版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、长沙市2022-2023学年高一上学期入学考试英语试题(满分100分,时量75分钟)第一部分阅读理解(共三节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ASpring is just around the corner, but if you are tired of sunflowers, tulips (郁金香) and other standard gardens, why not head to one of these mysterious and wonderful botanical gardens?
2、Butchart Gardens, British Columbia, CanadaOne of the rarest flowers youll find at Butchart Gardens is the Meconopsis, otherwise known as the Tibetan blue poppy. The most impressive flowers can be found in the borders, where youll find over one million bedding plants. And although the gardens are fam
3、ous for their perennials (多年生植物), 300,000 spring-flowering plants are grown every year, and over 900 varieties of plants are grown for the summer gardens alone.Kirstenbosch National Botanical Garden, Cape Town, South AfricaKirstenbosch National Botanical Garden is one of a handful of botanic gardens
4、 to grow only native plants. Some of the most popular varieties include the king protea, which produces enormous flowers between autumn and summer, and the rare silver tree, a silky-leaved plant, which experts believe could become extinct in the next 50 years.Denver Botanic Gardens, Colorado, USOnce
5、 native to South Africa, these oddly-named flowers are famously drought-hardy, making them perfect for this part of North America. This garden is one of the few to focus on draught-tolerant plants from Colorado and the grasslands of Africa, Mongolia and Argentina. In fact, Colorado is home to nine s
6、pecies of endangered plant, and several can be found here.Arctic-Alpine Botanic Garden Tromso, NorwayVisit the worlds northernmost botanical garden and youll find a breathtaking collection of plants from the worlds polar and mountainous regions including, in the Himalaya section, the rare giant Tibe
7、tan blue poppy, with its huge flowers and metre-high stem. Youll also see the Wilander buttercup, which can only be found in the quite terrible areas of Svalbards unforgiving icy islands.1. Which botanical garden only plants local species?A. Arctic-Alpine Botanic Garden.B. Denver Botanic Gardens.C.
8、Butchart Gardens.D. Kirstenbosch National Botanical Garden.2. Which is typical of the Tibetan blue poppy ?A. Rare and hot-tolerant.B. Smelly and ill-looking.C. Large and tall.D. Endangered and colorful.3. What is the purpose of the text?A. To analyze the features of plants.B. To make an advertisemen
9、t.C. To protect the endangered plants.D. To introduce some fantastic gardens.【答案】1. D 2. C 3. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了世界各国几处神秘而美妙的植物园。【1题详解】细节理解题。根据Kirstenbosch National Botanical Garden, Cape Town, South Africa中的“Kirstenbosch National Botanical Garden is one of a handful of botanic gardens to grow
10、 only native plants. (康斯坦博西国家植物园是少数几个只种植本土植物的植物园之一。)”可知,康斯坦博西国家植物园只种植本地物种。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Arctic-Alpine Botanic Garden, Tromso, Norway中的“Visit the worlds northernmost botanical garden and youll find a breathtaking collection of plants from the worlds polar and mountainous regions including, in the
11、 Himalaya section, the rare giant Tibetan blue poppy, with its huge flowers and metre-high stem. (参观世界上最北的植物园,你会发现来自世界极地和山区的令人惊叹的植物收藏,包括在喜马拉雅地区,罕见的巨大的西藏蓝色罂粟,它有着巨大的花朵和一米高的茎干。)”可知,西藏蓝罂粟又大又高。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Spring is just around the corner, but if you are tired of sunflowers, tulips (郁金香) and oth
12、er standard gardens, why not head to one of these mysterious and wonderful botanical gardens?(春天就要来了,但如果你厌倦了向日葵、郁金香和其他标准的花园,为什么不去这些神秘而美妙的植物园呢?)”可推断,文章的目的是介绍一些奇妙的植物园。故选D。BI am a strong believer that if a child is raised with approval, he learns to love himself and will be successful in his own way. S
13、everal weeks ago, I was doing homework with my son in the third grade and he kept standing up from his chair. I kept asking him to sit down, telling him that he would concentrate better. He sat but seconds later, as if he didnt even notice he was doing it, he got up again. I was getting angry, but t
14、hen it hit me: I started noticing his answers were much quicker and right when he stood up. Could he concentrate better while standing up?This made me start questioning myself and what I had been raised to believe. I grew up to believe that a quiet child was more likely to succeed. This child would
15、have the ability to study hard, get good grades and become someone important in life. Kids that were active and loud would only be losers. Now people perhaps come to realize that their kids are born with their own sets of DNA, and all they can do is loving and accepting them. As parents, throughout
16、their growing years and beyond that, we need to guide them and help them find their way. I have stopped asking my son to sit down and concentrate. Clearly, he is concentrating, just in his own way and not mine. We need to accept our kids, and their ways of doing things. There is nothing sweeter than
17、 seeing our children being themselves. It makes us happy and thats just the way I want my kids to live a happy life.4. The author tried to keep his son seated so that _.A. he couldnt disturb the authorB. he could keep silent in the roomC. he could finish his homework on timeD. he could pay more atte
18、ntion to his study5. Encouraged by the example of his son the author began to doubt _.A. the importance of parentsB. the old education conceptsC. the good grades of some kidsD. the love between kids and their parents6. What does the author think of teaching children?A. Encouragement is important.B.
19、Children shouldnt be punished.C. Children cant be taught in the same way.D. Children should be taught to behave themselves.7. In the opinion of the author, children should _.A. have no freedomB. have their own styleC. learn from their friendsD. be friendly to their parents【答案】4. D 5. B 6. C 7. B【解析】
20、【导语】本文是一篇记叙文。作者通过讲述儿子与自己在学习方式上的不同的故事,告诉我们不同的人有不同的学习方式,要因材施教。【4题详解】细节理解题。根据第二段第二句“I kept asking him to sit down, telling him that he would concentrate (集中注意力) better.”(我不断地要求儿子坐下来,告诉他,他将会更集中注意力于学习)”可知,作者不断要求儿子坐下来学习,是为了让他儿子能够更加集中注意力学习。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段倒数第二句“but then it hit me: I started noticing h
21、is answers were much quicker and right when he stood up.”(但是为我突然想到,当儿子站着的时候,他的答案更准确,更快。)可知,作者对比儿子的表现之后,发现儿子现在的学习效果更好,因此开始怀疑自己之前的想法,再根据第三段前两句“This made me start questioning myself and what I had been raised to believe.”(这让我开始质疑自己,以及我从小被教育要相信的东西。)可知,作者质疑自己认为安静的孩子更可能成功的想法。这些都说明作者怀疑之前的教育方法是否正确。故选B。【6题详解
22、】推理判断题。根据最后一段二、三句“Clearly, he is concentrating, just in his own way and not mine. We need to accept our kids, and their ways of doing things.”(显然,他很专注,只是以他自己的方式,而不是我的方式。我们需要接受我们的孩子,以及他们做事的方式。)可知,作者认为每个孩子都有自己不同的特点,我们要接受他们,并且因材施教,不能使用同样的方法来教育不同的孩子。故选C。【7题详解】推理判断题。根据最后一段二、三句“Clearly, he is concentratin
23、g, just in his own way and not mine. We need to accept our kids, and their ways of doing things.”(显然,他很专注,只是以他自己的方式,而不是我的方式。我们需要接受我们的孩子,以及他们做事的方式。)可知,每个孩子都有自己的特点和风格。故选B。CRichard is a very a successful businessman. It is common for him to work hard with a non-stop. He wasnt aware that he might wear h
24、imself out or die an early death until he overslept one morning, which was a sort of alarm. And then what happened? He had a weeks leave during which time he read novels, listened to music and walked with his wife on a beach, which has enabled Richard to return to work again. In our modern life, we
25、have lost the rhythm between action and rest. Amazingly, within this world there is a universal but silly saying: “I am so busy.”We say this to one another as if our tireless efforts, were a talent by nature and an ability to successfully deal with stress. The busier we are, the more important we se
26、em to ourselves and, we imagine, to others. To be unavailable to our friends and family, and to be unable to find time to relax this has become the model of a successful life. Because we do not rest, we lose our way. We miss the guide telling us where to go, the food providing us with strength, the
27、quiet giving us wisdom. How have we allowed this to happen? I believe it is this: we have forgotten the Sabbath, the day of the week for followers of some religions for rest and praying. It is a day when we are not supposed to work, a time when we devote ourselves to enjoying and celebrating what is
28、 beautiful. It is a good time to bless our children and loved ones, give thanks, share meals, walk and sleep. It is a time for us to take a rest, to put our work aside, trusting that there are larger forces at work taking care of the world. Rest is a spiritual and biological need; however, in our st
29、rong ambition to be successful and care for our many responsibilities, we may feel terribly guilty when we take time to rest. The Sabbath gives us permission to stop work. In fact, “Remember the Sabbath” is more than simply permission to rest; it is a rule to obey and a principle to follow. 8. Whats
30、 the function of the paragraph 1?A. To tell us that Richard lives a healthy lifeB. To give us a brief introduction of RichardC. To bring up the topic of the passage. D. To tell Richard is a successful businessman. 9. The “alarm” in the first paragraph refers to “_”. A. a signal of stressB. a warning
31、 of dangerC. a sign of ageD. a spread of disease10. According to the passage during the Sabbath, what we should do except _. A. Enjoying delicious meal. B. Taking a good break. C. Praying for our family. D. Only working for two hours. 11 What is the main idea of this passage?A. We should balance wor
32、k with rest. B. The Sabbath gives us permission to rest. C. It is silly for anyone to say “I am busy”. D. We should be available to our family and friends. 【答案】8. C 9. B 10. D 11. A【解析】【导语】本文是一篇议论文。对于现代生活中,人们只工作不休息这一现象,作者分析了休息的意义,提出要学会劳逸结合。【8题详解】推理判断题。文章第一段讲述了一个成功的商人理查德不间断的工作,直到累到一天早晨没有按时醒来,才意识到问题的严
33、重性,于是离开工作去休假;第二段“In our modern life, we have lost the rhythm between action and rest. Amazingly, within this world there is a universal but silly saying: I am so busy.(在现代生活中,我们已经失去了行动和休息之间的节奏。令人惊讶的是,在这个世界上有一个普遍而愚蠢的说法:“我太忙了”)”立即提出了本文的主题:在现代生活中,人们只工作,不会休息。由此推知,第一段的作用是引出文章的话题。故选C。【9题详解】词句猜测题。上文“It is
34、common for him to work hard with a non-stop. He wasnt aware that he might wear himself out or die an early death until he overslept one morning, (对他来说,不停地努力工作是很正常的。直到有一天早上睡过头,他才意识到自己可能会精疲力竭,或者英年早逝)”讲“早上睡过头”这件事让忙碌的理查德意识到可能存在的危险,下文“He had a weeks leave during which time he read novels, listened to mus
35、ic and walked with his wife on a beach, which has enabled Richard to return to work again.(他休假了一周,期间他读小说,听音乐,和妻子在海滩上散步,这让理查德又可以回去工作了)”讲理查德马上作出调整,开始休假,由此推知,“早上睡过头”这件事对理查德而言是一个警告,划线词alarm是a warning of danger的意思。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“It is a day when we are not supposed to work, a time when we devo
36、te ourselves to enjoying and celebrating what is beautiful. It is a good time to bless our children and loved ones, give thanks, share meals, walk and sleep. It is a time for us to take a rest, to put our work aside, trusting that there are larger forces at work taking care of the world.(这是一个我们不应该工作
37、的日子,一个我们致力于享受和庆祝美好事物的日子。这是一个祝福我们的孩子和所爱的人,表示感恩,分享食物,散步和睡觉的好时机。是我们休息的时候,把工作放在一边,相信有更大的力量在照顾这个世界)”可知,在休息日,我们应该为家人祈祷,好好休息,享受美食,不应该工作。故选D。【11题详解】主旨大意题。通读全文,并结合第三段中“Because we do not rest, we lose our way. We miss the guide telling us where to go, the food providing is with strength, the quiet giving us w
38、isdom.(因为我们不休息,我们就会迷失方向。我们想念导游告诉我们该去哪里,食物给我们力量,安静给我们智慧)”和最后一段中“Rest is s spiritual and biological need;(休息是精神和生理上的需要)”和“In fact, Remember the Sabbath is more than simply permission to rest;it is a rule to obey and a principle to follow.(事实上,记住安息日不仅仅是允许你休息;它是要遵守的规则,是要遵循的原则)”可知,本文主要告诫我们要学会平衡工作和休息,劳逸结合
39、。故选A。DResearchers have developed a wearable device (设备). It is stretchy (有弹性的) enough that you can wear it like a ring, a bracelet or any other accessory that touches your skin. It also changes the bodys temperature into electricity, about 1 volt of energy for every square centimeter of skin space l
40、ess voltage per area than what most existing batteries provide but still enough to power electronics like watches or fitness trackers. It can heal itself when damaged and is fully recyclable, making it a cleaner alternative (替代品) to traditional electronics. The innovation (创新) begins with a base mad
41、e out of a stretchy material called polyamine. The scientists then stick a series of thin heating chips into that base, connecting them all with liquid metal wires. The final product looks like a Cross between a plastic watch and a minicomputer motherboard or maybe a diamond ring. Just pretend that
42、youre out for a jog. As you exercise, your body heats up, and that heat will radiate out to the cool air around you. The device catches that flow of energy instead of letting it go to waste. A person taking a quick walk could use a device the size of a typical sports wristband to produce about 5 vol
43、ts of electricity, which is more than what many watch batteries can hold. The new devices are as stretchy as biological tissue. If your device tears, for example, you can put together the broken ends, and theyll seal back up in just a few minutes. Researchers are trying to make their devices as chea
44、p and reliable as possible, while also having as close to zero effect on the environment as possible. While there are still problems to work out in the design, they think that the devices could appear on the market in a few years. 12. Which of the following statements is false about the device?A. It
45、 can repair itself. B. It can be recycled. C. It can evaluate itself. D. It can transform energy. 13. How can a wearer make the device produce electricity?A. By shaking it fast. B. By leaving it in the cool air. C. By connecting it with watch batteries. D. By giving out heat. 14. What do the researc
46、hers think about the devices?A. They will have a bright future. B. They will be expensive. C. They can not be damaged by force. D. They are completely environment-friendly. 15. What is the best title for the text?A. An Innovation in wearable DevicesB. A Great Exercise CompanionC. A New Function of T
47、raditional ElectronicsD. A Biological Battery in the Human Body【答案】12. C 13. D 14. A 15. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。文本主要介绍了一种全新的可穿戴设备,该设备具有柔软、可改变能量形式、能自我修复和绿色环保等近乎完美的特性。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“It also changes the body s temperature into electricity (它还能将身体的温度转化为电能)”和“It can heal itself when damaged and is fully
48、recyclable (当它损坏时,它可以自我愈合,并且完全可回收利用)”可知,新发明的可穿戴设备可改变能量形式,可自我修复,还可以循环利用,但是文章没有提到自我评估。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“As you exercise, your body heats up, and that heat will radiate out to the cool air around you. The device catches that flow of energy instead of letting it go to waste.(当你运动时,你的身体会变热,这些热量会散发到
49、你周围凉爽的空气中。该设备能捕捉能量流,而不是让它白白浪费)”可知,设备先收集佩戴者散发的热量,然后将其转化为电能,所以佩戴者通过散发热量来发电。故选D。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“While there are still problems to work out in the design, they think that the devices could appear on the market in a few years. (虽然在设计上还有一些问题需要解决,但他们认为这些设备可能会在几年内上市)”可知,研发人员认为这些设备很快就能上市,由此推知他们对自己开发的设备很
50、有信心,认为它们会有光明的前景。故选A。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,文本主要介绍了一种全新的可穿戴设备,该设备具有柔软、可改变能量形式、能自我修复和绿色环保等近乎完美的特性。故A项“An Innovation in wearable Devices (可穿戴设备的创新)”是最佳标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How often do you have a conversation with someone, and think you are paying attention
51、to him or her, only to realize shortly afterwards that you cant remember what he said? Or, perhaps you get distracted while he is speaking and miss the message that he is trying to deliver. _16_: TVs, radios, traffic noises, telephones, laptops and so on, which can make it difficult to listen with o
52、ur full attention. But how can we listen more effectively? _17_. He said, “Mindfulness means paying attention in a particular way, with a purpose, at the present moment and non - judgmentally.”_18_? Jon Kabat - Zinn describes three key elements of mindful listening that we can use to improve our lis
53、tening skills. First of all, be present. When we listen mindfully, our focus should be on the person we are listening to without distractions. Then develop empathy (共鸣). We often see the world through our own experiences. When were empathetic, we can understand a situation from someone elses point o
54、f view. _19_. Our cues are the thoughts, feelings and physical reactions that we have when we feel anxious or angry, and they can block out ideas and perspectives that we re uncomfortable with. Mindful listening can help us to be more aware of our cues. _20_ In conclusion, the rule is straightforwar
55、d: simply “Listen”! Listen carefully and attentively. Pay full attention to the other person, and don t let other thoughts, like what we are going to say next, distract us.A. Finally, listen to our own “cues”B. What can we do with mindful listeningC. But how can we apply mindful listening to our lif
56、eD. At last, “cues” helps us understand the speakers ideasE. In todays busy world, modern life is full of distractionsF. Besides, it allows us to choose not to let them block communicationG. Professor Jon Kabat - Zinn put forward the idea of mindful listening【答案】16. E 17. G 18. C 19. A 20. F【解析】【导语】
57、本文是说明文。主要说明了倾听他人时容易分心的原因,提出了提高倾听效率的方法用心倾听,及培养用心倾听的三个核心要素。【16题详解】根据空格后的冒号及冒号后的内容“TVs, radios, traffic noises, telephones, laptops our full attention.(电视、收音机、交通噪音、电话、笔记本电脑等都会让我们难以全神贯注地听)”可知,空格后向我们解释了导致我们分心的因素有哪些,所以空格处是要说明现代生活充满让人们分心的事物。E选项中的“distractions”与后面句子中的“difficult to listen with our full atten
58、tion(难以全神贯注地听)”进行呼应。故选E。【17题详解】根据空格后的人称代词“He”可以判断,空格处需要先引出这个人是谁。G选项指出了是Professor Jon Kabat Zinn提出了用心倾听的理念。另外,本段主要是要给我们引出提高倾听效率的方法-用心倾听,根据段落中心词也可以判断G选项合适。故选G。18题详解】根据空格后的问号及下文内容“three key elements( 三个关键因素)”可知,空格处的问题主要围绕如何将用心倾听运用到我们的生活中。选项C符合题意,故选C。【19题详解】根据上文“three key elementsfirst of allthen(三个关键因素
59、首先其次)”及下文“Our cues are the thoughts, feelings and physical reactions(我们的提示是思想、感觉和身体反应)”可知,空格处要介绍第三个因素且要引出cues这个词。此外,祈使句“Finally, listen to our own “cues”与上文“First of all, be present”、 “Then develop empathy”句式对等。故选A。【20题详解】根据上文“Mindful listening can help us to be more aware of our cues(用心倾听可以帮助我们更好地意
60、识到自己的暗示)”可知,此处介绍“Mindful listening”的好处,紧接着写另一个好处“it allows us to choose not to let them block communication(它允许我们选择不让他们阻碍交流)”符合句意。且F选项中的代词“it”指代上文“mindful listening”。故选F。第三节(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面的短文, 根据短文内容回答问题。You may have seen a barista (咖啡师) pour milk foam (奶泡) into a coffee, then you can see a b
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 医疗器械销售合同:医疗器械销售协议医疗器械销售协议医疗器械销售协议
- 2026年工字轨项目营销方案
- 2025年四川省资阳市中考数学真题卷含答案解析
- 2026年广西西宁市高三一模高考语文试卷试题(含答案详解)
- 2025年麻醉科麻醉操作流程规范模拟考试试题及答案解析
- 2025年低压电工复审必考题库及答案
- 2026年保密工作总结
- 现场隐患排查与治理
- 2025年不动产登记代理人考试题目及答案
- 某钢结构厂房防火涂料施工方案
- 设备安装施工方案范本
- 卫生院副院长先进事迹材料
- 复发性抑郁症个案查房课件
- 网络直播创业计划书
- 人类学概论(第四版)课件 第1、2章 人类学要义第一节何为人类学、人类学的理论发展过程
- 《功能性食品学》第七章-辅助改善记忆的功能性食品
- 幕墙工程竣工验收报告2-2
- 1、工程竣工决算财务审计服务项目投标技术方案
- 改进维持性血液透析患者贫血状况PDCA
- 阿司匹林在心血管疾病级预防中的应用
- D500-D505 2016年合订本防雷与接地图集
评论
0/150
提交评论