work可以看出c项是错的。根据最后一句中rooted in the soil of a cheap wooden breadboard.可知d项错误。50【解析】选b。推理判断题。作者通过a wooden stand with a small notepad and a hole for a pencil描写了一位母亲对事业的执着和热爱,由此可以推断b项正确。其他选项在文中并没提到。 passage 3 (2010重庆卷b)love, success, happiness, family and freedomhow important are these values to you? here is one interview which explores the fundamental questions in life.question: could you introduce yourself first?answer: my name is misbah, 27 years old. i was born in a war-torn area. right now im a web designer.q: what are your great memories?a: my parents used to take us to hunt birds, climb trees, and play in the fields. for me it was like a holiday because we were going to have fun all day long. those are my great memories.q: does your childhood mean a lot to you?a: yes. as life was very hard, i used to work to help bring money in for the family. i spent my childhood working, with responsibilities beyond my age. however, it taught me to deal with problems all alone. i learnt to be independent.q: what changes would you like to make in your life?a: if i could change something in my life, id change it so that my childhood could have taken place in another area. i would have loved to live with my family in freedom. who cares whether we have much money, or whether we have a beautiful house? it doesnt matter as long as i can live with my family and we are safe.q: how do you get along with your parents?a: my parents supported me until i came of age. i want to give back what ive got. thats our way. but i am working in another city. my only contact with my parents now is through the phone, but i hate using it. it filters(过滤)out your emotion and leaves your voice only. my deepest feelings should be passed through sight, hearing and touch.60. in misbahs childhood, .a. he was free from worry b. he liked living in the countrysidec. he was fond of getting close to nature d. he often spent holidays with his family61. what did misbah desire most in his childhood?a. a colorful life. b. a beautiful house.c. peace and freedom. d. money for his family.62. how would misbah prefer to communicate with his parents?a. by chatting on the internet. b. by calling them sometimes.c. by paying weekly visits. d. by writing them letters.63. if there were only one question left, what would it most probably be?a. what was your childhood dream? b. what is your biggest achievement?c. what is your parents view of you? d. what was your hardest experience in the war?【文章大意】本文通过misbah回答记者的问题,表达了他对童年最美好的记忆,对父母深沉的爱和对和平自由的渴望。60.【解析】选c。推理判断题。根据对第二个问题的回答得出,主人公对父母领着去捕鸟、爬树、在田间玩,一整天都玩得很高兴,这些与大自然界的接触成为他童年最美好的记忆。所以c项正确,即他喜欢接近大自然。其他三项在文章中没体现。61【解析】选c。细节理解题。misbah在回答第四个问题时说到:要是能改变的话,但愿我的童年会在另一个地方开始,那样的话,我就会同我的家人自由自在地生活在一起,谁会在乎我们是否有钱或是否有漂亮的房子呢?只要能同家人住在一起,只要我们是安全的,所有的那一切都是不重要的。所以选c,童年时最渴望的是和平和自由。故排除a项多彩的生活,b项漂亮的房子和d项养家的钱。62【解析】选c。推理判断题。misbah在回答最后一个问题时说:现在我唯一同父母交流的方式是通过电话,但是我不喜欢打电话,电话过滤了我们的情感,剩下的只是声音。我最深切的感情只有通过亲眼看、亲耳听和直接接触才能传达。从中可以得出misbah更喜欢每周回家拜访。所以排除a、b、d三项。63【解析】选b。推理判断题。文章第一段给定了要回答的问题的范围:love, success, happiness, family and freedom。misbah已经回答了love, happiness,family and freedom的问题,只有success这个话题还没有涉及。所以选b“你最大的成就是什么?” passage 4 (2010湖南卷b)when mary moore began her high school in 1951, her mother told her, “be sure and take a typing course so when this show business thing doesnt work out, youll have something to rely on.” mary responded in typical teenage fashion. from that moment on, “the very last thing i ever thought about doing was taking a typing course,” she recalls.the show business thing worked out, of course. in her career, mary won many awards. only recently, when she began to write growing up again, did she regret ignoring her mom. “i dont know how to use a computer,” she admits.unlike her 1995 autobiography, after all, her second book is less about life as anaward-winning actress and more about living with diabetes (糖尿病). all the money from the book is intended for the juvenile diabetes research foundation (jdrf), an organization she serves as international chairman. “i felt there was a need for a book like this,” she says. “i didnt want to lecture, but i wanted other diabetics to know that things get better when were self-controlled and do our part in managing the disease.”but she hasnt always practiced what she teaches. in her book, she describes that awful day, almost 40 years ago, when she received two pieces of life-changing news. first, she had lost the baby she was carrying, and second, tests showed that she had diabetes. in a childlike act, she left the hospital and treated herself to a box of doughnuts (甜甜圈). years would pass before she realized she had to grow upagainand take control of her diabetes, not let it control her. only then did she kick her three-pack-a-day cigarette habit, overcome her addiction to alcohol, and begin to follow a balanced diet.although her disease has affected her eyesight and forced her to the sidelines of the dance floor, she refuses to fall into self-pity. “everybody on earth can ask, why me? about something or other,” she insists. “it doesnt do any good. no one is immune (免疫的) to heartache, pain, and disappointments. sometimes we can make things better by helping others. ive come to realize the importance of that as ive grown up this second time. i want to speak out and be as helpful as i can be.”61. why did mary feel regretful?a. she didnt achieve her ambition. b. she didnt take care of her mother.c. she didnt complete her high school.d. she didnt follow her mothers advice.62. we can know that before 1995 mary .a. had two books publishedb. received many career awardsc. knew how to use a computerd. supported the jdrf by writing63. marys second book growing up again is mainly about her .a. living with diabetes b. successful show businessc. service for an organization d. remembrance of her mother64. when mary received the life-changing news, she .a. lost control of herself b. began a balanced diet c. tried to get a treatment d. behaved in an adult way65. what can we know from the last paragraph?a. mary feels pity for herself. b. mary has recovered from her disease.c. mary wants to help others as much as possible. d. mary determines to go back to the dance floor.【文章大意】这是一篇人物介绍。文章讲述了mary moore的故事。她是一个赢得过许多奖项的女演员,流产和身患糖尿病使她曾经逃避、沉沦但随后她觉醒振作起来,最终投身于糖尿病的防治中。61.【解析】选d。细节理解题。由第二段第三句:only recently, when she began to write growing up again, did she regret ignoring her mom.可知mary moore是在为未听从母亲的建议而懊悔。62. 【解析】选b。细节理解题。根据第三段第一句:unlike her 1995 autobiography, after all, her second book is less about life as an award-winning actress可知,她的第二本书并不像1995出版的自传那样,对自己获得的奖项介绍得更少了。由此可推断mary moore在1995年之前获得过不少奖项。第二段第二句:in her career, mary won many awards也有提示。所以答案选b。63. 【解析】选a。细节理解题。可在第三段第一句:her second book is less about life as an award-winning actress and more about living with diabetes中找到答案。64. 【解析】选a。推理判断题。根据第四段,特别是第四、五句“in a childlike act, she left the hospital and treated herself to a box of doughnuts. years would pass before she realized she had to grow upagainand take control of her diabetes, not let it control her.”当mary moore听到改变她人生的消息时,她孩子气地选择了逃避,数年后,她才意识到她必须控制糖尿病而不是被它控制,由此可推断她当时失去了控制。65. 【解析】选c。细节理解题。根据最后一段中“sometimes we can make things better by helping others. ive come to realize the importance of that as ive grown up this second time. i want to speak out and be as helpful as i can be.”可知mary moore感受到了帮助别人的重要性,并尽可能地去帮助别人。故选c。 passage 5 (2010山东卷a)christopher thomas, 27, was a writer by night and a teacher by day when he noticed he was always tired and was losing weight fast. diagnosed with diabetes(糖尿病), thomas would need to inject himself with insulin(胰岛素) three times a day for the rest of his life or risk nerve damage, blindness, and even death. and if that werent bad enough, he had no health insurance. after a month of feeling upset, thomas decided hed better find a way to fight back. he left canton, michigan for new york, got a job waiting tables, nicknamed himself the diabetic rockstar, and created , a free online community for diabetics and their loved onesa place where over 1,100 people share personal stories, information, and resources. jason swenckis son, kody, was diagnosed with diabetes at six. father and son visit the online childrens forums(论坛) together most evenings. “kody gets so excited, writing to kids from all over,” says swencki, one of the sites volunteers. “they know what hes going through, so he doesnt feel alone.” kody is anything but alone: diabetes is now the seventh leading cause of death in the united states, with 24 million diagnosed cases. and more people are being diagnosed at younger ages. these days, thomass main focus is his charity(慈善机构), fight it, which provides medicines and supplies to people225 to datewho cant afford a diabetics huge expenses. f has raised about $23,000in products and in cash. in may, thomas will hold the first annual diabetic rockstar festival in the caribbean. even with a staff of 22 volunteers, thomas often devotes up to 50 hours a week to his cause, while still doing his full-time job waiting tables. “of the diabetes charities out there, most are putting money into finding a cure,” says bentley gubar, one of rockstars original members. “but christopher is the only person i know saying people need help now.”【文章大意】本篇为励志故事类人物传记短文,讲述了一位糖尿病人勇于面对病痛并以积极的心态去帮助别人的事迹,令人感动。56. which of the following is true of christopher thomas?he needs to go to the doctor every day.he studies the leading cause of diabeteshe has a positive attitude to this disease.he encourages diabetics by writing articles.57. d was created for _.a. diabetics to communicate b. volunteers to find jobsc. children to amuse themselves d. rock stars to share resources58. according to the text, kody _.a. feel lonely because of his illnessb. benefits from c. helps create the online kids forumsd. writes childrens stories online59. what ca
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 浅析20世纪90年代越南外交政策的调整
- 企业指导教师评语
- 开题报告模板(共17张)
- 毕业论文范文格式
- 工程合同一般是甲方还是(3篇)
- 硕士学位论文怎么写
- 添加大豆蛋白改善香肠品质的研究
- 施工企业物资采购中的供应链管理探讨
- 毕业论文(设计)说明书撰写规范格式
- 本科论文导师评语模板
- 物业管理公司内部管理制度全
- 《基于STAMP的航空安全理论与实践》课件-第4章
- 北京市丰台区2024-2025学年七年级上学期期末地理试卷(含答案)
- 思想汇报发展对象3000字3篇
- 2024版消防设计质量问题案例分析手册建筑机电专业
- 学校澡堂维修合同范例
- 国家临床重点专科的儿科评估试点评分标准
- 小学生流感健康教育
- 单板滑雪课件教学课件
- GB/T 18216.7-2024交流1 000 V 和直流1 500 V 及以下低压配电系统电气安全防护措施的试验、测量或监控设备第7部分:相序
- 超星尔雅学习通《基因与人》章节测试答案
评论
0/150
提交评论