辽宁省庄河市2020高考英语二轮复习 阅读理解摸底精练(1)_第1页
辽宁省庄河市2020高考英语二轮复习 阅读理解摸底精练(1)_第2页
辽宁省庄河市2020高考英语二轮复习 阅读理解摸底精练(1)_第3页
辽宁省庄河市2020高考英语二轮复习 阅读理解摸底精练(1)_第4页
辽宁省庄河市2020高考英语二轮复习 阅读理解摸底精练(1)_第5页
已阅读5页,还剩7页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

辽宁庄河市2020高考英语阅读理解【二轮】摸底精练(1)【2020高考英语广东省梅州市质检试卷】The ancient Egyptians appeared to be among the first early civilizations to learn how to grow roses. In 1888, at Hawara in the El Faiyum area of Egypt, two-thousand-year-old roses were found in ancient tombs. The discovery suggested roses were an important part of the complex burial ceremony which took place when an important person died. The roses found in the tombs are thought by modern experts to be the oldest preserved flowers ever found in the world. They must have been cut and dried before flowering so that they would remain undamaged. Over the centuries, the roses had shrunk and became tight balls, but on careful examination it was discovered that the petals (花瓣) themselves were hardly damaged.Egypts skill in mass-cultivation(大面积栽培)of roses in early times led to the flowers becoming an important export product. At the height of the Roman Empire, Egypt exported large quantities of roses to the Roman courts. Wealthy Romans loved the beautiful colors and sweet smells of roses. So the Romans attempted to grow their own roses and they eventually mastered the art of mass cultivation. Egypt then decided to concentrate on growing grain instead of roses, so grain soon took over as the number-one agricultural product of Egypt.Roses were appreciated in other early civilizations too, including Greece and Persia. They are a decorative feature on coins, sculpture, and vases dating back thousands of years. There is also evidence that roses were highly valued by the Chinese who believed that the flowers could be used to help treat a wide range of illnesses, from toothache to skin and chest diseases.In the modern world, the rose has not lost its popularity as the “Queen of Flowers” the name given to it by the Greek poetess Sappho. Even today more roses are sold than any other flower. Modern techniques have enabled people to create ever more beautiful roses. Transportation by air makes it possible to grow roses in countries with favorable climates and sell them within twenty-four hours in profitable markets all over the world. Tons of roses are transported this way every week. Roses from Ecuador, a country in northern South America, can be bought in Holland, even though that country itself has a huge rose-growing business.36. The roses discovered at Hawara in 1888 were _.A. buried about four thousand years ago B. cut after they floweredC. used to keep the dead body fresh D. finely preserved37. Grain replaced roses to become the number-one agricultural product of Egypt because _.A. the Egyptians showed less interest in rosesB. the competition in rose export became fierceC. the Romans could grow roses for themselvesD. grain was in great demand in the world market38. Paragraph 3 is developed mainly _.A. by cause and effect B. by order in spaceC. by order in time D. by examples39. With the example of roses from Ecuador, the author shows _.A. modern techniques help the cultivation of rosesB. air transport helps the rose trade worldwideC. roses grown in Ecuador are world-famousD. roses are sold more than any other flower40. What would be the best title for the passage?A. Queen of flowers B. History of growing rosesC. Big archeological discovery D. Rose trade around the world【参考答案】36-40 DCDBA本文是说明文。文章介绍了花中女王玫瑰。36. D。细节理解题。由第一段的they would remain undamaged和the petals themselves were hardly damaged可知,这些出土的玫瑰保存完好。37. C。细节理解题。由第二段的 So the Romans mastered the art of mass cultivation可知,罗马人最终掌握了大面积栽培玫瑰的技术,不需要大量进口埃及人的玫瑰了,因此埃及人把种植谷物放到了首位。38. D。写作手法题。本段介绍了玫瑰在其他文明古国一样受欢迎,列举了玫瑰在希腊、波斯、中国的用途。39. B。推理判断题。联系上一句Transportation by air . all over the world可知,空运促成了玫瑰销售的全球化。这个例子正是用来说明这一点。40. A。标题归纳题。本文对玫瑰栽培的历史和当今玫瑰产业进行了简要介绍。第四段提到了the “Queen of Flowers”,因此用A项作标题十分恰当。阅读理解Chemicals used for industrial processes often create dangerous forms of waste. The amount of these chemicals has risen heavily in the past few years, as more areas of the world industrialize and new products are produced. Over 80,000 different chemicals are used in industries world-wide. Around the world hundreds of millions of tons of harmful waste are produced each year. Often, it is difficult and expensive to get rid of these chemicals or to store them in a way that does not endanger human life and the environment.Every year, major health problems result from harmful waste. Sadly, it is often after someone has died or, become seriously ill that governments will take actions and reduce levels of dumped(倾倒的)harmful waste. In 1989, a school in New Jersey had to be closed because students there had suffered too much exposure(暴露)to chromium(铬). It was later learned that large amounts of chromium had been dumped nearby and blown over to the school area.Research has been done to provide information on the effects of every chemical. Because waste chemicals often mix together, it will also be necessary to learn how the combinations of these chemicals affect human health.Some governments have realized how serious the problem is and are making laws to get rid of harmful waste. They are also trying to limit the amount of waste industries are allowed to produce.Not only governments but the public as well must form part of the solution. They can choose not to buy those products which require the production of harmful waste, attempt to affect policymakers, and produce less harmful waste themselves. Many scientists think that waste production can be cut. The waste can be reduced by at least one-third using existing technologies and methods.1. What is mainly discussed in the text?A. The effect of every chemical.B. Problems of harmful waste.C. Chemicals used for industrial processes.D. Events related to waste chemicals.答案解析:答案为B。本题为主旨大意题。文章先陈述工业生产过程中使用化学物产生的有害垃圾所导致的问题,并举例证明,最后探讨解决这一问题的方案。在第一段的首句 “Chemicals used for industrial processes often create dangerous forms of waste.”和最后一句 “Often, it is difficult and expensive to get rid of these chemicals or to store them in a way that does not endanger human life and the environment.”都是在指出有害垃圾这一严峻的问题。故答案为B。2. From the text we know that .A. chromium can poison people when there is a windB. chromium pollution makes the local government close the schoolC. some governments dont realize how serious the problems are until people suffer a lot from harmful wasteD. about two-thirds of the waste can pollute the environment答案解析:答案为C。本题为细节推理题。从第二段的第三句话 “In 1989, a school in New Jersey had to be closed because students there had suffered too much exposure(暴露)to chromium(铬).”可知,学校不得不被迫关闭是由于学生暴露在倾倒的垃圾铬之中,生命受到了威胁,故答案为C “ 直到人们饱受有害废弃垃圾的危害,政府才意识到问题的严重性。B选项只是文章的细节,属于表面现象;C选项真正概括了问题的本质,是通过细节推理出的总结性答案。故选C。从第二段的最后一句话 “It was later learned that large amounts of chromium had been dumped nearby and blown over to the school area.”可知,铬威胁着人的生命是由于 “dumped nearby and blown over” 即 “倾倒而被风吹拂”, 而不仅仅由于风,故A选项错误。D选项与文章最后一句话 “The waste can be reduced by at least one-third using existing technologies and methods.”不符。3. Which of the following least matches the solution the writer refers to?A. Chemicals used for industrial processes should be banned.B. People can make use of the existing technologies and methods to reduce the waste.C. Policymakers make laws to limit the production of harmful waste.D. People choose not to buy products which may produce harmful waste.答案解析:答案为A。本题考查作者的观点态度。解答此题需看清题意 “哪个选项与作者提到的解决方案最不匹配?” 从文章的最后一段最后一句话 “The waste can be reduced by at least one-third using existing technologies and methods.” 可知,B选项正确;从最后一段 “They can choose not to buy those products which require the production of harmful waste, attempt to affect policymakers, and produce less harmful waste themselves.” 可知,作者的态度是号召政府与公众不买生产有害垃圾的产品;政策制定者可以生产较少的有害垃圾,而非禁止工业生产过程中使用化学物品。故C、D是正确的,A选项与作者的态度最不匹配。4. The writer of the text thinks that .A. governments should have forbidden the production of waste chemicalsB. mixed waste chemicals can always be stored without endangering peopleC. industries must not produce waste chemicals which harm people so muchD. everyone can do something to help solve the problem of waste chemicals答案解析:答案为D。本题考查作者的观点态度。结合上题分析,作者认为应该限制和减少有害化学物的生产,而不是A选项的禁止,也不是C选项的不允许生产,故A、C不正确;B选项在文章中未提及, always 一词也使得该选项太绝对,故不选。只有D选项才是作者的观点:人人都可以帮助解决有害化学物的问题。故答案为D。阅读理解-AJoan Chen is famous both in China, where she grew up, and in the United States,where she now lives. How did Joan become a famous actress in two countries? Its an interesting story.Joan Chen was born in Shanghai in 1961. When she was 14, some people from a film studio (制片厂) came to her school and chose her to study at the studio. She was happy about this chance, but mainly she liked the idea of getting out of school. Soon, however she discovered that she really liked acting. At age 18, she won the Golden Rooster, Chinas top film prize.In the late 1970s, Joans parents, who were doctors, moved to the United States. Joan joined them when she was 20 and went to college there. Her parents hoped she would study medicine. Instead, she majored in film and later looked for work as an actress. To work in the United States, Joan had to start all over again. She told Hollywood that she was an actress in China, but she only got some small parts in TV shows.One day Joan went to speak to a director who was making a movie called Tai - pan. The interview didnt go well. As she walked away, a man in a car noticed her. The man was Dino DeLaurntiis, the films producer. He immediately offered her a leading part. A year later, she started in Bernardo Bertoluccis The Last Emperor and was on her way to worldwide fame.1. What was turn about Joan Chen when she was 14?A. Some people came to her school and chose her as an actress.B. She liked to study at the studio just because she wanted to be famous.C. The most important reason for her going to the studio was that she wouldnt like to stay at school.D. She found she was fond of acting even before she was 14.答案解析:答案为C。本题为细节推理题。由第二段 “When she was 14, some people from a film studio came to her school and chose her to study at the studio”可知,A错误;由 “but mainly she liked the idea of getting out of school”可以推断,她不喜欢呆在学校, 故B选项不正确,C选项正确;由 “Soon, however she discovered that she really liked acting.” 可知,D选项错误。2. When did she move to the States?A. In the late 1970s. B. After she graduated from college.C. In the late 1980s. D. In the early 1980s.答案解析:答案为D。本题为数字计算题。由第三段的第一、二句 “In the late 1970s, Joans parents, who were doctors, moved to the United States. Joan joined them when she was 20 and went to college there.”可以推断,1961年出生的Joan Chen,20岁去美国上大学,此时应该是1981年,故答案为D。3. The interview with a director _.A. made her on the way to being famous in the worldB. led to no immediate good resultC. made her play a leading part in Tai - panD. gave her a chance to act in The Last Emperor答案解析:答案为B。本题为推断题。从最后一段 “The interview didnt go well.” 可知, C选项不正确;由 “He immediately offered her a leading part. A year later, she started in Bernardo Bertoluccis The Last Emperor and was on her way to worldwide fame.”可知,Joan Chen出演主角是在一年后,并开始走向世界范围内的成功之路,故A,D不正确;答案为B ,参加director的面试并没立刻产生好的效果。【2020高考英语广东省梅州市质检试卷】DAustralian cities can keep their native wildlife but only if they can kick their habit of urban sprawl (无计划的扩展). Thats the finding of a new study by leading Australian environmental researchers Jessica Sushinsky, Professor Hugh Possingham and Dr Richard Fuller of The University of Queensland.“While urban development usually reduces the number of birds in a city, building more compact (紧凑的) cities and avoiding urban sprawl can slow these reductions greatly,” says lead author Jessica Sushinsky. “Compact housing development leaves birds homes untouched, leading to fewer losses of birds.”The researchers surveyed native and wild birds in Brisbanes urban areas, including living and industrial areas, public parks and gardens, major roadways and airports. They then used statistical modeling to find out what will happen to the birds as the city grows. The first setting was compact growth where multiple homes are built on land that previously had only one house. The second setting was sprawling growth a familiar pattern where homes are built here and there beyond the citys current boundaries.The teams forecasts showed that a much greater diversity of species was lost over 20 years in the sprawling setting compared to the more compact setting. “Urban sprawl resulted in the disappearance of many urban-sensitive birds birds that only live in areas where there is native vegetation (植被), such as parklands and woodlands,” Ms Sushinsky says.“On the other hand, we found the city with the compact development attracted more birds because it kept more of its parks and green areas.”Now the Queensland Government has adopted the more compact urban growth strategy, which, Dr Richard Fuller says, is good news for Australias native birds. These birds are environmental specialists they need a particular environment to do well. “While compact development means smaller backyards, it can also make our entire cities more biodiverse,” according to Dr Fuller. “The study shows that we should hold on to our green spaces instead of clearing them for sprawling development.”This is the first time science has modeled the effects of different urban growth strategies on birds, the researchers say. “Statistical models like these are important because they help us to understand the ecological consequences of a particular decision,” says Dr Fuller.41. The study deals with the relationship between _.A. city development and birds B. the environment and birdsC. humans and wildlife D. climate and wildlife42. Why is compact urban growth better than the sprawling strategy?A. It makes the cities more beautiful. B. It gives people larger backyards.C

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论