




已阅读5页,还剩7页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
专题能力训练十五阅读理解(六)A(2020安徽黄山第三次质检)Ever since we got it,I always thought it pretty.My dad brought it home after buying it from a friend and as I saw it pull up under that blue outside lamp,I felt my mouth drop open in excitement.The truck wasnt for me of course.It was Dads going to work.As I neared the truck,Daddy invited me to go with him around the block for a test drive.What an adventure! As he turned the key in the ignition(点火装置),it started.As Dad took it around the block,I closed my eyes and took in a deep breath to remember the scent and feel of it.I glanced over at Dad to see him behind the wheel with a grin(咧嘴笑)stretching all the way across his face.Although it didnt get very good gas mileage(每英里汽油耗量),it was fun for Daddy to drive.He would drive it everywhere.To the school to pick up kids,to the store,to work,or just on a drive,he loved that truck.There was one summer that I particularly remember:it was time to cut down old,dead trees.My dad and brothers worked hard getting the stump(树桩) free of the branches.Then the hard part began.Daddy wrapped a metal chain around the stump,got in the truck and pulled out the stump with little trouble.However,as he was pulling it out,he ran over my mamas newly planted tree.We loaded that stump up in the bed of the truck and got it to the yard.I was sitting by Daddy,my older brother was sitting next to me on the bench seats and my younger brother sat in the back seat.Riding in the truck was always fun when I was with Dad,but now that I drive it,I can keep Daddy close everywhere even when I travel.No matter how far away I go,I will always have a little bit of Daddy with me.1.We can learn from the text that .A.the authors father bought him a new truckB.the authors father was delighted when testing the truckC.the author was a little disappointed at the beginningD.the author wanted to drive the truck very much答案:B解析:细节理解题。根据第二段最后可知,爸爸在试车时一直咧嘴笑,说明他十分兴奋。2.When dealing with the stump,.A.they had great trouble pulling it outB.the author helped his father dig it outC.the authors dad used his truck to pull it outD.the authors dad drove his truck and ran down the old tree答案:C解析:细节理解题。根据第三段可知,作者的爸爸是用他的卡车把树桩拔起来的。3.How many people were there in the authors family at least then?A.Five.B.Six.C.Seven.D.Three.答案:A解析:推理判断题。根据第三段可知,作者家里的人有作者本人、作者父母及my older brother,my younger brother,故其全家至少五口人。4.The author wrote the text to remember .A.his fathers giving him the truck laterB.the day when he first saw the new truckC.his fathers driving him to cut down treesD.the fun of sitting next to his father in the truck答案:D解析:写作意图题。通读全文尤其是最后一段不难看出,作者写这篇文章重点描述其坐在父亲的车里的快乐。B(2020昆明质检)Spring peepers are found in wooded areas and grassy lowlands near pools in the central and eastern parts of Canada and the United States.These loud animals are rarely seen,but as temperatures begin to rise in March and April,the males certainly are heard.Their peep.peep. peep creates an other-worldly whistling sound that is the first sign of spring,compared with that of some birds.Spring peepers are brown in color with dark lines that form an X on their backs.They grow to about 1.5 inches(3.8 centimeters) in length,and have large special toes for climbing.These creatures are active at night,coming out to feed on ants,beetles,flies,and spiders.When the warmer weather arrives,male frogs attempt to attract a mate with a spring song.The frogs normally perform in singing.The one who starts each round usually has the deepest voice.The “vocal sacs” under their mouths allow the frogs to “sing”.They fill their vocal sacs with air until they look like a balloon,and then they let out a “peep” as they release the air.They “peep” about once every second.These sounds can often be heard as far as a half-mile away.After a female peeper mates with a male peeper,the female lays her eggs in water and spends the remainder of the year in the forest.During the winter,they sleep under logs or behind loose bark on trees.The music dies down during the cold months,but the sounds of peepers will soon be heard again,sounding the coming of spring.【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了春雨蛙的栖息地、叫声、外貌特征及生活习性等,重点介绍了春雨蛙的独特叫声。5.The text is written mainly to .A.tell people what spring peepers look likeB.let people know more about spring peepersC.explain why spring peepers singD.show environmental harmony in nature答案:B解析:写作意图题。本文主要介绍了春雨蛙的栖息地、独特的叫声、外貌特征及生活习性等,作者想通过该文让我们对春雨蛙有更多的了解,因此选择B项。6.What can we know about the spring peepers from the text?A.They prefer to live in the dry areas in North America.B.They are the first animals to make sounds in spring.C.They can live both in water and on land.D.They are active during the cold months of the year.答案:C解析:推理判断题。根据第一段第一句中的 “Spring peepers are found in wooded areas and grassy lowlands near pools” 及最后一段中的 “the female lays her eggs in water” 可知,春雨蛙是水陆两栖动物。因此选C项。7.What does the underlined word “release” in Paragraph 3 mean?A.Turn out.B.Break out.C.Leave out.D.Let out.答案:D解析:词义猜测题。根据画线词前面的 “They fill their vocal sacs with air until they look like a balloon” 可知,春雨蛙会将声囊中充入空气直至它们看起来像个气球,当它们释放空气的时候就会发出 “peep” 声,因此画线词应意为 “释放”。let out “放出,释放”,符合题意,故选D项。8.The best title for this text might be .A.The Ring of Tiny Frogs in SpringB.The Relationship Between Animals and SeasonsC.The Living Conditions of Spring PeepersD.The Invitation from a Male Peeper答案:A解析:主旨大意题。本文主要介绍了春雨蛙,它的最大特征就是春天到来时发出独特的叫声,因此A项为最佳标题。C(2020大连第一次模拟)Music lessons in early childhood bring about changes in the brain that could improve its performance far into adulthood,researchers say.Brain scans of young adults showed those who had formal musical training before the age of seven had thicker brain areas dealing with hearing and self-awareness.The findings note how brain development can be influenced by the age when children start to learn a musical instrument,and how those changes can continue into later life.“Early musical training benefits kids more than just making them enjoy music.It changes the brain,which could bring about cognitive(认知的) advances as well,”said Yunxin Wang of Beijing Normal University.“Our results suggest its better to start musical training before the age of seven,which agrees with what most piano teachers recommend,”she added.She hoped the results might help parents decide when was the best for their children to learn an instrument.The brains cortex(皮层) plays a leading role in ones abilities,from thought and language to memory and attention.The area matures rapidly in the early years of life,and its development could be affected more if a person starts musical training before it fully matures.Wang studied 48 Chinese students aged between 19 and 21 who had received formal music training for at least a year sometime between the ages of 3 and 15.Each had a scan to measure the thickness of the brains cortex.After considering sex and the number of years spent having music lessons,Wang found that musical training that started before the age of seven appeared to thicken areas of the brain involved in language skills and executive function,which is a persons ability to plan and accomplish tasks.“Were not sure why these changes occur,but a reasonable explanation is that early starters might depend more on hearing clues(线索) when learning music,since it might be more difficult for younger children to read music,”Wang said.【语篇导读】本文一篇议论文。北京师范大学的一项研究发现,儿童早期的音乐训练可以提高成年时的脑力,这一发现强调孩提时期的乐器学习如何对大脑发展产生影响以及这些影响是如何在日后生活中延续的。9.According to the researchers,musical training before the age of seven can .A.contribute to future workB.create a successful lifeC.develop all-round abilitiesD.deal with puzzling problems答案:A解析:推理判断题。根据文章第二、三、四段可知,7岁之前有过正规音乐训练的人,处理听力和自我意识的大脑区域会相对更厚,而且这些变化能延续到以后的生活中。故选A项。10.When conducting the research with the students,Wang .A.tested their language abilitiesB.watched their musical performancesC.focused on school behavior and achievementsD.measured the thickness of the brains cortex答案:D解析:细节理解题。根据第七段中的 “Each had a scan to measure the thickness of the brains cortex.” 可知,选择D项。11.It can be inferred from the last paragraph that .A.it must be hard for kids to read musicB.kids are more likely to learn music by hearingC.Wangs explanation has been the most reasonableD.Wang will research into the reasons for the brain change答案:B解析:推理判断题。最后一段说不确定为什么会出现这些变化,但有一个合理的解释,那就是儿童早期学习音乐的时候可能很难读音乐,于是他们更多地依靠自己的听觉线索,也就是说,孩子们更可能通过听觉来学音乐,因此选B项。12.For what purpose does the author write the text?A.To describe the development of brain.B.To challenge the previous discoveries.C.To present the findings of the research.D.To give advice on how to learn music.答案:C解析:写作意图题。本文主要是关于研究人员对于孩子早期学习音乐对大脑发育的研究的介绍,因此本文的写作意图就是介绍一项研究的成果,因此选C项。DPeople in old times built simple bridges with tree trunks and stone to cross small streams and rivers.Throughout human history mankind has looked to develop new and better ways of crossing water and valleys.The army of Persian king Xerxes crossed the Dardenelles strait to attack ancient Greece in 480 BC by using a bridge formed by hundreds of boats tied together.The Romans had earlier managed to cross the River Tiber with the wooden bridge known as Pons Sublicus.Leonardo Da Vinci was born in 1452 and his inventions would later change the world completely.As he entered his 50th year,Da Vinci designed a bridge to cross the Bosporus.The 240-metre bridge was planned to connect the two shores of the Golden Horn in Istanbul.However,the project was cancelled as the kings advisers did not believe the unusual structure could be successfully built.Five centuries later,artist Vebjorn Sand created a smaller version of the bridge using wood to cross a motorway five kilometres outside of Oslo.The Tianjin Eye is an enormous Ferris wheel(摩天轮) above the Yongle Bridge,which runs across the Hai River in Tianjin,China.It is 110-metres high and has 48 passenger cars.The structure offers wonderful views of the city,which is one of the main tourist attractions in China.It is said to be the only Ferris wheel to have ever been built above a bridge and it is the fourth highest in the world.Among London bridges the most curious of all is the Rolling Bridge in Paddington.It was designed by architect Thomas Heatherwick and was opened in 2020.The bridge curls up,as if it was a snake,every Friday at midday,becoming an octagonal sculpture(八角形塑镜).In 2020,the bridge won the British Structural Steel Design Award.13.How did the Persian king build the bridge to attack ancient Greece?A.With tree trunks and stone.B.By putting hundreds of boats together.C.With large amount of wood.D.By putting stones up.答案:B解析:细节理解题。根据文章第一段中的“.to attack ancient Greece .by using a bridge formed by hundreds of boats tied together.”可知,波斯军队是用连接战船的方法搭建栈桥,对希腊军队展开进攻的。14.Why was the Bosporus Bridge project cancelled?A.Because the bridge would connect two shores.B.Because the project was too unusual.C.Because the bridge was thought impossible to build.D.Because it would use too much wood.答案:C解析:细节理解题。根据第二段中的“.the project was cancelled as the kings advisers did not believe the unusual structure could be successfully built.”可知,当时国王的顾问们认为这个项目难以成功实施,因此废弃。故选C项。15.What is the function of the Tianjin Eye?A.It is one the highest Ferris wheel in the world.B.People will cross the river in the passenger cars.C.People can have full views of the whole city.D.Tourists across the country have been attracted to the Tianjin Eye.答案:C解析:细节理解题。根据第三段关于“天津眼”的介绍可知,人们乘坐摩天轮是为了一览城市风光,因此选B项。16.What can we infer from the passage?A.Thomas Heatherwicks design was very creative.B.Leonard Da Vincis bridge design was very successful.C.Vebjorn Sand carried out Da Vincis project 50 years later.D.The bridge is the most important inventions in the world.答案:A解析:推理判断题。与文章中介绍的其他桥梁相比较,“滚桥”的设计出人意料,别具特色,因此说Thomas Heatherwick的设计很有创新性。EGeorge Herman Ruth was born in Baltimore,Maryland in 1895.He suffered a lot from the hard life in childhood when his parents died.At the age of eight,he was sent to live at Saint Marys industrial school for boys,where he was taught how to play baseball.By the age of 18,George was an excellent baseball player.In 1914,he was introduced to Jack Dunn,manager of the Baltimore Orioles minor league baseball team(职棒小联盟队).He liked the young man very much.The older Orioles players joked about the new young player.They called him,“Dunns babe”.The young baseball player became known forever as Babe Ruth.In later years of his career,he proved to be an outstanding baseball player.In 1920,he hit 59 home runs(全垒打).Babe Ruths baseball skill and friendly nature made him famous across the country and around the world.Baseball fans loved Babe Ruth because he was what some people called “larger than life”.Sports writer Paul Gallico wrote that whenever Ruth hit a ball out of the baseball park the fans would become so excited that they were ready to break the seats.In fact,in 1920,a man reportedly died of excitement while watching Babe Ruth hit a home run.In 1930,Ruth earned 80,000 dollars.This was more money than the president of the United States,Herbert Hoover,earned that year.Ruth also earned money by permitting his name to be used on many products.A candy
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年护理管道 题库及答案
- (正式版)DB65∕T 4303.3-2020 《杏机械化加工设备 第3部分:杏清洗机 操作规程》
- 2025年社区医保考试试题及答案
- 生产人员笔试试题及答案
- 2025年护理人员法律法规试题(附答案)
- 波利奥病毒感染的生物标志物发现-洞察及研究
- 基于大数据的临床决策支持系统研究-洞察及研究
- 自然语言交互检索-洞察及研究
- 第二节 基因工程的基本工具说课稿高中生物北师大版2019选择性必修3 生物技术与工程-北师大版2019
- 6 饱览青藏高原美景-一添加图片教学设计-2025-2026学年小学信息技术(信息科技)五年级上册桂教版
- 2025上半年信息系统项目管理师(高级软考)综合知识真题及解析
- 呼吸衰竭护理疑难病例讨论
- 熠星创新创业大赛
- 《瑞吉欧课程模式》课件
- 特种作业电工安全培训
- DB37-T 1933-2022 氯碱安全生产技术规范
- 《秸秆还田》课件
- 导游证《中国古代建筑》知识考试(重点)题库(含答案)
- 2024-2025学年广东省深圳市宝安区富源学校九年级(上)第一次月考数学试卷(含答案)
- 红领巾爱祖国 星星火炬耀成长主题班会2
- 新高考生物综合复习《稳态与调节》高考真题汇编(图片版含答案)
评论
0/150
提交评论