广东省汕头市仙波中学2022年高三英语下学期期末试卷含解析_第1页
广东省汕头市仙波中学2022年高三英语下学期期末试卷含解析_第2页
免费预览已结束,剩余1页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、广东省汕头市仙波中学2022年高三英语下学期期末试卷含解析一、 选择题1. - Shall I go and buy some food for dinner? - No, I have stored a lot in the fridge. That _ be enough. A. can B. may C. might D. ought to参考答案:D2. Lucy has got accustomed _ western food by herself.A to cooking B to cookC with cooking D cook参考答案:A考查固定搭配。句意:露西已经习惯了自

2、己做西餐。get/ be accustomed to doing sth.习惯于做某事,是固定搭配。故选A。3. 35It is a _ taste whether you like western classic music or Chinese folk music Aprivate Bindividual Cpersonal Dsingle参考答案:C略4. Since you the work ,you might as well fimish itA、have started B、started C、hadnt started D、start参考答案:A5. Flight 331 i

3、s being _. Id better be on my way. Goodbye. Bye. Happy landing!A. appealed B. announced C. commanded D. delivered参考答案:B略6. Unluckily, we missed the train. we early.A. must have set out B. had set out C. should have set out D. set out 参考答案:C30. My aunt _ in Beijing for 20 years. She has settled down

4、in Singapore now. A. has lived B. was living C. lived D. has been living 参考答案:C略8. What moved us most was that some ordinary people volunteered to help those _ in the storm in Beijing.A. catching B. having caught C. to be caught D. caught参考答案:D9. _ to protecting the endangered species for many years

5、, Dr. Wilson has been awarded several prizes in the world.A. Devoting B. To devoted C. Devoted D. To be devoted参考答案:C10. The patient was still in danger, because after the transplant, his body _ the new heart.Arejected BreservedCreleased Drefreshed参考答案:A【详解】考查动词词义辨析。句意:病人仍然处于危险之中,因为移植后,他的身体排斥新的心脏。A.

6、 rejected拒绝,排斥 B. reserved 储存,预留 C. released 释放 D. refreshed更新。根据句意,可知选A。11. I stayed in the country with Grandpa, and it was _ I wanted to be. A. whom B. which C. what D. where参考答案:D略12. Peter was so excited he received an invitation from his friend to visit Chongqing. A. where B. that C. why D. wh

7、en 参考答案:D。 解析:当皮特收到朋友的邀请来参观重庆时,他非常的兴奋。When引导了时间状语从句, 该题易误选B。that 不能作为答案的原因是前后的逻辑关系不成立。 13. Now the worlds attention _ the stocking markets, as they have great influence on the worlds economy.A. is fixing on B. is being fixed onC. has fixed on D. had been fixed on参考答案:B考察时态语态。句义为现在世界关注的焦点都在股票市场上,因为它们

8、对世界经济已经了有很大的影响。 attention 与focus 之间为被动关系。Now 提示用现在进行时。14. _ for our dreams, as the principal addressed at the graduation ceremony, offers us a sense of belonging.A. Being struggled B. Struggling C. Struggle D. To be struggled参考答案:7、【答案】B考查非谓语动词。本句中“as the principal addressed at the graduation ceremo

9、ny”是方式状语从句,意为“像校长在毕业典礼上说的那样”,去掉该句的干扰,则可看出谓语动词offers 前面少主语,并且“为了梦想而奋斗”没有被动含义,故选B。【解析】15. No driving after drinking is a rule that every driver _ obey in our country.Awill Bshall Cmay Dcan参考答案:B【目的】考查情态动词的用法。句意:严禁酒后驾车是在我们国家每个司机必须遵守的一个制度。shall用于一、三人称表示警告、命令、威胁、允诺等。故选B。二、 完型填空16. An acrobatic(杂技的)master

10、 performed a tightrope(钢丝)walk between two mountains, which attracted thousands of people.When the 11 started, he went to one end of the tightrope, 12 straight at the goal ahead, with open arms, walking slowly step by step to the opposite side of the mountain. Immediately, the audience 13 loud appla

11、use. “If my hands are tied, do you also believe I can 14 ?” he asked the audience. 15 , some people didnt believe, but in order to know the 16 , they said, “We believe you !”Then, he had his hands tied with a rope and walked past 17 .He looked around and said,“If Im blindfolded(蒙着眼睛的)with my hands t

12、ied,do you 18 believe I can go past ?” This time,the people said without 19 ,“We believe you!” In this way,his eyes were 20 with a black clothHe moved slowly to the tightrope and walked along it inch by inchThis time,he went past once againThe audience burst into 21 Then,he 22 a child and asked all

13、the people. “If I put him on my shoulders 23 Im blindfolded with my hands tied as well,do you still believe I can make it?”All the people replied before 24 ,“We believe you!” “I ask you again,do you really believe me?” “Yes,we believe you completely!”Then,he said,“Well then, since you believe me, 25

14、 my child with yours. Who will? ”All of a sudden,the audience fell 26 The silence lasted for nearly ten minutesAfter ten minutes,the acrobatic master said nothing,just put the child on his shoulders and walked past along the tightropeSure enough,this time he 27 once moreFaced with things far from th

15、eir own 28 ,people can often make judgments easily and quickly,but once involved in(牵涉)it,most of people “cannot 29 itclearly”. Only those who are really confident,like the master in the tightrope walk, can stay 30 at any time11Atalent Bplay CprogramDshow12Astepping Bstaring Cwandering Dpointing13Ab

16、roke into Bcame into Cgave offDsent out14Aget through Bwalk down Cgo across Dpass around15AFinally BActually CHopefully DEspecially16Aresult Bexperience Cchallenge Dtrick17Aslightly B1uckily Csmoothly Dnervously18Aeven Bjust Calways Dstill19Adifficulty Bhesitation Cconcern Dmercy20Ablocked Bhidden C

17、covered Dequipped21Acheers Bjoy Ctears D1aughter22Achose Bsupported Cpushed Dheld23Atill Bbefore Cwhile Dsince24Aarguing Bthinking Crefusing Dwondering25A exchange Bcompare Ctake Dtreat26Asilent Bnoisy Cdoubtful Danxious27Awon Bwalked Cacted Dsucceeded28Achildren Bfears Cinterests Dperformances29Ase

18、nseBsee Cunderstand Drealize30Aawake Bencouraged Cpatient Dfocused参考答案:11D 根据上文第一段An acrobatic(杂技的)master performed a tightrope(钢丝)walk可知是一场表演,因此选D。12Bstaring意为“盯着看”,根据下文walking slowly可知是这个演员盯着前面的目标看,作伴随状语。13A词组辨析。根据上文杂技演员到达了山的对面,因此人群突然爆发出掌声。break into意为“突然开始”;come into意为“进入”;give off意为“散发出”;send ou

19、t意为“发送,分发;排出”,均不符合句意。14C词组辨析。句意为“如果我把双手绑起来,你们相信我能走(钢丝)过去吗?”go across意为“穿过”;get through意为“熬过困境;接通电话;通过测试”;pass around意为“传递”;walk down不是固定词组,因此选C。15B根据下文didnt believe和We believe you可知人们实际上是不相信的,但为了知道实验的结果,他们就说相信。因此本题选B。16A解析同40题。experience意为“经历”;challenge,意为“挑战”;trick意为“把戏”。17C根据下文可知这次尝试成功了,因此选C,意为“平稳

20、地”。18Dstill意为“仍然”,因为上文观众回答的是相信这个演员,因此这又一次的挑战。演员问观众是否仍然相信自己。19Bwithout hesitation意为“毫不犹豫”,因为有了刚才成功的例子,这次观众回答地毫不犹豫。20Cbe covered with意为“被覆盖”,对应上文If Im blindfolded(蒙着眼睛的)。21A cheers意为“欢呼”,根据前一句可知这次演员又成功了因此观众发出欢呼声。22D held意为“举起”,根据下文If I put him on my shoulders可知演员这次要托举一个孩子来走钢丝,同时双眼被蒙上双手被绑上。23Cwhile意为“当

21、的时候”,强调一段时问过程。24Bbefore thinking意为“想都不想”根据前面两次的挑战,观众相信这个演员能够完成这次挑战,因此他们不假思索地就做出了肯定的回答。25A根据下文可知演员这次想用自己的孩子和观众的孩子交换。exchange-意为“交换”。26Asilent意为“沉默的,安静的”,根据下文The silence lasted for nearly ten minutes可知人群突然安静了下来。27D succeed意为“成功”。根据句意可知这个演员仍然用自己的孩子来表演,并且又一次成功了。28C interests意为“利益”。根据杂技演员的例子可以看出,人们在与自己利益

22、无关的事情上总是能很快做出判断。29B see意为“明白,理解”。根据but可知前后两种情况表示对比关系,因此选B30Dfocused意为“专注的,专心的”。根据文章可知作者的结论就是:只有那些真正自信的人,就像钢丝绳上的演员一样,才能一直都保持专注。而其它选项均不符合文意。三、 阅读理解17. The latest research suggests that the key factor separating geniuses from the merely accomplished is not I.Q., a generally bad predictor of success. In

23、stead, its purposeful practice. Top performers spend more hours practising their craft. It you wanted to picture how a typical genius might develop, youd take a girl who possessed a slightly above average language ability. It wouldnt have to be a big talent, just enough so that she might gain some s

24、ense of distinction. Then you would want her to meet, say, a novelist, who coincidentally shared some similar qualities. Maybe the writer was from the same town, had the same family background, or shared the same birthday. This contact would give the girl a vision of her future self. It would hive h

25、er some idea of a fascinating circle who might someday join. It would also help if one of her parents died when she was 12, giving her a strong sense of insecurity and fueling a desperate need for success. Armed with this ambition, she would read novels and life stories of writers without end. This

26、would give her a primary knowledge of her field. Shes be able to see new writing in deeper ways and quickly understand its inner workings. Then she would practise writing. Her practice would be slow, painstaking and error-focused. By practising in this way, she delays the automatizing process. Her m

27、ind wants to turn conscious, newly learned skills into unconscious. Automatically performed skills. By practising slowly, by breaking skills down into tiny parts and repeating, she forces the brain to internalize a better pattern of performance. Then she would find an adviser who would provide a con

28、stant stream of feedback, viewing her performance form the outside, correcting the smallest errors, pushing her to take on tougher challenges. By now she is redoing problems how do I get characters into a roomdozens and dozens of times. She is establishing habits of thought she can call upon in orde

29、r to understand or solve future problems. The primary quality our young writer possesses is not some mysterious genius. Its the ability to develop a purposeful, laborious and boring practice routine; the latest research takes some of the magic out of great achievement. But it underlines a fact that

30、is often neglected. Public discussion is affected by genetics and what were “hard-wired” to do. And its true that genes play a role in our capabilities. But the brain is also very plastic. We construct ourselves through behaviour. 51. The passage mainly deals with . A. the function of I.Q. in cultiv

31、ating a writer B. the relationship between genius and success C. the decisive factor in making a genius D. the way of gaining some sense of distinction 52. By reading novels and writers stories, the girl could . A. come to understand the inner structure of writing B. join a fascinating circle of wri

32、ters someday C. share with a novelist her likes and dislikes D. learn from the living examples to establish a sense of security 53. In the girls long painstaking training process, _. A. her adviser forms a primary challenging force to her successB. her writing turns into an automatic pattern of perf

33、ormance C. she acquires the magic of some great achievement D. she comes to realize she is “hard-wired” to write 54. What can be concluded from the passage? A. A fueling ambition plays a leading role in ones success B. A responsible adviser is more important than the knowledge of writing. C. As to t

34、he growth of a genius, I.Q. doesnt matter, but just his/her effort. D. What really matters is what you do rather than who you are. 参考答案:CABD18. Just before midnight, six University of Cincinnati students were watching TV in an on-campus apartment when three men burst through the door. While one of t

35、he intruders pointed a gun at the group, the other two scooped up $4,400 worth of laptops, cell phones, video games and cash. Once they had what they wanted, the trio fled into the night.Furious, the students chased down and tackled one of the burglars - the one with the gun. In the struggle, it wen

36、t off, and a bullet grazed a students leg. His friends piled on the gunman and held him until police showed up. By the next day, the injured young man was back in his apartment, and the suspect was in jail, charged with burglary, felonious assault and receiving stolen property. But how did the men m

37、anage to storm into an on-campus residence that November night in the first place? Simple: Students told police the buildings main doors hadnt latched properly for days.As parents confront ballooning college costs and shrinking acceptance rates, they are finding themselves with an even bigger, more

38、basic problem: Which campuses are safe? Colleges seem like idyllic and secure places, and for the most part, they are. But ivy-covered walls cant keep out every bad element. This countrys 6,000 colleges and universities report some 40,000 burglaries, 3,700 forcible sex offenses, 7,000 aggravated assaults and 48 murders a year. Other hazards - fires, binge-drinking, mental-health problems - are also on the rise.Of course, thats not what parents and students see on Americas serene campuses.

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论