2021-2022学年湖南省常德市石门县第四中学高三英语期末试题含解析_第1页
2021-2022学年湖南省常德市石门县第四中学高三英语期末试题含解析_第2页
2021-2022学年湖南省常德市石门县第四中学高三英语期末试题含解析_第3页
2021-2022学年湖南省常德市石门县第四中学高三英语期末试题含解析_第4页
2021-2022学年湖南省常德市石门县第四中学高三英语期末试题含解析_第5页
已阅读5页,还剩2页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2021-2022学年湖南省常德市石门县第四中学高三英语期末试题含解析一、 选择题1. Ricardo Abad recently ran 500 days. Amazingly, he managed to work his full time job at the same time. Aon Bout Cin Dwith参考答案:A 考查介词,他设法同时从事全职工作。2. _ from endless homework on weekends, the students now find their own activities, such as taking a ride togeth

2、er to watch the sunrise.A. Freed B. Freeing C. To free D. Having freed参考答案:A略3. In most cases, college graduates dont mind what job they will do so long as it is one _ they can earn money to support themselves. A. what B. whereC. thatD. how参考答案:B4. 一How long have you been in this office? 一Just a few

3、 minutesI _ here together with my cousinAhave walked Bhad walkedChave been walking Dwalked参考答案:D 5. The enemy army the small village in order to take it by surprise . A. was heading B. was heading fromC. was heading D. was heading for参考答案:D6. What did David demand in the meeting just now? _ a chance

4、 to join the Debating Club. A. Being offered B. Having been offered C. To be offered D. To have been offered参考答案:C7. _he wants to go somewhere, she has to wait her father to drive her.A. If B. Until C. Although D. Because参考答案:A【考点】连词连接词【试题解析】if如果;Until直到.才;although 虽然;because因为。根据句意,可知选A。句意:如果她想去某个地

5、方,她不得不叫她的爸爸开车送她去。8. When I _home, I caught a thief stealing from a passer-by.A. headedB. was heading C. has headed D. had headed参考答案:B9. It doesnt matter _you pay by cash or credit card in this store.A. whether B. how C. what D. why参考答案:A10. Baggage Reclaim is a place at an airport _ you collect you

6、r baggage after arrivingAthat Bwhen Cwhere Dwhich参考答案:C11. It is obvious that people hold different opinions about voluntary services should be financially rewardedAthat Bwhat Chow Dwhether参考答案:D12. _ into many languages, the book is popular in many countries. A. Being translated B. Having translate

7、d C. To be translated D. Having been translated参考答案:D13. Everyone has periods in their lives _ everything seems very hard.A. whenB. whereC. whichD. that参考答案:A14. Congratulations on your promotion. Go out for dinner, OK? Good! _, just you and me.A. Follow me B. My treatC. My pleasure D. Allow me参考答案:

8、B【详解】考查情景交际。A. Follow me跟我学;B. My treat 我请客;C. My pleasure别客气;D. Allow me让我试试。句意:祝贺你晋升。出去吃晚饭,好吗?!我请客,只有你和我。结合句意可知答案为B。15. As the number of _ newborn babies decreases, more couples should be encouraged to have _ second child. A. /; theB. the; a C. /; aD. the; /参考答案:C16. Seeing a stranger with a knife

9、 in his hand, the little girl stood under the tree, _ out of her mind. A. frightened B. be frightened C. to be frightened D. frightening 参考答案:A30. When questions in class, one should answer them as clearly as possible. A. asking B. asked C. to be asked D. to ask参考答案:B略18. If Doric continue doing thi

10、ngs like that, he _ face the music one day!A. can B. should C. would D. shall参考答案:D19. Many ordinary people fought against _ in order to create a fairer society.A.distribution B.arrangement C.insecurity D.privilege 参考答案:D二、 完型填空20. 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A.B¥C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。The easy w

11、ay out isnt always the easiest. I learned that lesson when I decided to treat Doug, my husband of one month, to a special meal. I 41 to make homemade bread. Knowing the bread would take time, I 42 it as soon as Doug left for work.As l was not 4 3 in cooking, I thought if a dozen was good, two dozen

12、would be better, so I 44 .everything. As Doug loved oranges, I also opened a can of orange and 45 it all into the bowl. Soon there was a sticky dough(面团)covered with 46 yellowish marks. Realizing I was 47 ,I put the dough in the rubbish bin outside so 1 wouldnt have to 48 Doug laughing at my work. I

13、 went on preparing the rest of the 49 ,and when Doug got home, we sat down to Cornish chicken with rice. He tried to enjoy the meal but seemed 50 . Twice he got up and went outside, saying he heard a 51 The third time he left, I went to the window to see what he was doing. I saw Doug standing about

14、three feet from the 52 ,holding the lid up with a stick and looking 53 .When I came out of the house, he dropped the stick and explained that there was something 54 in our rubbish bin. Picking up the stick again, he held the lid up enough for me to see. I felt 55 .But I stepped closer and looked har

15、der. Without 56 it was my work. The hot 57 had caused the dough to double in size and the fermenting yeast(酵母)made the surface. 58 and sigh as though it were breathing.I could see why Doug was shaken. I had to admit what the“ 59 was and why it was there. I dont know who was more 60 by the whole thin

16、g-Doug or me.41. A. chose B. managed C. had D. remembered 42. A. looked for B. got ready for C. started on D. worried about43. A. weak B. interested C. successful D. experienced44. A. used B. collected C doubled D. tried45.A. poured B. watered C. dipped D. threw46.A.pleasant B. ugly C. big D. light

17、47. A. defeated B. injured C. dropped D. lost. 48.A.feel B. keep C. face. D. stop 49.A. bread B. orange Crice D. meal 50.A.disappointed B. disturbed. C. frightened. D. ashamed51. A. voice B. cry C. shout D. noise52.A.window B. house C. rubbish bin D. door53. A. around B. upward C. inside D. out54. A

18、. alive B. important C. new D. different55. A. happy B. cold C. angry D. inspired56. A. hesitation B. doubt C. delay D. exception57. A. pot B. floor C. earth D. sun58. A. burn B. walk C. shake D. work59. A. art B. work C. trouble maker D .living thing60. A. embarrassed B. nervous C. regretful D. awk

19、ward参考答案:41-45 ACDCA46-50 BACDB51-55 DCCAB56-60 BDCDA【试题解析】41根据文章的内容并结合选项的意思,可知A选项“选择”符合文意,故选A。42根据空格前的一句Knowing the bread would take time可知道,作者必须在她老公上了班以后马上开始做了,故选C。43由下文可知道作者所做的面包最后被她自己扔到了垃圾桶,故她并不是一个有经验的(experienced)人,故选D。44根据本空格前的I thought if a dozen was good,two dozen would be better,可知她要double(

20、加倍)她所做的东西的分量,故选C。45根据对上下文的理解,可知她是把橙汁倒进(pour)去的,故选A。 46根据下文讲作者所做的面包最后被她自己扔到了垃圾桶,可知她做的那团东西很难看(ugly),故选B。47还是根据下文讲作者所做的面包最后被她自己扔到了垃圾桶,再结合选项的意思,可知她被打败了(defeat),故选A。48根据空格后面写的Doug laughing at my work,可知道作者不想让她老公看到她的“杰作”以后取笑她,不想面对(face)他的取笑,故选C。49根据文章的第二句I learned that lesson when I decided to treat Doug,

21、my husband of one month,to a special meal,可知此题应选D,这里考察的是同词复现。50后面讲到作者的老公在吃饭的时候出去外面几次,说明了受到了打扰(disturb),故选B。51根据后面说作者的老公误以为垃圾桶里有某种生物,可知道他说听到里面有噪音(noise),故选D,voice一般是指悦耳的声音,故不符合此处的意思不选。52根据上下文的意思,可知此处应该是去看垃圾桶(rubbish bin),故选C。53根据上下文的意思,可知老公开始说是听见垃圾桶里面有声音,故要看里面(inside)故选C。54联系上下文,既然是说在垃圾桶听见了声音,故声音必定是从

22、有生命的(alive)的生物中传出来,故选A。55根据上下文并结合选项的意思,可知选A,因为当时作者对那些东西的反应是冷淡的。56后来作者看到了才想到那是她之前的“杰作”,故语气非常肯定,without doubt(毫无疑问),故选B。57根据常识,面粉暴露在阳光下受热了,就会发大了,故选D。58由于面粉当时还在发酵状态,故当时垃圾桶的情况还是在晃动(shake),故选C。59根据上下文可知这团正在阳光下发酵的面粉,就是指作者丈夫一直在说的“生物”,故选D。60根据当时的情景,可知道作者不知道是她老公感到尴尬还是她感到尴尬了,故选A。21. To this day, I remember my

23、 mums letters. It all _36_ in December 1941. Every night she wrote to my brother Johnny, who had been _37_ that summer. We had not heard from him since the Japanese attacked Pearl Harbor.Mum claimed that there was a direct _38_ from the brain to the written word that was just as strong as the light

24、God has granted us. She trusted that this light would _39_ Johnny. I dont know if she said that to _40_ her mind or all of ours. But I do know that it helped us _41_ together, and one day a letter from Jonny really did arrive. Johnny was alive on an island.I had always been amused by the fact that m

25、um _42_ her letters, “Cecilia Capuzzi”, and I _43_ her about why she didnt just write “Mum”. I hadnt been aware that she _44_ thought of herself as Cecilia Capuzzi. Not as Mum. I began seeing her in a new light, this small _45_ yet strong woman. We often sat recalling the days when our family was fi

26、lled with laughter of four boys. They had all moved away from home to work, enrolled in the _46_, or got married. All except me. Around next spring mum had got two more sons to _47_. Little by little, the rumour about mums letters _48_. One day a small woman knocked at our door. She opened her bag a

27、nd _49_ a pile of airmail letters, begging mum to read them from her son who was a soldier in Europe. Mum read the letters one by one. The womans eyes _50_ with tears. A few days later the woman returned with a friend, then another one and yet another onethey all needed letters. Mum had become the _

28、51_ in our town.“All people in this world are here with one particular _52_,” Mum said. “_53_, mine is to write letters.” She tried to explain why it _54_ her so much. “A letter_55_ people like nothing else. It can make them cry, it can make them laugh and it makes the world seem very small. My dear

29、, a letter is life itself!”36. A. gatheredB. disappearedC. startedD. happened37. A. calledB. draftedC. arrestedD. trained38. A. linkB. signalC. routeD. result39. A. warmB. guideC. tellD. find40. A. focusB. calmC. broadenD. strengthen41. A. swingB. struggleC. stickD. settle42. A. beganB. answeredC. s

30、ignedD. sealed43. A. teasedB. persuadedC. remindedD. informed44. A. neverB. seldomC. everD. always45. A. liberalB. delicateC. reliableD. uneducated46. A. universityB. serviceC. courseD. army47. A. cater toB. relate toC. write toD. subscribe to48. A. circulatedB. aroseC. fadedD. ceased49. A. set outB

31、. pulled outC. put outD. turned out50. A. sprang upB. welled upC. looked upD. turned up51. A. writerB. editorC. assistantD. correspondent52. A. orderB. ambitionC. letterD. purpose53. A. ApparentlyB. GraduallyC. InitiallyD. Eventually54. A. pushedB. challengedC. absorbedD. relaxed55. A. unitesB. draw

32、sC. cheersD. associates参考答案:36. C 37. B 38. A 39. D 40. B 41. C 42. C 43. A 44. D 45. B 46. D 47. C 48. A 49. B 50. B 51. D 52. D 53. A 54. C 55. A这是一篇散文。作者回忆了母亲喜欢写信,信中充满着母亲对孩子的爱,这种爱能触摸到的温暖从指尖到作者的心里。母亲写信的事渐渐传开了,很多人都来找母亲帮忙,她已经成为一名“通讯员”。母亲告诉作者信起到了连接感情纽带的作用,无可替代地把人与人连在一起,信就是生命本身。【36题详解】考查动词辨析。A. gather

33、ed聚集;B. disappeared消失;C. started开始;D. happened发生。句意:事情要从 1941 年 12月说起。作者在回忆,开始的时间是1941 年 12月。故C选项切题。【37题详解】考查动词辨析。A. called呼叫;B. drafted 征兵;C. arrested逮捕;D. trained训练。句意:母亲每晚都给我弟弟约翰写信,那年夏天约翰应征入伍。由下文“ We had not heard from him since the Japanese attacked Pearl Harbor”可知,自从日本袭击珍珠港以后,他就一直杳无音信。所以约翰是一名军人

34、,那年夏天约翰应征入伍的。故B选项切题。【38题详解】考查名词辨析。A. link 联系;B. signal信号;C. route路线;D. result结果。句意:她深信思想和文字是直接相连的,这种联系就像上帝赋予人类的光芒一样强大。母亲把自己对儿子的挂念,都用文字表达了出来。所以她深信思想和文字是直接相连。故A选项切题。【39题详解】考查形容词辨析。A. warm 使暖和;B. guide指导;C. tell告诉;D. find发现。句意:这道光芒终会照耀到约翰的身上。由上文可知,约翰杳无音信,母亲写信给儿子,并相信上帝能够帮助她找到自己的儿子。所以这里用光芒比喻上帝的帮助,照在约翰身上,

35、实际上就是找到了约翰。故D选项切题。【40题详解】考查动词辨析。A. focus(使)集中;B. calm 使安静;C. broaden 扩大;D. strengthen 使稳固。句意:虽然我不肯定她是否只是在安慰自己,或是我们。母亲对儿子的挂念只能通过信的形式表达出来,可见这也是在安慰自己或者家人。这更是一种希望。故B选项切题。【41题详解】考查动词辨析。A. swing 摇摆;B. struggle挣扎;C. stick 钉住;D. settle解决。句意:但我们一家人却因此更加亲密。而最终我们终于等到了约翰的回信。母亲的信是情感的纽带,所以家人也因此而更加亲密。故C选项切题。【42题详解

36、】考查动词辨析。A. began开始;B. answered回答;C. signed在上签字;D. sealed 封上。句意:母亲总以“塞西莉娅?卡普奇”署名,每每令我忍俊不禁,还要嘲笑她几句。根据常识可以判断出,写信要在信封上写上寄信人的姓名和地址。所以signed “在上签字”符合句意。故C选项切题。【43题详解】考查动词辨析。A. teased 取笑,调侃;B. persuaded说服;C. reminded提醒;D. informed 告知。句意:母亲总以“塞西莉娅?卡普奇”署名,每每令我忍俊不禁,还要嘲笑她几句。因为母亲以“塞西莉娅?卡普奇”署名,所以作者忍不住会“嘲笑”她。这种“嘲

37、笑”即使孩子的一种天性,也是一种母亲和孩子之间的一种特别的爱。故A选项切题。【44题详解】考查副词辨析。A. never决不;B. seldom 很少;C. ever曾经;D. always一直。句意:以前我一直没有留意到她把自己当成塞西莉娅?卡普奇,而不是母亲。always是含有肯定意义的程度副词,其基本意思是指某个行为发生频率的百分之百或某种状态存在的自始至终。这里表示以前作者一直没有留意到母亲把自己当成塞西莉娅?卡普奇。故D选项切题。【45题详解】考查形容词辨析。A. liberal 慷慨的;B. delicate雅致的;C. reliable可依靠的;D. uneducated 未受过

38、良好教育的。句意:我不禁以新的眼光打量自己的母亲,她是多么优雅,又是那么矮小,但是又很坚强。作者以新的眼光打量自己的母亲,此时母亲时优雅的。所以 delicate“雅致的”符合句意。故B选项切题。【46题详解】考查名词辨析。A. university大学;B. service服务;C. course课程;D. army军队。句意:现在他们都因工作、入伍或婚姻纷纷离开了家。enroll in the army“入伍”。由前文可知,母亲的孩子有参军入伍的。 所以 army“军队”符合句意。故D选项切题。【47题详解】考查动词短语辨析。A. cater to 迎合;B. relate to与有关;C

39、. write to 写信给;D. subscribe to 同意。句意:第二年春天,母亲也要开始给另外两个儿子写信了。由上文“wrote to”可知,本空处是原词再现。说明母亲也要开始给另外两个儿子写信了。故C选项切题。【48题详解】考查动词辨析。A. circulated 传播;B. arose 产生;C. faded 逐渐消失;D. ceased 停止。句意:母亲写信的事渐渐传开了。由下文可知,很多人来找母亲读信或者写信,所以母亲写信的事渐渐传开了,很多人才会找她来帮忙。故A选项切题。【49题详解】考查动词短语辨析。A. set out着手;B. pulled out 抽出;C. put

40、 out扑灭;D. turned out结果是。句意:女人打开背包,掏出一叠航空信。她乞求母亲帮她读信的内容。信是女人在欧洲参战的儿子写来的。and 连接两个并列的动作,所以先是打开背包,然后掏出一叠航空信。故B选项切题。【50题详解】考查动词短语辨析。A. sprang up 突然冒出;B. welled up 涌出(泪水);C. looked up查找;D. turned up出现。句意:听完,那女人的眼里充满了泪水。由前文可知,女人的儿子在欧洲作战,是一名士兵。所以这个女人在听完信后哭了起来。故B选项切题。【51题详解】考查名词辨析。A. writer作家;B. editor编辑;C.

41、assistant助手;D. correspondent 通讯员。句意:妈妈变成了我们城镇的通讯员。很多人找母亲读信或者写信。所以母亲成了城镇的“通讯员”。故D选项切题。【52题详解】考查名词辨析。A. order命令;B. ambition野心;C. letter信;D. purpose目的。句意:每个人来到这个世界都有一个特别的目的。显然,我就是来写信的。这里说明了每个人来到这个世界都有一个特别的目的,以此说明母亲的目的是什么。故D选项切题。【53题详解】考查副词辨析。A. Apparently明显地;B. Gradually逐渐地;C. Initially 最初;D. Eventuall

42、y最终地。句意:每个人来到这个世界都有一个目的。显然,我就是来写信的。由“mine is to write letters.”可知,我就是来写信的,这是很明显地。故A选项切题。【54题详解】考查动词辨析。A. pushed推;B. challenged挑战;C. absorbed 吸引;D. relaxed 放松。句意:母亲试着解释她为何如此沉迷写信。由上文可知,母亲喜欢用信表达自己的情感。所以 absorb “吸引”符合句意。故C选项切题。【55题详解】考查动词辨析。A. unites团结;B. draws勾画 (轮廓);C. cheers欢呼;D. associates 使相关。句意:信无

43、可替代地把人与人连在一起。由下文“ It can make them cry, it can make them laugh and it makes the world seem very small”可知,信让人笑,让人哭,让世界变小。所以信起到了纽带的作用,无可替代地把人与人连在一起。故A选项切题。三、 阅读理解22. Marlon Brando is widely considered the greatest movie actor of all time.Hewas born in Omaha Nebraska in 1924. He was named after his fat

44、her, a salesman. His mother, Dorothy, was an actress in the local theater.Marlon Brando moved to New York City when he was 19 years old in 1943. He took acting classes at the New School for Social Research. One of his teachers was Stella Adler, who taught the Method style of realistic acting. The Me

45、thod teaches actors how to use their own memories and emotions to identify with the characters they are playing.Marlon Brando learned the Method style quickly and easily. Critics said he was probably the greatest Method actor ever. One famous actress commented on his natural ability for it. She said

46、 teaching Marlon Brando the Method was like sending a tiger to jungle school.Marlon Brando appeared in several plays. He got his first major part in a Broadway play in 1947, at the age of 23. He received great praise for his powerful performance at Stanley Kowalski in Tennessee Williams play,A Stree

47、tcar Named Desire. His fame grew when he acted the same part in the movie version, released in 1951.Marlon Brando won the Best Actor Oscar forThe God Father, but he rejected it. He sent a woman named Sasheen Littlefeather to speak for him at the Academy Awards ceremony. She said that Brando could no

48、t accept the award because of the way the American film industry treated Native Americans. The people at the Academy Awards ceremony did not like the speech. But some experts think the action helped change the way American Indians were shown in movies.Marlon Brando acted in about forty movies. He wa

49、s nominated for a total of eight Academy Awards. But he earned a bad boy reputation for his public outbursts and unusual behaviours. According toLos Angelesmagazine, Brando was rock and roll before anybody knew what rock and roll was. His later life was marked with family tragedies. His son Christia

50、n went to prison for killing his daughter Cheyenes boyfriend. Cheyene later committed suicide. Brando became lonely. He worked occasionally for the money. But, in his prime, Marlon Brando was an actor other actors could only hope to become.65.According to the passage, the Method _.A. requires actors

51、 to use their imagination in actingB. made Marlon Brando a great and famous actorC. wasnt very difficult for Marlon BrandoD. can be most effectively learned in a jungle66.The speech at the Academy Awards ceremony _ at the time.A. made Sasheen Littlefeather well-knownB. was well-received by Native Am

52、ericansC. changed peoples attitude to American IndiansD. received both positive and negative responses67.Which of the following is NOT true according to the passage?A. Marlon Brandos later life was troubled and unhappy.B.A Streetcar Named Desirewas later adapted into a movie.C. Marlon Brando was the

53、 first rock star in USA.D. As an actor, Brandos talent was unparalleled.68. The purpose of this passage is to _.A. inform us of Marlon Brandos attitude to civil rights movementB. introduce Marlon Brando as one of the greatest actorsC. help us understand Marlon Brandos secret to successD. instruct us

54、 how to become a great actor like Marlon Brando参考答案:CDCB23. As a published author with a degree in English, 33-year-old Tom Williams has achieved more than many people will in a lifetime. What makes those achievements more impressive is that hes dyslexic.At school Tom, who has worked as a literary a

55、gent and now has a full-time job with a digital publishing company, would often find keeping up in lessons so tiring that he would fall asleep. “I found it quite frustrating that everybody else had neat handwriting and could spell and I just couldnt do what they could,” says Tom, who has written a r

56、espected biography of crime writer Raymond Chandler.It wasnt until the age of 17 that he was given a test for dyslexia that showed why hed struggled for so long. He was always studying for A-levels including English.“My teacher didnt think Id get the grades I was capable of,” he says. “So she pushed

57、 for me to be tested and Im grateful that she did.”Until his diagnosis Tom had been ranked somewhere in the middle of his classes at school. He couldnt understand why assignments would come back covered in red ink. However, after Toms diagnosis, when his condition began to be taken properly into account, he found himself at the top of the class.To study English well, he wrote down new words as he came across them and tried to find somewhere quiet and well li

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论